meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ: ΘΕΛΩ Ν' ΑΓΙΑΣΩ ΚΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΔΕΝ Μ' ΑΦΗΝΕΙ

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης


Του Βαγγέλη Αυγουλά.

Μια Ελληνική παροιμία με …χίλιες διαφορετικές παραλλαγές και ο πρόλογος ενός άρθρου του διακεκριμένου δημοσιογράφου Γιώργου Καρελιά  στο www.protagon.gr,  πέρυσι το Μάιο, με οδήγησαν να γράψω αυτές τις λίγες γραμμές αφού πρώτα μου ταλαιπώρησαν  πολύ το νου και τη σκέψη : «Είναι αυτό που συχνά λέμε στις μεγάλες γιορτές ή σε στιγμές ηρεμίας και καλής διάθεσης: «Θέλω ν’ αγιάσω, αλλά δεν μ’ αφήνουν οι διάβολοι»! Αναρωτιέμαι κάθε φορά που ακούω τέτοια (σαν κι αυτά που μας είπαν και φέτος) γιατί οι εκτοξεύοντες τέτοιες βαρύγδουπες φράσεις δεν κάνουν λίγο κράτει. Πόθεν οι τόσο απόλυτες βεβαιότητές τους;  Λίγη αυτοσυγκράτηση, βρε αδερφέ, ποτέ δεν έβλαψε».

Θέλω λοιπόν κι εγώ ν αγιάσω, να πιστέψω, να στηρίξω, να παλέψω για την ταλαιπωρημένη χώρα μου αλλά κάθε μέρα, κάθε δυο μέρες, έρχεται κι΄ άλλος ένας «διάβολος», μου τριβελίζει το μυαλό, με οδηγεί σε άλλες κατευθύνσεις και δεν μ αφήνει  να πάρω τις αποφάσεις μου. Ποιον τελικά να πιστέψω; Εσείς; Ποιους πιστεύετε;

Και πάρτε για παράδειγμα τον τελευταίο διάβολο  που ενδεχομένως χώθηκε και στο δικό σας το μυαλό και δεν σας αφήνει να σκεφτείτε σωστά και να καταλήξετε σε συμπέρασμα για το ποιους πρέπει και ποιους ΔΕΝ πρέπει να πιστεύετε. Διαβάζω λοιπόν σ΄ ένα site απ΄ τα πολλά που αναδημοσίευσαν από την «Καθημερινή» ένα έγγραφο από τη Διεύθυνση Επιτελικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης :

«Τρύπα» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το 2017 αποκαλύπτει έγγραφο με αποδέκτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μόλις δύο μήνες μετά την έγκριση από τη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού. Το οκτασέλιδο έγγραφο, που δημοσιεύει η «Καθημερινή», έχει ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2017 και προειδοποιεί για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό ύψους, συγκεκριμένα, 160.973.000 ευρώ. Το συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και έχει τίτλο «Τακτικός Προϋπολογισμός Οικονομικού  Έτους 2017». Αποκαλύπτει «ανεπάρκεια πιστώσεων» που επιμερίζεται ως εξής: 120 εκατομμύρια ευρώ λείπουν από τα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ., 34 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Πυροσβεστικής, ενώ έλλειμμα 5,6 εκατ. ευρώ εντοπίζεται στις δαπάνες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.»

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναλύσεις,  « προκαλεί εντύπωση  το γεγονός ότι η δημοσιονομική «τρύπα» εντοπίστηκε μερικές μόνο εβδομάδες μετά την έγκριση από τη Βουλή του τακτικού προϋπολογισμού για το 2017. Και τούτο διότι, όπως εξηγούν πηγές με γνώση του θέματος, «για τις δαπάνες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προβλέφθηκαν πιστώσεις 2,1 δισ. ευρώ, προφανώς όχι αυθαίρετα, αλλά με βάση τα προσχέδια και τις προτάσεις που κατέθεσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οικονομικό επιτελείο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη».

Από εκεί και κάτω, πρέπει ο καθένας μας να κάνει τις σκέψεις του, τους υπολογισμούς του, τις εκτιμήσεις του και να προσπαθήσει να μάθει  τι σημαίνουν όλα αυτά. Στην προσπάθειά μου να καταλάβω, πληροφορήθηκα ότι  άν η πρόβλεψη – προειδοποίηση της Διεύθυνσης Οικονομικών για τρύπα 160 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό επιβεβαιωθεί, θα υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία επιχειρησιακών μονάδων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Και επιπλέον,  τα βασικά  «ελλείμματα» υποθέτω θα αφορούν δαπάνες μισθοδοσίας, προμήθειας καυσίμων, συντήρησης του στόλου οχημάτων, εναέριων μέσων κλπ.  Σε πολύ κρίσιμα σημεία δηλαδή.

Κάτι  άλλο:  Με βάση τα δημοσιεύματα, τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για τη σίτιση των αλλοδαπών κρατουμένων πιθανότατα δεν επαρκούν, ενώ αδυναμία αναμένεται να προκύψει και στην κάλυψη των δαπανών μετακίνησης του αστυνομικού προσωπικού, π.χ.  προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Γυρίζω στον προϋπολογισμό. Και βλέπω ότι  στην εισηγητική έκθεση αναφέρονται, μεταξύ άλλων ότι: «Έχουν προβλεφθεί πιστώσεις που θα καλύψουν δαπάνες για τη λειτουργία των επιχειρησιακών μονάδων για την αστυνόμευση και προστασία των πολιτών, την προμήθεια μέσων αυτοπροστασίας του προσωπικού, την προμήθεια ανταλλακτικών, την προστασία των δασών από πυρκαγιές με τη χρήση επίγειων και εναέριων μέσων»  και άλλα πολλά.

Δυο μήνες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, σε  εμπιστευτικό έγγραφο που εστάλη  στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,  αναφέρεται, ενδεικτικά, ότι «για το  2017, οι πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 1,665 εκατ. ευρώ  ενώ οι προβλεπόμενες  πιστώσεις  είναι  1, 544 εκατ. ευρώ. Εκτιμώμενη υστέρηση;  120 εκατ. ευρώ». Βρε παιδιά, τι να εκτιμήσει κανείς; Για την αστυνομία μιλάμε. Και τις ανάγκες της. Για την Πυροσβεστική. Για τη σίτιση των μεταναστών. Και κάτι ως επιστέγασμα:  Υπολογίζεται ότι θα υπάρξει κενό 55 εκατ. ευρώ στη μισθοδοσία των ενστόλων. Κατά 25 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι υπολείπονται τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί για την αγορά καυσίμων» Τρύπα – λένε- και στα μυστικά – απόρρητα κονδύλια της ΕΛ.ΑΣ, αφού « εκτιμάται υστέρηση 12,4 εκατ. Ευρώ για προμήθεια αναλώσιμων έκδοσης διαβατηρίων, καθώς και ανάγκες προμήθειας ειδικού εξοπλισμού».

Κι όσο για την  «παράτυπη μετανάστευση», τα κονδύλια είναι  «στον αέρα». Και για να …ηρεμήσουμε, μας λένε ότι  «υπάρχει δυνατότητα μέρος της «ανεπάρκειας πιστώσεων» να καλυφθεί από χρήματα του Frontex και κονδύλια της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας)».

Ποιόν «διάβολο» να πιστέψω; Και γιατί;

Υ.Γ. Οι ευθύνες για τα ταμεία των υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας που έγιναν σουρωτήρι, έχουν ονοματεπώνυμα. Ποιοι εν τελει θα τα πουν; Και πόσοι εν τέλει διεκδικούμε να τα μάθουμε δίνοντας δημοσιότητα στο θέμα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου