meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς παραλαμβάνει την πλακέτα του από το Μανώλη ΑχλαδιανάκηΗ τιμητική πλακέτα

Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στο νεαρό δικηγόρο και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά, για την έως τώρα κοινωνική του προσφορά από διάφορες συλλογικές θέσεις όπου έχει θητεύσει, από την Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδος.

Η απονομή έγινε στο Βόλο το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «Το Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και τρόποι επίλυσής του», την οποία διοργάνωσαν Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Νομού Μαγνησίας «Η ΑΡΓΩ», η Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών Τριών Τέκνων Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ) και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η υφυπουργός υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, η τοπική αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κίτσιος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Καλτσογιάννης, ο π. Απόστολος Θάνος ως εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας, η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Αριστοτέλης Μπασδάνης και του Εργατικού Κέντρου Θανάσης Παπαδημόπουλος, εκπρόσωποι και μέλη φορέων και αρκετοί τρίτεκνοι από όλη την Ελλάδα.

Με θερμά λόγια προλόγισε τον κ. Αυγουλά η Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Τριτέκνων και οικοδέσποινα της εκδήλωσης κα Σούλα Βακουφτσή, ενώ τα μέλη των συλλόγων Τριτέκνων της Κρήτης, του δώρισαν απλόχερα μαντινάδες!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς παραλαμβάνει την πλακέτα από τους εκπρόσωπους των τριτέκνωνη υφυπουργός υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη


Την απονομή, η οποία είχε αποφασιστεί ομόφωνα από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, έκανε ο Πρόεδρος της ΟΠΟΤΤΕ κ. Μανώλης Αχλαδιανάκης, ο οποίος αναφερόμενος στο Βαγγέλη Αυγουλά σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα καθαρό βλέμμα ψυχής και ένα λαμπρό παράδειγμα ελπίδας για τη νεολαία, τα οποία εκφράζει αυτός ο άνθρωπος»! Ενώ αστειευόμενος είπε στο φίλο του: «Βαγγέλη, απέναντί μας, έχεις μόνο μια ιερή υποχρέωση, εκτός από το να μην αλλάξεις. Να γίνεις και εσύ τρίτεκνος»!

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αναγνώστηκε εκτενές βιογραφικό του Βαγγέλη Αυγουλά, όπως είναι δημοσιευμένο και στο www.avgoulas.gr, ενώ προβλίθηκε και σύντομο video από διάφορες κοινωνικές του δράσεις.

Ο κ. Αυγουλάς, πρώτος γιος τρίτεκνης οικογένειας, παρέλαβε συγκινημένος την τιμητική πλακέτα, ενώ μεταξύ άλλων στην ομιλία του σημείωσε: «… κ. Πρόεδρε, όπως σας είχα πει και στο τηλέφωνο, το σκέφτηκα πολύ για να παραλάβω αυτό το βραβείο. Μάχομαι για τις τρίτεκνες οικογένειες όχι γιατί μου το ζήτησε κανείς, αλλά γιατί ζω εδώ και 28 χρόνια τις κοινωνικές αδικίες που υφίστανται και κατανοώ το δίκαιο των αιτημάτων τους. Δε θεωρώ ότι έχω κάνει κάτι πολύ σημαντικό, ώστε οι εκπρόσωποι περίπου 40 χιλιάδων οικογενειών πανελλαδικά να αποφασίζουν αυτή την απονομή. Αλλά η αποστολή μου σήμερα, είναι να μεταφέρω αυτό το βραβείο. Να το πάρω από εσάς και να το πάω εκεί που ανήκει, στη μητέρα μου και στον πατέρα μου. Στη δική μου αρχή, στη δική μου πηγή ζωής και δύναμης όλα αυτά τα χρόνια. Από την Ομοσπονδία Τριτέκνων λοιπόν, στη δική μου αφετηρία».

Η ομιλία του κ. Αυγουλά προκάλεσε τη συγκίνηση πολλών παρευρισκομένων, ενώ θα δημοσιευτεί στο σύνολο της στο επόμενο τεύχος του περιοδικού της ΟΠΟΤΤΕ.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στο βήμαΟ Βαγγέλης Αυγουλάς στο μπάνερ της ΟΠΟΤΤΕ

Για την επιστημονική ημερίδα, η τοπική εφημερίδα «Ταχυδρόμος» του Βόλου, στο ρεπορτάζ της ΓΛΥΚΕΡΙΑς ΥΔΡΑΙΟΥ, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα των τριτέκνων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα οποία το δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει, οφείλεται εν πρώτοις στη δραματική μείωση των γεννήσεων έναντι των θανάτων και κατά δεύτερο στη δραματική αύξηση των Ελλήνων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, έναντι των εισερχόμενων στην Ελλάδα.

Κοινό αίτημα των τριτέκνων προς την πολιτεία είναι «να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των τριτέκνων και των πολυτέκνων, να τους δώσει κίνητρα για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και να εκλείψει το δημογραφικό πρόβλημα» όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Μαγνησίας Σούλα Βακουφτσή, για να προσθέσει ότι το μήνυμα είναι «να αυξηθούν οι γεννήσεις, προκειμένου να μην εξαλειφτεί το έθνος και η χώρα μας».

Ζητούμενο είναι ταυτόχρονα για το σύνολο των τριτέκνων ανά την Ελλάδα η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα προβλήματα που υπάρχουν, με κυριότερο το δημογραφικό. Οπως σημείωσε επιπροσθέτως ο Μανώλης Αχλαδιανάκης, πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριτέκνων «οι εκροές των παιδιών μας προς την Ευρώπη είναι πολλαπλάσιες των εισροών. Κατά συνέπεια, απαιτείται, πρόσθεσε ο ίδιος, εγρήγορση των πολιτικών μας σε συνδυασμό με την προσπάθεια που κάνουμε εμείς με τις οικογένειές μας και ελπίζουμε ότι αυτό το έθνος δεν θα χαθεί».

Τις επιμέρους πτυχές του δημογραφικού προβλήματος σκιαγράφησαν οι εισηγητές της ημερίδας, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων Μαγνησίας «Η Αργώ», σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Μανώλης ΑχλαδιανάκηςΗ Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Τριτέκνων κα Σούλα Βακουφτσή


Ομιλητές ήταν οι: Θεόδωρος Κοντός, αντιπρόεδρος ΟΠΟΤΤΕ με θέμα «Το δημογραφικό πρόβλημα με τη ματιά ενός τρίτεκνου», Κωνσταντίνος Βούλγαρης, προϊστάμενος Τμήματος Φυσικής και Μεταναστευτικής Κίνησης Πληθυσμού της Ελληνικής στατιστικής αρχής, με θέμα «Ελλάδα, δημογραφικές εξελίξεις και προοπτικές», Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με θέμα «Η Ελλάδα χάνεται; Οι μεταπολεμικές δημογραφικές εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές», Διονύσης Μπαλούρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με θέμα «Γονιμότητα και παιδική φτώχεια σε περιόδους κρίσης: Η περίπτωση της Ελλάδας» και Δημήτρης Ψαράκης, Οικονομολόγος, Σύμβουλος στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Το δημογραφικό ως οικονομικό πρόβλημα και τα εργαλεία επίλυσής του».

Πρόβλημα που αναζητά λύση  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Βούλγαρης, οι καταγεγραμμένες γεννήσεις στην Ελλάδα υπολογίστηκαν σε 92.000 το 2014 και οι θάνατοι, αντίστοιχα, υπερέβησαν τις 110.000, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για το 2015. Οπως επεσήμανε ο ίδιος «οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός των ομάδων των ηλικιών άνω των 65 ετών, συνεχώς αυξάνεται σε βάρος των νεανικών ομάδων, δηλαδή τις ομάδες 0 έως 14, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν ανανεώνεται ο πληθυσμός».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κοτζαμάνης, σημείωσε από την πλευρά του ότι «μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας εξαιτίας δύο παραμέτρων. Οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς και πλέον τα μεταναστευτικά ισοζύγια μεταξύ εισροών και εκροών από τη χώρα είναι αρνητικά, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα μας χάνει πληθυσμό και ταυτόχρονα επιταχύνεται η γήρανση». Αν συνεχιστεί το ίδιο πρόβλημα, επεσήμανε ο ίδιος ομιλητής, μετά από μια δεκαετία περίπου, ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Στη σύνδεση της χαμηλής γονιμότητας με την παιδική φτώχεια αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Μπαλούρδος, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι όταν ο δείκτης ανάπτυξης μειώνεται, ακολουθούν ανάλογη πορεία και οι δείκτες της γονιμότητας, διότι πολλά ζευγάρια βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανεργία και την οικονομική αβεβαιότητα. Ο ίδιος ομιλητής ανέφερε επίσης ότι πολλοί νέοι επιστρέφουν στο οικογενειακό περιβάλλον λόγω κρίσης, διότι δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα έξοδά τους, γεγονός που σημαίνει ότι προστίθενται επιπλέον έξοδα στην οικογένεια.    

Παρόλα ταύτα, εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη ότι θα επέλθει ανάκαμψη στην Ελλάδα και θα σημειωθεί μακροπρόθεσμα άνοδος στους δείκτες των γεννήσεων».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος ΜεικόπουλοςΗ τοπική αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη


Ο πάτερ στο βήμαο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου