meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

"ΑΡΓΩ": ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο διευθυντής κ. Παπασωτηρίου με τη δωρεά

Το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες «Η ΑΡΓΩ», είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναγνωρισμένο ως ειδικώς φιλανθρωπικό (αριθμός απόφασης ΚΠ 182684/18.9.87) που προσφέρει εκπαίδευση σε νέους και νέες με νοητική αναπηρία, διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και λοιπές αναπηρίες όπου συνυπάρχει η νοητική.

Ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία μητέρων ανάπηρων παιδιών, συζύγους ναυτικών. Διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο, επτά αιρετά ανά τριετία μέλη (γονείς παιδιών με αναπηρίες) και δύο διορισμένα (ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και ένας εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας).

Στεγάζεται σε κτήριο παραχωρημένο από το Δήμο Πειραιά, κατασκευής 1898, το οποίο συντηρείται, επισκευάζεται και αναλόγως διαμορφώνεται για την κάλυψη των αναγκών των εξυπηρετούμενων, από ιδίους πόρους του Σωματείου και δωρεές.

Κύριος σκοπός του Φορέα είναι η περίθαλψη, η φροντίδα και η εκπαίδευση (επ' αόριστο) νέων με νοητική αναπηρία, που ανήκουν - κατά προτεραιότητα - σε οικογένειες Ελλήνων Ναυτικών, ωστόσο προβλέπεται ότι σε περίπτωση κενών θέσεων μπορούν να εισαχθούν και νέοι/ες παιδιά, ασφαλισμένων άλλων ταμείων.

Το «Με Άλλα Μάτια» είχε αναδείξει  και παλαιότερα τις δράσεις και τις ανάγκες του Σωματείου, ενώ ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς και με τη θεσμική του ιδιότητα ως Πρόεδρος του Οίκου Ναύτου, βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με το Δ.Σ. και το επιστημονικό προσωπικό του φορέα. Γι’ αυτό οι εθελοντική ομάδα του 10ου Δείπνου Στο Σκοτάδι, που θα γίνει στην Αθήνα στις 21/10ου, αποφάσισε ομόφωνα να διατεθούν τα έσοδα της εκδήλωσης προς ενίσχυση του αγώνα των ναυτικών γονέων που έχουμε παιδιά με αναπηρίες.

Μέσω του 10ου Δείπνου Στο Σκοτάδι και του meallamatia.blogspot.com, η εταιρεία ζυμαρικών Barilla γνώρισε την «Αργώ» και δώρισε 288 κιλά ζυμαρικά στο οικοτροφείο του φορέα, καλύπτοντας ανάγκες πολλών μηνών για τη σίτιση των ωφελούμενων!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με δωρεά



Σήμερα, υπό ενιαίο Διοικητικό Συμβούλιο, λειτουργούν από την Αργώ τρεις Δομές - Υπηρεσίες σε δύο κτήρια:

1. Tο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ στον Πειραιά, (δυναμικότητας 58 ατόμων) το οποίο σήμερα φιλοξενεί 57 νέους/νέες, στην πλειονότητα τους παιδιά ναυτικών, αλλά και άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Οι εκπαιδευόμενοι κατανέμονται σε επτά τμήματα, ανάλογα με το νοητικό τους επίπεδο. Στο καθένα από αυτά τμήματα υπάρχουν δύο εκπαιδευτές, ειδικότητας παιδαγωγού, εργοθεραπευτή, ψυχολόγου πλαισιωμένοι από τεχνικούς για τα δύο εργαστήρια, το ξυλουργικό και αυτό της γενικής χειροτεχνίας.

2.  Το Οικοτροφείο και Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ, στα
Καλύβια Αττικής. Ο συνολικός αριθμός των εξυπηρετούμενων στο Οικοτροφείο
ανέρχεται σε 20 και για το Κέντρο Διημέρευσης σε 10.

ΣΗΜ. Το κτήριο κατασκευάστηκε εξολοκλήρου με την αξιοποίηση δωρεών ιδιωτών.

Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων του Σωματείου στο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό του Σωματείου «Η ΑΡΓΩ», ανέρχεται στα 52 άτομα και αποτελείται από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, βοηθούς παιδαγωγού, εργοθεραπευτές, γυμναστές, κοινωνικούς λειτουργούς, τεχνικούς εργαστηρίων, επιμελητές κλπ.
Εργαζόμενοι στον Πειραιά: 27
Εργαζόμενοι στα Καλύβια Αττικής: 25

ΔΡΑΣΕΙΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
·         Εκπαίδευση ενηλίκων με Νοητική Υστέρηση ή/και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.
·  Φιλοξενία ατόμων με Νοητική αναπηρία ή/και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. (Οικοτροφείο)
·         Βελτίωση - συντήρηση Δεξιοτήτων Καθημερινής Ζωής.
·         Κοινωνικοποίηση.
·         Άθληση - εκγύμναση.
·         Συμβουλευτική οικογένειας.
·         Ιατρική παρακολούθηση εκπαιδευόμενου. 
·         Ιατρικός προληπτικός έλεγχος
·         Αναψυχή - ψυχαγωγία.
·         Συνεργασία με συναφείς Φορείς.
·         Συνεργασία με Σχολεία Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
·         Ευρωπαϊκές Συμπράξεις.
·         Επαγγελματική Κατάρτιση ΑμεΑ.
·         Δράσεις ενημέρωσης.
·         Συμμετοχή σε δίκτυα και ημερίδες.  
·         Μπαζάρ.
·         Εκπαίδευση προσωπικού.
·         Αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.
        

Ως προς την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, πρόσφατα εγκρίθηκε από την ΕΥΔΕΠ Αττικής, στα πλαίσια της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», η υλοποίηση απογευματινού προγράμματος διημέρευσης σε 25 νέους ωφελούμενους, στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος του ΕΣΠΑ 2014-2020, Τίτλος Υποέργου: «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ αναπηρία ή/και ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΜΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ» (με κωδικό ΟΠΣ 5002482 και αριθμό απόφασης έγκρισης 3926/18-04-2017)

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και έχει διάρκεια 36 μήνες.

Για να μάθετε περισσότερα και για να υποστηρίξετε την Αργώ, επισκεφθείτε το

δραστηριότητες παιδιών

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον διευθυντή του Συλλόγου κ. Παπασωτηρίου και την Πρόεδρο κα Παπαστελιανού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου