meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ...

ο Βαγγέλης Αυγουλάς
Του Βαγγέλη Αυγουλά

Υποδέχτηκα με πολύ αγαθά συναισθήματα πολλά απ΄ αυτά που είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στην Κρήτη. Ως γνήσιος Κρητικός - που μάλιστα για ένα ακόμη καλοκαίρι πέρασα στην πατρίδα μου τις λίγες ημέρες διακοπών μου- μερικά απ αυτά που είπε όχι μόνο μου άρεσαν, Με ενθουσίασαν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έγινα fan του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας παρά το ότι γράφω για δεύτερη φορά γι αυτόν μέσα σε λίγες μέρες. Σημαίνει ότι ακόμη και κάποιος τον οποίο δεν «λατρεύεις», μπορεί και τα σωστά να λέει και δίκιο να έχει. Και επειδή τέτοιες αντιδράσεις έχω συχνά και για άλλους πολιτικούς που επίσης δεν θεωρώ ότι με εκφράζουν εν συνολω, αυτό καταλαβαίνω ότι μάς οδηγεί να κατανοήσουμε τι σημαίνει «παθογένειες της πολιτικής». Όταν δηλαδή ένας πολιτικός κάνει μια σωστή κίνηση κι εσύ, δεν του το αναγνωρίζεις.

Σε μια σύσκεψη που έκανε στο Ηράκλειο για τα τροχαία δυστυχήματα και την οδική ασφάλεια – η σχετική του ανάρτηση στο facebook  με είχε αναγκάσει να ξαναγράψω για τον κ. Μητσοτάκη- ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την υποχρέωση όλων να οδηγούν με προσοχή και – προσέξτε- δεσμεύτηκε για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από τον Κίσσαμο έως τη Σητεία.

Παίρνοντας αφορμή από την οργή του για το πόσο άσχημα οδηγούν στην Κρήτη όπως τόνιζε στην ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Μητσοτάκης «προχώρησε» το θέμα και το ανέβασε ένα επίπεδο, κάνοντας αυτό που έπρεπε: Να μη μείνει σε μιαν οργισμένη ανάρτηση σταsocial media αλλά να φερθεί ως σοβαρός πολιτικός και να αναδείξει το τεράστιο ζήτημα σε πολιτική του προτεραιότητα, εφ όσον το πιστεύει.

Αυτή ήταν μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία του με δυο πολύ σοβαρούς στόχους: Να μειωθούν τα αυτοκινητικά δυστυχήματα και να γίνουν τα απαραίτητα  έργα ώστε οι δρόμοι να πάψουν να «συνεισφέρουν» - όπως γίνεται στην περιοχή από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία-  στην πρόκληση των τροχαίων λόγω της κακής ποιότητας του δρόμου.

Αλλά αυτά είναι λόγια και καλές προθέσεις. Για να γίνει πράξη κάτι τέτοιο από τον κ. Μητσοτάκη , θα πρέπει : Πρώτον, να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές και να γίνει ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Δεύτερον, όταν γίνει, να μην ξεχάσει αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση. Και τρίτον, να μην τον έχει προλάβει ο κ. Τσίπρας και τα έχει κάνει αυτός, παίρνοντάς του « τη μπουκιά απ΄το στόμα».

Στην εισήγησή του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι όχι μόνο ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και ως Κρητικός, διαπιστώνει πώς «η πληγή για τον τόπο μας είναι μεγάλη, 37 νεκροί από την αρχή της χρονιάς είναι πολλοί. Πάρα πολλοί. Τα 2/3 είναι νέοι άνθρωποι, κάτω από 35 ετών. Ο πόνος από μια τέτοια δυστυχία είναι αβάσταχτος. Πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούν να γίνουν για να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι οι αριθμοί προκαλούν θλίψη και τρόμο και  παρατήρησε ότι στην Κρήτη τα ποσοστά ατυχημάτων είναι τα μεγαλύτερα στη χώρα. «Η κίνηση -ειδικά το καλοκαίρι- είναι μεγάλη και λόγω του κακού οδικού δικτύου οι κίνδυνοι αυξάνονται. Τότε εξάλλου συμβαίνουν και τα περισσότερα ατυχήματα. Η επιτήρηση από την τροχαία ίσως να μην είναι αυτή που πρέπει. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Εκτός από τους δρόμους φταίνε και οι οδηγοί. Η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως όποιον κάθεται στο τιμόνι. Αλλά  πάνω από όλα, είναι και  δικό μας ζήτημα».

Αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο είναι  ότι δεσμεύτηκε πως το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων θα είναι ψηλά στην προτεραιότητα της Ν.Δ. αφού κομβικής σημασίας είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης. Και όχι μόνο το κομμάτι Ηράκλειο - Χανιά, αλλά ο άξονας Κίσσαμος - Σητεία.

Τις λεπτομέρειες των εξαγγελιών του δεν τις αγγίζω. Δεν κάνω …δημόσιες σχέσεις του κ. Μητσοτάκη. Επισημαίνω τη μεγάλη σπουδαιότητα αυτών για τα οποία δεσμεύτηκε. Και παραμένω στην πεποίθησή μου ότι το έργο έχει σημασία και όχι αυτός που θα το πραγματοποιήσει. Διότι από εξαγγελίες…..

Θέλω να μεταφέρω μόνο τις παραινέσεις του που είμαι σίγουρος ότι όλοι συμφωνούμε : « Πρέπει να αλλάξουμε μυαλά, να αφυπνιστεί η ίδια η τοπική κοινωνία και να αναλάβει δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης. Να κάνουμε τα αυτονόητα. Να μην οδηγούμε όταν έχουμε πιει. Να μην μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε. Πάντα να φοράμε ζώνη, πάντα να φοράμε κράνος. Να οδηγούμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό για τους εαυτούς μας, τους συνανθρώπους μας και τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Επιτρέψτε μου την έκφραση: Μαγκιά δεν είναι ούτε η ταχύτητα ούτε η επίδειξη. Μαγκιά είναι να φτάσεις γερός και αβλαβής στον προορισμό σου. Εσύ και όσοι ταξιδεύουν μαζί σου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου