meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Η ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η Ελένη του Ευριπίδη στην ειδική αγωγή!

Η Γεώργα Αναστασία, φιλόλογος ειδικής αγωγής, μάς συστήνεται μέσα από ένα ebook  με μία πρωτότυπη συνεργασία: έναν έφηβο στο φάσμα του αυτισμού!

Το βιβλίο αφορά την Ελένη του Ευριπίδη που διδάσκεται στην γ’ γυμνασίου και έχει βασιστεί στα σκίτσα του Κ.Μ., μαθητή στο φάσμα του αυτισμού, αποτελεί μια περίληψη  της ιστορίας μαζί  με ασκήσεις – ερωτήσεις και είναι δομημένο σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές αρχές της ειδικής αγωγής.

Το βιβλίο απευθύνεται πρωτίστως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που εκπροσωπούν την ειδική αγωγή και δευτερευόντως  προτείνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς  της γενικής αγωγής που θέλουν να πάρουν ιδέες μιας διαφορετικής προσέγγισης του μαθήματος.


«Στόχος του βιβλίου είναι να διεγείρει ταυτόχρονα το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο και να τα προ(σ)καλέσει να συνεργαστούν, αυτό επιτυγχάνεται με τον εξής απλό τρόπο: το κείμενο   αντιστοιχεί κάθε φορά σε εικόνα, έτσι το δεξί και καλλιτεχνικό ημισφαίριο βλέπει για παράδειγμα την Ελένη  να κλαίει στην Αίγυπτο σε έναν τάφο με το όνομα Πρωτέας και το αριστερό ημισφαίριο, εκείνο της διανόησης, διαβάζει ότι η Ελένη βρίσκεται αιχμάλωτη στην Αίγυπτο από τον Θεοκλύμενο και κλαίει πάνω από τον τάφο του Πρωτέα, κείμενο και εικόνα λειτουργούν παράλληλα ώστε η πληροφορία να φτάσει και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου», μας εξηγεί η Αναστασία.

Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία στον τομέα της ειδικής αγωγής σε συνδυασμό με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Όσον αφορά τον αυτισμό ισχυρίζεται ότι «αν αντιμετωπίζουμε τον αυτισμό μόνο σαν ιατρική γνωμάτευση κινδυνεύουμε να παραβλέψουμε τον χαρακτήρα και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού. Ξέρω πως κάθε  μαθητής μου είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια διάγνωση, για την ακρίβεια είναι ένας άνθρωπος εν εξελίξη, στην περίπτωση του Κ.Μ. δεν μπορούσα να παραβλέψω πως απέναντί μου είχα έναν σκιτσογράφο, από μεριάς μου ένιωσα την ανάγκη να δείξω στον μαθητή μου ότι μπορεί να ξεπεράσει κοινωνικές ταμπέλες και να γίνει ο ενήλικας που ο ίδιος ονειρεύεται, ίσως λοιπόν ένας σκιτσογράφος!»

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από  εδώ: http://www.easywriter.gr/ebooks/item/1287

Με την Αναστασία μπορείτε να επικοινωνήσετε εδώ: https://www.facebook.com/ΕργαστήριΣυναισθημάτων

Αφιέρωμα στο βιβλίο έχουν κάνει οι εξής:

vivlio-life.gr

eyelands.gr

sofikoukouvagia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου