meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΟΥ ΙΛΙΟΥ ΟΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΥΦΛΩΝ!

Εκπαιδευτές και παρευρισκόμενοι του σεμιναρίου

Το πρωί του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου 2016, το Μουσικό Εργαστήρι «Οδός Ονείρων» του Μαέστρου κ. Γιάννη Γαβρά, φιλοξένησε στο Ίλιον επιμορφωτικό – ενημερωτικό σεμινάριο από το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος, με χορηγό επικοινωνίας το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» και συντονιστή της διοργάνωσης το Δημοτικό Σύμβουλο της πόλης και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κ. Βαγγέλη Αυγουλά.

«Το Μουσικό εργαστήρι «Η Οδός Ονείρων» και η Ορχήστρα των Ονείρων, επεκτείνει τις δράσεις της σε περισσότερα επίπεδα. Έχοντας πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας και θέλοντας να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να γίνουμε καλύτεροι, πάνω σε καθημερινά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στον καθένα μας, πραγματοποιήσαμε μια νέα προσπάθεια.

Η κα Γερουλάνου μιλάειΟι εκπαιδευτές με τα σκυλιά τους

Έτσι, προσκαλέσαμε στο χώρο μας εκπαιδευτές σκύλων    που εκπαιδεύουν Σκύλους Οδηγούς και είναι υπεύθυνοι για την αντιστοίχιση ατόμων με πρόβλημα όρασης με Σκύλους Οδηγούς, καθώς και εθελοντές αναδόχους κουταβιών, υπό την Πρόεδρο του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος κα Ζωή Γερουλάνου, οι οποίοι –ο καθένας από την πλευρά του-, μας ανέπτυξαν το έργο και τις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για Άτομα με Αναπηρίες – «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»», μας εξηγεί ο μαέστρος και οικοδεσπότης κ. Γιάννης Γαβράς.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει στο σεμινάριοτο κοινό


Το σεμινάριο περιελάμβανε: -Παρουσίαση του έργου και των δράσεων του Κέντρου.
-Παρουσίαση σχετικών βίντεο που περιλαμβάνουν το πρόγραμμα της Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών.
-Ενημέρωσή για το πρόγραμμα της Αναδοχής Κουταβιών και της Φιλοξενίας Κουταβιών και Σκύλων.

Από πλευράς του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος, πλην της Προέδρου κας Γερουλάνου, ενημέρωσαν το κοινό οι:
-Γιάννης Κονδράρος - Εκπαιδευτής Σκύλων Οδηγών,  με τον Έκτορα
-Αιμιλία Κλεφτογιάννη - Εκπαιδεύτρια Σκύλων Οδηγών, με τη Ρέα
-Λευτέρης Κίντατζης - Εκπαιδευτής Σκύλων Οδηγών,  με τη Uni
-Άγγελος Νιώτης -  Ανάδοχος Εθελοντής,  με τον Rox

Ενώ το Ίλιον επισκέφθηκε ξανά και ο Angel, «απόστρατος» σκύλος οδηγός πλέον, τον οποίο πολλοί έχετε δει να πρωταγωνιστεί σε σχετική εκπαιδευτική βόλτα στην πόλη με τον νεαρό δικηγόρο κ. Βαγγέλη Αυγουλά!

Θυμηθείτε το video: https://www.youtube.com/watch?v=Z797yI7tc0k

Μετά το πέρας των ομιλιών, όσοι από τους παρευρισκόμενους το επιθυμούσαν, πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη βιωματική βόλτα με Σκύλο Οδηγό με τη χρήση μάσκας ώστε να μη βλέπουν, με συνοδεία Εκπαιδευτή του Κέντρου, δράση που κινητοποίησε το Ίλιον και συγκέντρωσε πολλά θετικά σχόλια του κοινού και αρκετά αιτήματα για επανάληψη του σεμιναρίου μας ήρθαν μέσω των  Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο φορέας «Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για άτομα με Αναπηρίες – Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» ιδρύθηκε στις 25 Ιουλίου 2008. Στόχο έχει να διαχειριστεί και να καλύψει την ανάγκη των ατόμων με προβλήματα όρασης να χρησιμοποιήσουν για την κινητικότητά τους ΣΚΥΛΟ ΟΔΗΓΟ. Μελλοντικά δε άτομα με αναπηρίες να καλύψουν την ανάγκη της μετακίνησής τους και της εξυπηρέτησής τους με την χρήση Σκύλων Βοηθείας.

Είναι σημαντικό ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν οι επίσημοι φορείς με πολυετή πείρα στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες όπως: το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ),η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ), ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε),η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών ( Π.Ε.Α), και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ)

Η Διασυνό κάνει βόλτα με σκύλο οηγόΟ μαέστρος Γιάννης Γαβράς κάνει βόλτα με σκύλο οδηγό

Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 6 Σκύλοι Οδηγοί : η Melitta, η Donna, ο Fivos, η Irma, η Victoria και η Alma. Αρχές του 2017 ευελπιστούμε να παραδώσουμε άλλους 5 ΣΚΥΛΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ. Δυστυχώς η Irma μετά από έναν χρόνο σαν Σκύλος Οδηγός αποσύρθηκε το 2016 λόγω Νόσου Adisson και έχει αναλάβει ρόλο «Δημοσίων Σχέσεων».

Προκειμένου ένας Σκύλος να εκπαιδευτεί ως Σκύλος Οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν Ανάδοχο Εθελοντή ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα του και την κοινωνικοποίησή του. Μετά τον πρώτο χρόνο περνά στα χέρια του Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος οδηγός για 8-12 μήνες. Μετά το τέλος της εκπαίδευσής του περνά στο χρήστη με πρόβλημα όρασης ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί με το σκύλο για 3 εβδομάδες προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 6-8 χρόνια μέχρι ο σκύλος να ολοκληρώσει την υπηρεσία του ως σκύλος οδηγός, να «συνταξιοδοτηθεί» και να επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο.

Το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τους αρμόδιους Φορείς συνεργάστηκαν για την ψήφιση των Νόμων 3868/3.8.2010, 4235/17.2.2014 και 4235/11.2.2014. Σύμφωνα με τους ανωτέρω Νόμους επιτρέπεται στον  «Σκύλο Οδηγό» και στα εκπαιδευόμενα κουτάβια, η πρόσβαση ΠΑΝΤΟΥ, δηλαδή σε Χώρους μαζικής συνάθροισης, Πολιτισμού, Αθλητισμού κλπ. Δυστυχώς όμως οι δυσκολίες είναι μεγάλες και χρειάζεται συνεχής ενημέρωσης στους Οργανισμούς και στους Φορείς ιδιαίτερα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η προσαρμογή ενός Σκύλου Οδηγού στην ελληνική πραγματικότητα και στις δύσκολες συνθήκες της Αθήνας είναι ένα από τα πιο δύσκολα θέματα λόγω της έλλειψης ενημέρωσης του κοινού, της απουσίας ή της κατάργησης των μέτρων προσβασιμότητας (οδηγοί όδευσης τυφλών, ράμπες, ηχητικά σήματα στα φανάρια, κλπ.) καθώς και της ανεξέλεγκτης κατάληψης διαβάσεων και πεζοδρομίων από οχήματα, τραπεζοκαθίσματα κλπ.

παιδάκι κάνει βόλτα με σκύλο οδηγόεθελόντρια με εκπαιδεύτρια κάνει βόλτα με σκύλο οδηγό


Βασικός Χορηγός για την τροφή και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για την εκπαίδευση των κουταβιών και των εκπαιδευομένων Σκύλων Οδηγών και Σκύλων Οδηγών είναι ο Ομιλος Εταιριών PETLINE με τα προϊόντα Pro Pac Ultimates, Kong & Rogz. 

Χωρίς την πολύτιμη στήριξή του Ομίλου Εταιρειών PETLINE και την πολύτιμη Χορηγία τους δεν θα ήταν δυνατή η αρχή του όλου προγράμματος και βέβαια η συνέχισή του.

Η προστασία των Σκύλων Οδηγών του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος από τα ένδο - και εξω– παράσιτα γίνεται με την ευγενική χορηγία της BAYERHellas.

Προκειμένου να συνεχίζει την λειτουργία του το Κέντρο απαιτείται στήριξη πολλών ανθρώπων, Εθελοντών,  Κτηνιάτρων, Εταιρειών και Ιδιωτών. Το όλο πρόγραμμα εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών στηρίζεται από Δωρεές και Χορηγίες.

Η Επιτυχία του έργου του Ελληνικού Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» στηρίζεται στην Ομάδα των  Εκπαιδευτών, στους Ανάδοχους Εθελοντές/ντριες και στους Εθελοντές, χρειάζεται δε την βοήθεια όλης της κοινωνίας!


Μάθετε περισσότερα για το έργο και τις δράσεις του Κέντρου και στηρίξτε την προσπάθεια, στο www.greekguidedogs.com

Ο Βαγγέλης κάνει χειραψία με τον AngelΟ Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Γιάννης Γαβράς με το Γιάννης Κοωνδράρο και την Αιμιλία Κλεφτογιάννη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου