meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

ΞΕΚΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΒΡΕΦΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΔΟΧΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ο Γεώργιος Πρωτόπαπας και ο Αναστάσιος ΒρεττόςΓιώργος Πρωτόπαπας, Γεν. Διευθυντής Παιδικών Χωριών SOS Ελευθερία Τσακιροπούλου, Διευθύντρια Γραφείου αν. Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Βρεττός, Πρόεδρος Δ.Σ. Παιδικών Χωριών SOS Μυρτώ Ξανθοπούλου, Εκπρόσωπος Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Θεανώ Φωτίου, αν. Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Σοφία Κωνσταντέλλια, Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής Στέργιος Σιφνιός, Διευθυντής Κοινωνικής Έρευνας και Εργασίας Παιδικών Χωριών SOS

Το πρωί της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσιάστηκε ένα πρωτοπόρο και καθαρά ανθρωπιστικό πρόγραμμα όχι θεωρητικά, αλλά επειδή έχει ήδη ξεκινήσει και πρόκειται να χαρίσει σε δεκάδες ταλαιπωρημένα βρέφη και παιδιά, το σπίτι και την αγκαλιά που τους αξίζει!

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ξεκινούν πρόγραμμα φροντίδας και αποκατάστασης βρεφών από τα δημόσια νοσοκομεία, δίνοντας παράλληλα στα παιδιά αυτά την προοπτική να μεγαλώσουν σε ένα ζεστό, ασφαλές και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, σε οικογένειες αναδοχής.

Σκοπός του προγράμματος είναι να εκλείψει το φαινόμενο της μακροχρόνιας παραμονής βρεφών σε νοσοκομειακό περιβάλλον, να μειωθεί ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους και συγχρόνως να δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» κατάλληλα εκπαιδευμένων και προετοιμασμένων γονέων για να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής. Όλα αυτά ήταν ένα μακρόχρονο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και τον τελευταίο χρόνο υπήρξε έντονη προσπάθεια για την απομάκρυνση των βρεφών από τα Μαιευτήρια από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Στη σχετική εκδήλωση και Συνέντευξη Τύπου προσκεκλημένοι ήταν το Κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» και ο σταθερός φίλος των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ενώ παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό μεταξύ άλλων η Αναπλ. Υπουργός Εργασίας κα Θεανώ Φωτίου, Ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Μόσχος, η Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS κ. Αναστάσιος Βρεττός και ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα κ. Γεώργιος Πρωτόπαπας, η κα Σοφία Κωνσταντέλλια Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Στέργιος Σιφνιός Διευθυντής Κοινωνικής Έρευνας και Εργασίας Παιδικών Χωριών SOS, η κα Μυρτώ Ξανθοπούλου -  Εκπρόσωπος Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ συγκίνησε και η τοποθέτηση της κας Δερμάτη, ανάδοχης μητέρας που έχει ως σήμερα μεγαλώσει 15 παιδιά!

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Σοφία Παπαϊωάννου.

Το πρόγραμμα ξεκινάει άμεσα καθώς τα πρώτα βρέφη από τα Μαιευτήρια  «Έλενα» και «Αλεξάνδρα» έχουν ήδη μετακινηθεί στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» στην πτέρυγα που έχει ανακαινισθεί πλήρως από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και έχει εξοπλιστεί κατάλληλα με δωρεά του Trafigura Foundation και ναυτιλιακών συνεργατών της Trafigura Maritime Ventures - Greece, για να φιλοξενεί μέχρι 15 βρέφη και νήπια.

Το πρόγραμμα υποδέχεται  βρέφη από όλα τα δημόσια μαιευτήρια της χώρας με στόχο η παραμονή τους στο νέο φιλόξενο χώρο που δημιουργήθηκε στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» να μην υπερβαίνει τους 9-10 μήνες. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, θα δίνεται η δυνατότητα και σε άλλα βρέφη και παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Βρεφών SOS και στην Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» να αποκαθίστανται σε ανάδοχες οικογένειες.

Στην πρώτη διετία λειτουργίας του προγράμματος, προβλέπεται η δημιουργία μίας δεξαμενής 150 αναδόχων οικογενειών και η αποκατάσταση τουλάχιστον 100 παιδιών, ηλικίας από 0 έως 12 ετών συνολικά.

Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι γονείς είναι οικογένειες αποτελούμενες από συζύγους με ή χωρίς παιδιά και μεμονωμένα άτομα με ή χωρίς παιδιά ηλικίας από 30 έως 60 ετών. Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη φιλοξενία και τη φροντίδα των παιδιών θα πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά υγιείς ενήλικοι, με ειλικρινή διάθεση να προσφέρουν ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον σε παιδιά άλλων γονιών για ένα χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται τόσο από τις ανάγκες κάθε παιδιού όσο και από τις δικές τους δυνατότητες, τη διαθεσιμότητά τους και την καταλληλότητά τους, όπως αυτή επαναξιολογείται ανά τακτά διαστήματα από τους αρμόδιους επαγγελματίες που υλοποιούν το πρόγραμμα.


  • Το πρόγραμμα, μέσω της Υπηρεσίας Αναδοχής, προσφέρει στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς:
  • Συστηματική εκπαίδευση σε θεματολογία σχετική με το γονεϊκό ρόλο και θέματα αγωγής και φροντίδας των παιδιών
  • Συστηματική συμβουλευτική από τους αρμόδιους συνεργάτες του προγράμματος
  • Πρόσβαση και συνεργασία σε σταθερή βάση με το συνεργάτη που ορίζεται ως «πρόσωπο αναφοράς» της οικογένειας και του παιδιού
  • Νομική συνδρομή
  • Ψυχολογική υποστήριξη (όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο)
  • Περιοδική (ανά 6μηνο) αξιολόγηση της πορείας κάθε παιδιού στο πλαίσιο της οικογένειας
  • Παρακολούθηση (follow-up) συνολικής διάρκειας 2 ετών

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι οι 32 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί καθώς θα στελεχώνεται από: Επιστημονικό Υπεύθυνο, Παιδοψυχίατρους, Παιδίατρο, Ψυχολόγους, Παιδοψυχολόγο, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Βρεφονηπιοκόμους, Νομικό Σύμβουλο, Βοηθό Λογιστή, Γραμματείς, Βοηθητικό προσωπικό.

Συμπέρασμα;
Από σήμερα ξεκινά μία νέα αντίληψη και πρακτική στο πλαίσιο της φροντίδας, της προστασίας και της αποκατάστασης των παιδιών με ουσιαστικό στόχο κάθε παιδί να βρίσκει μία οικογένεια που του αξίζει!

Σοφία Παπαϊωάννου Δημοσιογράφος, Σοφία Κωνσταντέλλια Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, Στέργιος Σιφνιός Διευθυντής Κοινωνικής Έρευνας και Εργασίας Παιδικών Χωριών SOS, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Εκπρόσωπος Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχοςτο κοινό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου