meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στο μπάνερ της Φλόγας με καπέλο του συλλόγου

του Βαγγέλη Αυγουλά

Σε μια εποχή που μας απασχολεί το πώς θα γίνει δυνατόν το απλώς να παίρνουμε περισσότερα, γιατί αυτά που έχουμε δε φτάνουν και αυτά που αναγκαζόμαστε να δίνουμε είναι μάλλον περισσότερα από αυτά που παίρνουμε, κάποιες γενναιόδωρες πρωτοβουλίες αληθινής αλληλεγγύης, σε καλούν να «το δεις αλλιώς»!

Πριν από δύο μήνες , στις 30 Ιουνίου 2017, είχα τη χαρά να είμαι παρών στα εγκαίνια του Κέντρου ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΑΜΑΡΑΤΟΥ», στο Χολαργό, από το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με καρκίνο «Φλόγα», για τη φιλοξενία εφήβων που νοσηλεύονται στον Άγιο Σάββα και άλλα Νοσοκομεία ενηλίκων της Αθήνας. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β'.

Ο Νικόλαος Καμαράτος και η σύζυγος του Ιωάννα  είναι γνωστοί για το κοινωνικό τους έργο. Ο Νικόλαος απεβίωσε το Σεπτέμβριο του 2012, όμως η σύζυγος του , η Ιωάννα Καμαράτου, συνεχίζει το έργο που μαζί είχαν σχεδιάσει, τιμώντας τη μνήμη του με τον ιδεωδέστερο τρόπο.

Η επιθυμία τους να στηρίξουν παιδιά που νοσούν από καρκίνο βρήκε ανταπόκριση και άξιους συμμάχους. Αρχικά, τον τότε εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Χολαργού Γεώργιο Αργυράτο και στη συνέχεια τον σημερινό Προϊστάμενο Εφημέριο Αρχιμανδρίτη Ειρήναρχο.

Έτσι, με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και έγκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Χολαργού, παραχώρησε το οικόπεδο επί της οδού Β. Μελά 29Α, το οποίο είχε περιέλθει στον Ιερό Ναό με δωρεά του αείμνηστου Ιωάννη Καβαλλιέρου, προκειμένου να οικοδομηθεί ο ξενώνας με χρηματοδότηση του ζεύγους Καμαράτου.

Η Μαρία Τρυφωνίδη μιλάει στα εγκαίνια


Απαραίτητη αναφορά: Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρείχε την πλήρη υποστήριξη του.

Το ζεύγος Καμαράτου με απόλυτη ευαισθησία και συνέπεια προχώρησε στην ανέγερση των δύο κτηρίων με δική τους αποκλειστική χρηματοδότηση, το οποίο σήμερα φιλοξενεί εφήβους και νέους ενήλικες που νοσούν από καρκίνο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Φιλική συμβολή στην παρακολούθηση των εργασιών παρείχαν οι Μηχανικοί Δημήτριος Αργυρόπουλος και Μυρτώ Αργυροπούλου.

Ο εξοπλισμός του «Κέντρου» είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σημειώνουμε ότι η διαχρονική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο έργο της Φλόγας είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση του έργου του Συλλόγου.

Με το «ΚΕΝΤΡΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΑΜΑΡΑΤΟΥ» η Φλόγα αυξάνει τις δυνατότητες φιλοξενίας από 45 σε 53 συνολικά οικογένειες παιδιών και εφήβων απ' όλη την Ελλάδα- για όσο διάστημα οι ασθενείς και οι συνοδοί τους είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στην Αθήνα για να υποβληθούν σε θεραπεία στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Επίσης, λίγο καιρό πριν, το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 , χάρη και στο δικό μας λιθαράκι, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «Δικαίωμα στη Ζωή» Δήμου Μίνωα Πεδιάδας, στο Θραψανό στην Κρήτη.

Το Κέντρο λειτουργεί από το Σωματείο «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» σε χώρο που παραχωρήθηκε δωρεάν προς χρήση στο Σωματείο από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, στο ισόγειο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Θραψανού. Ο χώρος διαμορφώθηκε μέσω του προγράμματος Leader που υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Για την ολοκλήρωση του έργου δαπανήθηκαν επιπλέον 40.000 ευρώ από το ταμείο του Σωματείου «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή».  Από τις 20 Φεβρουαρίου 2017 λειτουργεί το απογευματινό του τμήμα προσφέροντας υπηρεσίες σε 25 Παιδιά με Αναπηρία και στις οικογένειες τους, από τους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης 2014-2020.

εσωτερικό χώρου ΚΔΗΦΑμεΑ «Δικαίωμα στη Ζωή»εσωτερικό χώρου ΚΔΗΦΑμεΑ «Δικαίωμα στη Ζωή»


Τον περασμένο Δεκέμβρη , όταν διοργανώναμε το Δείπνο Στο Σκοτάδι στο Ηράκλειο, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι γι αυτούς : Να συγκεντρώσουμε  κάποια χρήματα. Από κοινού λοιπόν ,με τους εθελοντές συνεργάτες μου και τον τοπικό Σύλλογο Τριτέκνων, καταφέραμε, εν τέλει, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε,  να συγκεντρώσουμε 960 ευρώ τα οποία διαθέσαμε για να πληρωθούν όλες οι απαραίτητες ηλεκτρολογικές εργασίες ώστε να ξεκινήσει το Κέντρο τη λειτουργία του, για το Δικαίωμα στη Ζωή των ΑμεΑ της Κρήτης!

Πρόκειται για ένα χώρο πλήρως εξοπλισμένο για την παροχή υπηρεσιών διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας με δυνατότητα λειτουργίας 16 ώρες ημερησίως. Μέσα σε ένα περιβάλλον κατάλληλα διαμορφωμένο και άρτια εξοπλισμένο παρέχονται: ατομική φροντίδα και υγιεινή, σίτιση απογευματινού κολατσιού και ελαφριού γεύματος, ατομική και ομαδική άσκηση, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, ψυχολογική στήριξη, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες από θεραπευτές (ψυχοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία), ειδική εκπαίδευση, συμβουλευτική γονέων, συμμετοχή σε διάφορες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ομάδες, συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκδρομές, γιορτές κ.λ.π. Στόχος είναι και η λειτουργία του πρωινού τμήματος για ακόμα 25 Παιδιά με Αναπηρία.


από την εκδήλωση δείπνο στο σκοτάδι τα έσοδα της οποίας πήγαν στο σύλλογο "Δικαίωμα στη ζωή"εγκαίνια ΚΔΗΦΑμεΑ «Δικαίωμα στη Ζωή»

Μαζέψαμε 960 ευρώ. Δεν ήταν μεγάλο το ποσό. Αλλά αυτό καταφέραμε. Και στις 17 Σεπτέμβρη στο Γαλάτσι, ενώνουμε τις δυνάμεις μας στο 4o Music Dream Festival για τη «Φλόγα»! Σκεφτείτε: Αν το παράδειγμα αυτό ακολουθούσαν κι άλλες ομάδες κοινωνικής εργασίας και προσφοράς από τις τόσες που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται , με αξιόλογη αποτελεσματικότητα, τριγύρω μας; Αν προσπαθούσαν άλλες δέκα ομάδες ; Δεν θα μαζευόντουσαν 9-10.000 ευρώ;  Αν προσπαθούσαν άλλες τριάντα ομάδες; Αν φτιάχναμε άλλες 100 ομάδες; Κι αν όλα αυτά τα χρήματα, μαζεμένα από απλούς ανθρώπους στις γειτονιές, από το υστέρημά τους ίσως, όχι ανθρώπων σαν τους ευεργέτες που προανέφερα, πέντε-πέντε, δέκα-δέκα ευρώ, ευρώ «πασπαλισμένα» με μπόλικη αγάπη, ενδιαφέρον και έκφραση συμπαράστασης, δεν θα ήταν μια ουσιαστική συμπαράσταση για 20-30 παιδιά, για 20-30 οικογένειες  που σήμερα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να εξοικονομήσουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα για τα  άρρωστα παιδιά τους; Δεν θα ήταν μια ένδειξη ότι εκεί που υστερεί η γραφειοκρατία, ενεργοποιείται η ελληνική οικογένεια, η ελληνική κοινωνία;

Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να κοινοποιούμε τις ενέργειες και τις ανάγκες. Διάθεση υπάρχει. Και πέντε-δέκα ευρώ θα βρεθούν, δεν θα βρεθούν απ΄ τον καθένα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου