meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

ΟΥΤΕ 1€ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ


Με αφορμή το φαινόμενο διακίνησης τυφλεμπορικών εντύπων που έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες σε όλη τη χώρα, το να πουλούν δηλαδή κάποιοι πόρτα-πόρτα διαφόρων ειδών περιοδικά ζητώντας χρήματα δήθεν υπέρ των τυφλών, ή το να γυρνούν κάποιοι από καφετέρια σε καφετέρια μαζεύοντας μέσω κουπονιών «κάτι» δήθεν για τα τυφλά παιδιά, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:   Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και σωματείο - μέλος της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας ένωσης Τυφλών, όπως και η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο μοναδικός επίσημος, δευτεροβάθμιος εταίρος της πολιτείας σε θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.Με.Α.) δεν έχουν και δε θα μπορούσαν να έχουν καμία σχέση με τις ληστρικές πρακτικές κάποιων, που και στο όνομα των φορέων αυτών θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία και την κοινωνική αλληλεγγύη κάθε απλού πολίτη. 

 Στη σημερινή, δύσκολη εποχή της δεινής οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ολόπλευρης κρατικής αρωγής και πρόνοιας για τα ΑμεΑ, οι χιλιάδες Έλληνιδες και Έλληνες τυφλοί-μέλη μας, πορεύονται με τα ιδανικά, το ήθος και την αξιοπρέπειά τους, ζητώντας από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της εξ ολοκλήρου, όπως αυτές απορρέουν και από τη Διεθνή Σύμβαση το ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ η οποία έχει καταστεί και Εθνικό μας Δίκαιο,  και να ανταποκριθεί με πράξεις επαρκώς στις ανάγκες τους. Σε καμία περίπτωση, ως φορείς-επίσημοι εκφραστές των τυφλών στη χώρα μας, δε θα δεχόμασταν να καλύψει καθένας και καθεμία από εσάς τα κενά της κοινωνικής πολιτικής του κράτους από το υστέρημά του, γι' αυτό και όσοι χρησιμοποιώντας και το όνομα των φορέων μας μαζεύουν χρήματα κάνοντας περιουσίες, είναι απλά εκμεταλλευτές και συκοφάντες. Οι -λίγοι- αυτοί άνθρωποι που πωλούν τα αμφιβόλου κύρους έντυπά τους με αντάλλαγμα «ό,τι έχετε ευχαρίστηση», δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά μας και με διάφορα κόλπα νομιμότητας, π.χ. εφευρίσκοντας αποδείξεις μη θεωρημένες από την Εφορία, να πλουτίζουν επαιτώντας, πράξη που διώκεται και από τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα. Πρόκειται για επαγγελματίες εμπόρους της τυφλότητας, που οργανωμένοι σε συλλόγους - σφραγίδες κερδοσκοπούν σε βάρος της αναπηρίας μας, είναι όμως - και πρέπει να είναι - καταδικασμένοι, στη συνείδηση των αναπήρων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. 

 Ακόμη και τώρα, τα τελευταία 6 χρόνια, που με άλλοθι μια στημένη οικονομική κρίση τα ΑμεΑ και οι οικογένειές μας αναμετρόμαστε με τις μνημονιακές απειλές, δηλώνουμε ότι η αξιοπρέπεια στη ζωή μας δε μετριέται με ποσοστά και όσο και αν το θέλουν κάποιοι, τα ΑμεΑ δε θα γυρίσουμε στη ζητιανιά και στη δεκαετία του '60, αλλά με αυτό-οργάνωση, χειραφετημένοι και με πρωτόγνωρη αγωνιστικότητα και δυναμισμό όπως το απαιτεί η σημερινή εποχή, θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην επιβίωση όσο αυτονόητο και αν σας ακούγεται.

Απαιτούμε από την πολιτεία να δηλώσει επιτέλους παρούσα στον επίσημο αγώνα των ατόμων με προβλήματα όρασης έναντι όλων αυτών που με τις πράξεις τους ντροπιάζουν γενικότερα το αναπηρικό κίνημα και να ποινικοποιηθεί η συλλογική επαιτεία. Ζητάμε από τις διωκτικές αρχές να κάνουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους, ώστε να μπει καθολικό, πανελλαδικό και οριστικό φρένο στη διαρκή αυτή παρανομία.

Παρακαλούμε, τέλος, κάθε μια και καθέναν από εσάς, να μη δώσετε ποτέ ξανά ούτε ένα ευρώ σε όσους παίζουν ασυνείδητα με την τιμή και την υπόληψή μας.
Τα άτομα με αναπηρία δεν επαιτούμε, απαιτούμε ίσες ευκαιρίες, σεβασμό και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου.
 
Βαγγέλης Αυγουλάς
Δικηγόρος,  Επικεφαλής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου