meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΙ ΟΜΙΛΙΕΣ


Του Βαγγέλη Αυγουλά

Είδα, άκουσα και διάβασα τόσα πολλά τις τελευταίες μέρες, κυρίως εντός Ελλάδος που έπαθα αυτό που η νέα γενιά αποκαλούμε - αδόκιμα αλλά διασκεδαστικά- «κοκομπλόκο».  Μη μπορώντας να συνειδητοποιήσω τι συνέβαινε, ποια ξαφνική αστραπή «έμπνευσης» χτύπησε κατακέφαλα όλες αυτές τις προσωπικότητες των οποίων οι δηλώσεις παίζονται, γράφονται και αναπαράγονται σχεδόν υποχρεωτικά από όλα τα ΜΜΕ και τείνουν  στο να μας κάνουν κι εμάς να αισθανθούμε σίγουροι ότι πρόκειται για σημαντικές δηλώσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για φληναφήματα της στιγμής, αναγκάστηκα να ανατρέξω στον σπουδαίο ποιητή  Κωνσταντίνο Καβάφη και το υπέροχο ποίημά του  « Όσο μπορείς» . Τι έγραψε ο Αλεξανδρινός το 1913 :


Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

Κι εγώ, ως νέος άνθρωπος που εδώ και κάποια χρόνια, «κάτι» καταλαβαίνω πια,  σας παραθέτω μερικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών και αφού τις διαβάσετε, σκεφτείτε και πείτε μου γιατί έγιναν, αν οι άνθρωποι που τις έκαναν τις είχαν πρώτα σκεφτεί, αν θεώρησαν ότι τους προσέφεραν κάτι, αν πρόκειται για δηλώσεις που έπρεπε να πάρουν δημοσιότητα ή να «θαφτούν» αλλά και γιατί τα ΜΜΕ τις δημοσίευσαν . Για καλό; Ή για κακό;

Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός, στην Μπριζίτ Μακρόν, με κάποια γλώσσα που θυμίζει Αγγλικά: « It was a pleasure to see you. I hope to come back to Greece and to see Betty also» («Χάρηκα πολύ που σας είδα. Ελπίζω να ξαναέρθετε στην Ελλάδα και να δείτε επίσης και την Μπέτυ»).

Αλέξης Τσίπρας , πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. : «Είναι η πρώτη φορά που το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν ακούγεται ως ανέκδοτο. Το μόνο που απομένει είναι να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ".

Αυτός που γράφει και ανεβάζει τα τιτιβίσματα Τσίπρα στο tweeter : "Πήραμε δύσκολες αποφάσεις με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες". (Μόνο που ο Οδυσσέας σύμφωνα με την μυθολογία ήταν αυτός που «δεν» έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες και ζήτησε να τον δέσουν  στο κατάρτι του πλοίου ώστε να ακούσει το τραγούδι και να μην παρασυρθεί από την ομορφιά τους).

Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός ΣΥΡΙΖΑ : «Φίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δική του ιστορία, δεν χρειάζεται να δανειστεί του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ».

Βασίλης Κικίλιας, εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας : «Αν ήμουν ο κ. Τσίπρας, δε θα πήγαινα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης».

Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Θέλω να ολοκληρώσω το όραμα του Γιώργου Γεννηματά, αυτό που δεν πρόλαβε να κάνει»

Μπρυνό Λεμέρ, Υπουργός Οικονομικών του Μακρόν, σε Έλληνες επιχειρηματίες : «Μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα υπάρξει λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους. Με την εκλογή Μακρόν αλλάζουν οι ισορροπίες στην Ε.Ε.».

Εκπρόσωπος κυπριακού fund που συμμετείχε σε εκδοτική προσπάθεια με σκοπό να αναδείξει τα οφέλη της συμπαράταξης του ΠΑΣΟΚ με το Νέο ΠΑΣΟΚ του Αλέξη :  «Ο Κυριάκος δεν πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός. Το είπε άλλωστε και ο σύντροφος Ιβάν».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πρώην υπουργός: «Ούτε ο Κυριάκος ούτε κανένας άλλος είναι αρμόδιος για να μπαίνει στα θέματα της προσωπικής μου ζωής».

Γιώργος Χριστοδούλου, ηθοποιός : « Έφυγε η Μπέμπα Μπλανς. Και λοιπόν, τι έγινε; Έφυγε και η Έλενα Κυρανά. Και λοιπόν, τι έγινε; Και η μοίρα της ζωής μας έτσι είναι».

Αυτά ακούει και διαβάζει ο μέσος Έλληνας. Και μετά, ευχαριστημένος για την ενημέρωση, κάθεται στο τραπέζι της κουζίνας και προσπαθεί να βγάλει άκρη με τη δόση της εφορίας, με τον πρώτο ΕΝΦΙΑ, με το ηλεκτρικό, με το νερό, με τα κοινόχρηστα, με τα χρέη που κουβαλάει από τα προηγούμενα έτη, με τα παλιά «ανοίγματα» που τον έπεισαν να κάνει και τώρα τρέχει και δε φτάνει, με τα μεταφορικά και με το σούπερμάρκετ. Ερώτημά του: Που να πρωτοπάνε τα 6-7 κατοστάρικα που έχει ( ΑΝ τα έχει) στην τσέπη του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου