meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

"ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΕΣ" ΜΟΛΟΤΩΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Θα μου πείτε ότι  για εμάς τους Έλληνες, μεγάλη είδηση, ίσως η μεγαλύτερη σήμερα, 8 Δεκεμβρίου, είναι ότι για μια ακόμη φορά τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στη μανία των κουκουλοφόρων , που μετέτρεψαν σε εμπόλεμη ζώνη επί πέντε ώρες το κέντρο με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Και φυσικά δεν μπορώ να μη συμφωνήσω, ιδίως μετά τις «αποκαλύψεις» όσων τόσα χρόνια έκαναν ότι δεν ήξεραν, δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν  ότι φέτος –λέει- οι επιθέσεις ήταν πιο οργανωμένες , ότι χρησιμοποιήθηκαν  «μολότωφ νέας γενιάς» , εξελιγμένες  και διάφορα άλλα που αποδεικνύουν ότι όσα χρόνια η αστυνομία «απλώς παρακολουθεί» , οι σύγχρονοι «αντάρτες πόλεων»  εξοπλίζονται και εκσυγχρονίζονται.

Αυτό όμως συμβαίνει κάθε χρόνο, την ίδια μέρα και κάποιες άλλες «μέρες», επίσης κάθε χρόνο και δεν επεκτείνεται. Ενώ στην Ιταλία, μετά το δημοψήφισμα-φιάσκο του Ρέντσι που πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος και στο τέλος παραμένει πρωθυπουργός, όπου νάναι, οι Ιταλοί θα βγούν στους δρόμους με χειρότερες διαθέσεις απ΄ ότι κάνουν εδώ και χρόνια στη Γαλλία. Και φυσικά, με πολύ χειρότερες διαθέσεις απ΄ ότι οι – λίγοι ακόμα- κουκουλοφόροι που μπορεί να φτιάχνουν  ή να εφοδιάζονται από ξένα «κέντρα» με εξελιγμένα «όπλα διαμαρτυρίας» αλλά περισσότεροι δεν γίνονται.

Στην Ιταλία, η παραίτησή του Ρέντσι «πάγωσε» μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας  και ο ηττημένος  και μεταβατικός πρωθυπουργός Ρέντσι,  λέγεται ότι  σχεδιάζει ήδη την επιστροφή του. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ,  επιθυμεί να προκηρυχθούν εκλογές ακόμη και τον Φεβρουάριο, παρά την ταπεινωτική ήττα του στο δημοψήφισμα την Κυριακή. Εντάξει. Ανώριμοι δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Αλλά θα προλάβει; Υπάρχουν όμως και παράγοντες τους οποίους δεν μπορούν πια  να ελέγξουν  και ενδεχομένως τα σχέδια όλων θα περιπλακούν.  Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τον εκλογικό νόμο, τον οποίο ψήφισε πέρυσι και αποδείχθηκε μη λειτουργικός μετά από την ήττα στο δημοψήφισμα. Πριν τον αλλάξουν όμως, κάτι που πιθανόν να απαιτήσει μακρές διαπραγματεύσεις, το κοινοβούλιο πρέπει να περιμένει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση, για το ποια τμήματα του νόμου πρέπει να αλλάξουν. Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα υπάρξει απόφαση σε αυτό.

Και κυρίως :
Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Τζον Κράιαν προειδοποίησε πως το οικονομικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο μετά την ήττα  Ρέντσι αφού «Το αποτέλεσμα του συνταγματικού δημοψηφίσματος στην Ιταλία είναι προάγγελος νέας αναταραχής που μπορεί να διαχυθεί από την πολιτική αρένα στην οικονομία - με την Ευρώπη να κινδυνεύει ιδιαίτερα». Αλλά προσέξτε:

Σύμφωνα με  έγκυρες χρηματιστηριακές και τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ΠΡΙΝ από το δημοψήφισμα , μιλούσαν για «αναταράξεις στις αγορές και ντόμινο εξελίξεων όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην οικονομία της Ευρωζώνης « που θα επέφερε  μια  επικράτηση του «Οχι» για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Και ώρες πριν από το δημοψήφισμα, η πτώση που κατέγραφε ο προσυνεδριακός δείκτης των τραπεζικών μετοχών στην Ιταλία προοιώνιζε τη συνέχεια αφού  αναμενόταν  υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών κατά 5-6%.

Τις ίδιες ώρες πριν το δημοψήφισμα, η Goldman Sachs είχε προειδοποιήσει ότι  οι άμεσες πιέσεις από την απόρριψη του ιταλικού δημοψηφίσματος θα γίνουν ορατές στις τραπεζικές μετοχές και ειδικά σε αυτές των ιταλικών τραπεζών, και όχι τόσο στην αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με την τράπεζα, το «νοικοκύρεμα» των τραπεζών της χώρας οι οποίες είναι αντιμέτωπες με το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη ύψος κόκκινων δανείων - στα 360 εκατ. ευρώ- να καθυστερήσει επικίνδυνα.

Αλλά και την περασμένη εβδομάδα και η εφημερίδα Financial Times είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης  οκτώ ιταλικών τραπεζών, σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Έως και οκτώ προβληματικές ιταλικές τράπεζες κινδύνευαν  με κατάρρευση αν ο Ρέντσι  έχανε.  Και έχασε.

Τι έχουμε τώρα μπροστά μας;
1.Μια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία,
2.Μια νέα, ενδεχόμενη έξαρση της «ανωμαλίας» στη Γαλλία εν όψει Προεδρικών Εκλογών και αλλαγής στην πρωθυπουργία
3.Το ισχυρό ενδεχόμενο έξαρσης του αισθήματος «Κάτω η Ευρώπη» στη Βρετανία
4.Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη, σκληρή εκ του αποτελέσματος, πολιτική της κυβέρνησης στην Ελλάδα που έχει κάνει τους Έλληνες να «βγούν απ΄τα ρούχα τους»  με τον Σόιμπλε να ανακοινώνει κυνικά ότι οι Έλληνες «ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους, τη στιγμή που Έλληνας πολιτικός αρχηγός προτείνει να …κοπούν 200 ευρώ από τις συντάξεις για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τα εξοπλιστικά.

Δεν μας βλέπω να περνάμε και πολύ όμορφα Χριστούγεννα φέτος. (Όχι ότι περάσαμε καλά πέρυσι ή πρόπερσι…)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου