meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΥΣΚΟΙΠ

Ζαφείρη Βίκυ.

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα αλλάξει την κατεύθυνση της Υγείας στον τόπο μας» είπε η Θεανώ Φωτίου, μιλώντας χθες «Στο Κόκκινο» για το τι συνθέτει το νέο σύστημα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης. «Ο κάθε πολίτης θα μπορεί στη γειτονιά του να απευθύνεται σε έναν γιατρό. Αυτό το  πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται σύντομα πιλοτικά σε πολλές περιοχές της χώρας και από το 2017 θα πολλαπλασιαστεί» συνέχισε.

Από τη Δευτέρα ήδη έχει τεθεί η ισχύ η ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων, που υπολογίζονται σε πάνω από δύο εκατομμύρια, στο δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο σε επίπεδο ιατρικής περίθαλψης τόσο και ιατρικής. Για  τους απόρους δε, είναι μηδενική η συμμετοχή στα φάρμακα, αλλά και για τους ανάπηρους, με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι αναγράφονται. Είναι ένα σύστημα απλό, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης. Φαίνεται πλέον η διαφορετική αλλαγή στο χώρο της Υγείας. Από το 2017 θα δημιουργηθούν πολλές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε πολλούς δήμους.

Όπως σημείωσε, η προσπάθεια που γίνεται είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα με τα μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, μέχρι το τέλος του 2016 σε 295 δήμους. Όλοι αυτοί οι δήμοι παίρνουν 70 έως 220 ευρώ κάρτα σίτισης, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 κιλοβατώρες και μέχρι 220 ευρώ επιδότηση ενοικίου στον ιδιοκτήτη.

Μόνο σε 30 πιλοτικά δήμους δεν εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα, διότι εκεί εφαρμόζεται το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ένας νέος θεσμός. Από τον Ιανουάριο του 2017 όλοι οι δήμοι θα συμμετέχουν σε αυτό. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης. Αυτό έχει τρεις πυλώνες, το επίδομα, οι παροχές και οι υπηρεσίες που δίνονται μαζί με το επίδομα και οι παροχές εργασίας στο 10% των ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα ισχύει πιλοτικά τώρα, ωστόσο θα ισχύσει σε όλους τους δήμους. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 900 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα καλυφθούν πάνω από 700.000 με 800.000 συμπολίτες μας.

Τονίζει πως “Επιχειρούμε να δώσουμε και σχολικά γεύματα σε αυτούς τους 30 δήμους, όπως στο Πέραμα. Και δεν είναι μόνο ότι θα φάνε τα παιδιά που πεινάνε. Θα δημιουργηθεί και μια άλλη σχολική κουλτούρα. Το παιδί τρώει μαζί με όλους τους συμμαθητές του”.

Ακόμη, σήμερα βγαίνουν τα αποτελέσματα από πανεπιστημιακή έρευνα από την οποία προκύπτει ότι έχουν 40% αλλαγή σχολικής συμπεριφοράς επί το θετικότερον. Αλλά και 21% άνοδο στη σχολική απόδοση. Έχουν δηλαδή καλύτερους βαθμούς. Έτσι τα παιδιά θα ξανά αγαπήσουν το σχολείο τους.

Έτσι, βέβαια, άνοιξαν και νέες θέσεις εργασίες. Η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις Περιορισμένης Ευθύνης, στις οποίες εργάζονται ευάλωτες ομάδες, πρώην τοξικοεξαρτημένοι, πρώην φυλακισμένοι, παιδιά με σύνδρομο Down. Αυτοί μαγείρεψαν σπιτικά φαγητά για τα σχολεία. Υπάρχουν τρεις τέτοιες επιχειρήσεις που παρήγαγαν αυτά τα γεύματα. Και έτσι αυξήθηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες σε 30% με 40% των εργαζομένων αυτών των επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την αναξιοποίητη περιουσία του κράτους με τα διαμερίσματα που υπάρχουν σε όρους τους φορείς του κράτους, αλλά και τα μικρά κτήματα, θέλουν να φτιάξουν αυτά τα ακίνητα και να τα νοικιάσουν σε ευάλωτες ομάδες. Έτσι θα γίνει αξιοποίηση του υφιστάμενου εθνικού πλούτου, που παράλληλα θα μπορέσει να ανοίξει και νέες θέσεις εργασίας.


      Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου