meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΤΡΑΜΠ;

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Στις 9 Νοεμβρίου του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κερδίζοντας  μεγάλες  σε εκλέκτορες πολιτείες (Οχάιο, Φλόριντα,  Πεννσυλβάνια, Τέξας  και Ουισκόνσιν)που του έδωσαν 306 εκλέκτορες  . Τον ψήφισαν 61,201,031 Αμερικανοί που τον προτίμησαν από τη Χίλαρυ Κλίντον  η οποία παρά το ότι τελικά κέρδισε   περισσότερες ψήφους ( 62,523,126)  δεν εξελέγη γιατί οι πολιτείες τις οποίες κέρδισε, της «έδωσαν» μόλις  232 εκλέκτορες. Σήμερα τι λένε όλοι αυτοί; Αύριο τι θα λένε; Και τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να κάνει ο Τραμπ για να αντιστρέψει το εναντίον του κλίμα που έχει ήδη διαμορφωθεί;

Δεν είμαι βέβαια ειδικός εκλογολόγος και τις μεγάλες, παγκόσμιες  εκλογικές αναμετρήσεις τις  παρακολουθώ  με  προσοχή μεν  αλλά όπως ακριβώς τις παρακολουθείτε κι εσείς. Ενθουσιασμένος  από το Αμερικανικό Εκλογικό σύστημα δεν είμαι,  πολύ λιγότερο από το εξάμηνο του Τραμπ αλλά είτε το σύστημα αυτό το θεωρείτε λάθος, είτε σωστό, αυτό είναι το συνταγματικά καθιερωμένο εκλογικό σύστημα που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό που δεν είναι συνταγματικά καθιερωμένο είναι το να μην μπορούν να αλλάξουν γνώμη  οι ψηφοφόροι , έξι μήνες  μετά τις εκλογές. Ο τρόπος λοιπόν που «πολιτεύτηκε» ο Τραμπ, η Δημόσια Εικόνα του, οι δηλώσεις και οι ενέργειές του,  κατάφεραν να τον διαβρώσουν τόσο πολύ μέσα σε έξι μήνες  ώστε σε δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που έγινε το χρονικό διάστημα 1-5 Ιουνίου, πριν δηλαδή από την  κατάθεση του αποπεμφθέντος  από τον Τραμπ πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ  στην Γερουσία, μόλις το 38% των Αμερικανών φαίνεται να συνεχίζουν να αποδέχονται τον Τραμπ, έναντι  58% που τον αποδοκιμάζουν.

Προσέξτε: ΠΡΙΝ από την κατάθεση Κόμει στη Γερουσία. Αν η έρευνα είχε γίνει ΜΕΤΑ; Θα είχε επηρεάσει; Μα φυσικά, δεδομένου ότι ο Κόμει εξαπέλυσε νέες ευθείες βολές του κατά του  ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, επαναλαμβάνοντας  πως ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος  που τον κάλεσε να σταματήσει μια πτυχή της έρευνας για την πιθανή ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας – μεταξύ άλλων- : «Επέλεξε να δυσφημήσει εμένα και το FBI, χρησιμοποιώντας ψέματα, απλά και ξεκάθαρα».

Ο Κόμει  σημείωσε χαρακτηριστικά πως στις ομοσπονδιακές αρχές τίποτα δεν γινόταν μόνο μέσω δικών του ενεργειών, αλλά από ένα σύνολο ανθρώπων, αφού είναι έτσι οργανωμένες με στόχο την προστασία του Συντάγματος.

Οι δηλώσεις αυτές, ιδίως τα περί «ψεμάτων» του Τραμπ , θα είχαν μειώσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό των υποστηρικτών του. Άλλωστε, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων έδειξαν ότι έτσι κι αλλιώς,  η έρευνα που διεξάγεται για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και η αιφνιδιαστική αποπομπή του Κόμεϊ που ακολούθησε, ήταν βασικά στοιχεία «διάβρωσης» του πολιτικού κεφαλαίου  του Αμερικανού προέδρου.

Και τι γίνεται τώρα;  Το βέβαιο είναι ότι Τραμπ θα συνεχίσουμε να  έχουμε γιατί τρόπος να «πέσει» εκλεγμένος πρόεδρος  δεν υπάρχει παρά μόνο αν αντιμετωπίσει  δικαστική δίωξη και τιμωρία. Όμως ο Τραμπ αναμένεται ν' αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερα προβλήματα κατά τους επόμενους μήνες, στην περίπτωση που η υπόθεση της έρευνας γύρω από ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 εξακολουθήσει να μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα στην Ουάσιγκτον. Την κακή ατμόσφαιρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να την αντιστρέψει ο Τραμπ και ήδη ο Λευκός Οίκος επενδύει πολλά  σε πολιτικό επίπεδο στην άμεση προώθηση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με την κατάργηση και την αντικατάσταση του νόμου για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

Από την άλλη μεριά, ο πυρήνας των υποστηρικτών του Τραμπ προετοιμάζεται για μία περίοδο πολιτικών συγκρούσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία ομάδα πολιτικών υποστηρικτών του (Great America Alliance) διέθεσε την περασμένη εβδομάδα το ποσό των 400.000 δολαρίων για   πληρωμένες διαφημίσεις  με  επιθέσεις κατά του πρώην διευθυντή του FBI

Η  συγκεκριμένη διαφήμιση παρουσίαζε αρνητικά τον Κόμεϊ ως “έναν ακόμη άνθρωπο του πολιτικού συστήματος στην Ουάσιγκτον”, ενώ συμπεριελάμβανε εικόνες από επιθέσεις τζιχαντιστών, υπονοώντας ότι ο Κόμεϊ δεν είχε επικεντρωμένη την προσοχή του όσο θα έπρεπε στην προστασία των Αμερικανών.

«Νομίζω ότι η κατάσταση γίνεται πολύ περισσότερο σοβαρή για τον πρόεδρο Τραμπ. Η έρευνα υπό τον Μιούλερ συνεχίζεται. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την ακρόαση του Κόμεϊ θα ενσωματωθούν στην έρευνα. Κατά την άποψή μου, ο πρόεδρος εισέρχεται σε μία περίοδο αυξημένης πολιτικής αποσταθεροποίησης», δηλώνει ο Τζον Μπον καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Texas A&M.

Ο Λευκός Οίκος το ξέρει. Το επιτελείο του προέδρου το ξέρει. Τα Αμερικανικά ΜΜΕ το ξέρουν: Το καλοκαίρι που μας έρχεται ΔΕΝ θα είναι καθόλου καλό για τον Πρόεδρο. Το ερώτημα είναι: Αυτός το ξέρει;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου