meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΠΟΙΟΣ, ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ;


Του Βαγγέλη Αυγουλά

Παρακολουθώ, όσο μπορώ,  όχι αναλυτικά τις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά προσεκτικά γύρω από αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο που λέγεται Ταγίπ  Ερντογάν και ηγείται  της Τουρκίας  κάνοντας  ό, τι  θέλει, αγνοώντας τους πάντες και – τον τελευταίο καιρό- οξύνοντας σε ακραίο επίπεδο τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας μέλος φιλοδοξούσε χρόνια τώρα να γίνει η  τεράστια μουσουλμανική χώρα που αποτελεί δύναμη αλλά και απειλή για την περιοχή.

Και καθώς κλιμακώνεται η Γερμανο-Τουρκική κόντρα, η Άγκυρα κατηγορεί πλέον το Βερολίνο ότι υποστήριξε το περυσινό πραξικόπημα. Το Σάββατο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών BND, ο οποίος δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει την υπηρεσία του ότι ο Γκιουλέν ήταν υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Κάτι που  για τους Τούρκους αποτελεί «απόδειξη» ότι το Βερολίνο υποστηρίζει τους γκιουλενιστές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν οι αμφιβολίες που εξέφρασε η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας (ΒΝD) αναφορικά με τον ρόλο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία είναι ακριβώς αυτή η απόδειξη.  Ο Εκπρόσωπος του Ερντογάν  Ιμπραχίμ Καλίν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο Tούρκοι υπουργοί να μπορέσουν να οργανώσουν άλλη μια συγκέντρωση στη Γερμανία πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αλλαγή του τουρκικού συντάγματος, μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει κι άλλο την ένταση με το Βερολίνο. Ο Καλίν υποστήριξε πως η «τουρκοφοβία» βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη, καθώς η Άγκυρα επισημαίνει τα λάθη της Δύσης, και πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει μια χώρα φιλική στους διεθνείς επενδυτές.

Και παρά τις πολύ σοβαρές – και ιδιαίτερα δυσοίωνες για το Ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας- θέσεις και δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης και κορυφαίων στελεχών της Ε.Ε. και της Κομισιόν, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέα προσωπική επίθεση στην Άνγκελα Μέρκελ,  κατηγορώντας την ότι υιοθετεί «ναζιστικές πρακτικές», λόγω της απαγόρευσης προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του "Ναι" στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

«Εάν δεν ντρεπόντουσαν, θα επανέφεραν τους θαλάμους αερίων», είπε, σε μία ακόμα σύγκριση της σημερινής Ευρώπης με το χιτλερικό καθεστώς. Η Τουρκία είχε ήδη κατηγορήσει στις αρχές του μήνα τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές» πρακτικές απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις και αρνούμενη να επιτρέψει τη συμμετοχή τούρκων υπουργών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Βερολίνου, των Βρυξελλών και του Παρισιού.

Τις ίδιες κατηγορίες απηύθυνε και στην Ολλανδία η οποία εμπόδισε επίσης την επίσκεψη τούρκων υπουργών στη χώρα.«Όταν τους αποκαλούν ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ», είπε προχθές ο Ερντογάν σε μια ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Όμως καταφεύγεις αυτή τη στιγμή σε ναζιστικές πρακτικές», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην καγκελάριο.«Ενάντια σε ποιον; Στους αδελφούς μου τούρκους πολίτες στη Γερμανία και στους αδελφούς υπουργούς», που προσπάθησαν να μεταβούν στη Γερμανία για να διεξαγάγουν εκστρατεία υπέρ της διεύρυνσης των προεδρικών εξουσιών στην Τουρκία, πρόσθεσε.«Το μπαλ μασκέ τελείωσε!» είπε, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μάλιστα επεσήμανε ότι η Ευρώπη, δεν μπορεί να κρύψει πια την ενόχλησή με το γεγονός ότι η Τουρκία «γίνεται όλο και πιο δυνατή», όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Στρέφοντας τα βέλη του σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε εκ νέου ότι ευρωπαϊκές χώρες χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις και έχουν «εξαγοράσει» κατασκόπους σε τουρκικό έδαφος. Η κρίση στις σχέσεις με την Ε.Ε. καταδεικνύει ότι «έχει ανοίξει μία νέα σελίδα στον συνεχιζόμενο αγώνα εναντίον της χώρας μας», είπε.

Άλλη μια δυσμενέστατη εξέλιξη στο ζήτημα  ήταν  αναμφίβολα η ενέργεια της  Τουρκίας να καλέσει  τον πρεσβευτή της Γερμανίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την πραγματοποίηση, διαδήλωσης Κούρδων στη Φρανκφούρτη στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες κρατούσαν σημαίες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και καλούσαν υπέρ του "Όχι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Κι αμέσως μετά, ο Ερντογάν χαρακτήρισε και πάλι τον γερμανο-τούρκο δημοσιογράφο Ντενίζ  Γιουτζέλ «πράκτορα της τρομοκρατίας» και «δήθεν δημοσιογράφο», κατηγορώντας τη Γερμανία ότι τον φιλοξένησε για ένα μήνα στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προτού παραδοθεί έπειτα από κλήτευση της αστυνομίας. Ο ανταποκριτής στην Τουρκία της γερμανικής εφημερίδας Die Welt παραμένει φυλακισμένος από τις αρχές Μαρτίου.

Όλα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη και καλό είναι να κρατάμε «μικρό καλάθι» μια και η κατάσταση αλλάζει μέρα με την ημέρα. Ένα πράγμα αδυνατώ να κατανοήσω: Αν δεχτούμε ότι ο Ερντογάν ΔΕΝ είναι παράφρων, ούτε αυτοκαταστροφικός, ποιο είναι αυτό το στοιχείο που τον έχει κάνει τόσο αλαζόνα  ώστε να περιφρονεί και να καθυβρίζει την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία; Εν ολίγοις, ΠΟΙΟΣ στηρίζει τον Ερντογάν στην ανεξέλεγκτη πορεία του προς τη σύγκρουση;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου