meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΠΑΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ

Ελευθεροτυπία 03-04-1998
Εκατοντάδες άρθρα, δεκάδες έντυπα ΜΜΕ, πολλοί οι αρθρογράφοι, διαφορετικές προσεγγίσεις, ποικίλα θέματα, μα ένα πρόσωπο ως κοινός όλων παρονομαστής!

Ανήσυχο πνεύμα από μικρός, δε δεχόταν το «δε μπορείς γιατί δε βλέπεις». Καλός μαθητής σε διαδρομή μετ’ εμποδίων, άριστος εν τέλει πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών παρά τις καθημερινές δυσκολίες και την απουσία της πολιτείας, ανέπτυξε –αναγκαστικά!- αθλητικές δεξιότητες στα Ελληνικά αφιλόξενα πεζοδρόμια, με δυναμική είσοδο και ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση διά μέσω του Δήμου Ιλίου και της Αντιδημαρχίας του στην άσκηση καθημερινής κοινωνικής πολιτικής με ουσία, ως μόνο αντίδοτο στη βαθιά κρίση που έως σήμερα μαστίζει τη χώρα μας.

Όλα τα παραπάνω, κομμάτια της ζωής του νεαρού δικηγόρου Βαγγέλη Αυγουλά, αποτυπώνονταν κάθε τόσο σε ρεπορτάζ πολλών εντύπων πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας.

Και μαζί με αυτά, ο ίδιος ήθελε να αναδεικνύονται και τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης όλης της χώρας σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

«Δε με ενδιαφέρουν οι προσωπογραφίες. Θέλω αξιοπρεπή ρεπορτάζ που να κινητοποιούν τον αναγνώστη και να προκαλούν κοινωνική αφύπνιση και προβληματισμό», έλεγε από μικρός στους δημοσιογράφους, έχοντας αρνηθεί πολλές προτάσεις για δακρύβρεχτες συνεντεύξεις και ρεπορτάζ επίπλαστου οίκτου.

Πολλά αποσπάσματα, από εφημερίδες και περιοδικά, συγκέντρωναν από τις αρχές κιόλας της δεκαετίας του ’90 φίλοι και συνοδοιπόροι του Βαγγέλη Αυγουλά. Όλα αυτά πριν λίγα χρόνια ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται από συνεργάτες του, να μορφοποιούνται και να αρχειοθετούνται, με στόχο να διασωθεί ένα κομμάτι μιας πορείας ενός «περίεργου» νεαρού, που πολλούς μπορεί να μην τους νοιάζει, άλλους όμως ναι!

Από τα πανελλαδικά «Το Βήμα», «Η Χώρα», «Τα Νέα», «Αδέσμευτος Τύπος», «Ελευθεροτυπία», «Έθνος», «Εγώ Weekly», «Athens Voice», «Νέμεσις», «Το Παρόν», έως τα τοπικά «Ρεθυμνιώτικα Νέα», «Κεφαλονιά», «Δυτικός Λόγος», «Νέα Κρήτη», «Χανιώτικα Νέα», «Δυτικές Διαδρομές», «Επιστροφή Στο Μέλλον», «Κρητική Επιστροφή», «Τόλμη», «Νέα Εγνατία», κάποιο βήμα, μια άποψη, ένα επίτευγμα του Βαγγέλη Αυγουλά, είχαν φιλοξενηθεί μια ή και περισσότερες φορές στις σελίδες τους.

Έτσι, μια ομάδα από δημοσιογράφους, γραφίστες και γνώστες πληροφορικής, κινητοποιήθηκαν εθελοντικά και ξεκίνησαν την ψηφιοποίηση όλου αυτού του αρχείου, με τεχνικό τρόπο ώστε τα σχετικά άρθρα να είναι ευανάγνωστα παρά το χρόνο και τη φθορά των εντύπων.

Και το σημαντικότερο είναι ότι μεγάλο μέρος του έντυπου δημοσιογραφικού αυτού αρχείου, δεν είναι καταχωρημένο στο Διαδίκτυο και πλέον για πρώτη φορά θα αναρτηθεί και θα είναι ψηφιακά διαθέσιμο στο www.avgoulas.gr.

Επόμενος στόχος των εθελοντών υποστηρικτών του έργου και της πορείας του Βαγγέλη Αυγουλά, είναι τα ψηφιοποιημένα αρχεία εικόνας, να δαχτυλογραφηθούν και να περιγραφούν με τέτοιον τρόπο ώστε να καταστούν πλήρως προσβάσιμα και στους αναγνώστες με προβλήματα όρασης.

Αδέσμευτος Τύπος 04-08-2011 



   Ελευθεροτυπία 13-10-2007



Έθνος 09-10-2005 


Νέα Κρήτη 13-12-2011



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου