meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΥΦΛΩΝ ΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

Ο Νίκος Βούτσης με εκπρόσωπους ελληνικών σωματείων τυφλών

Την πόρτα του Ελληνικού Κοινοβουλίου πέρασαν χθες, για πρώτη φορά, εκπρόσωποι ελληνικών σωματείων τυφλών συνοδευόμενοι από τους σκύλους οδηγούς τους, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, κ. Νικολάου Βούτση, σε μια συνάντηση που ως σκοπό είχε την κατανόηση των νομικών και θεσμικών κενών και εκκρεμοτήτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των τυφλών συμπολιτών μας, αλλά και την οριστική αποκατάστασή τους, που εν τέλει θα διευκολύνει τη ζωή τους. «Αισθανόμαστε τιμή που είμαστε όλοι μαζί εδώ, συνέλληνες, συμπολίτες, με ίσα δικαιώματα κατά το Σύνταγμα, που όμως στην πραγματική ζωή πολλές φορές δεν εμπεδώνονται, δεν εφαρμόζονται και δεν κατανοούνται ως τέτοια. Μαζί με την τιμή θέλω να εκφράσω και το ‘‘ενοχικό σύνδρομο’’, με την πολιτική του έννοια, για το ότι και καθυστερημένα γίνεται αυτή η συνάντηση και με την καλώς εννοούμενη πίεση που ασκήθηκε από συναδέλφους του Κοινοβουλίου διαφόρων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο παριστάμενος κ. Αμυράς» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Αναστασίου Κουράκη, των Βουλευτών κ.κ. Μερόπης Τζούφη και Κωνσταντίνου Μπάρκα, από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Αμυρά, από το ΠΟΤΑΜΙ, καθώς και του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, κ. Κώστα Αθανασίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις νομικές και θεσμικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, αλλά και το κενό εφαρμογής θεσπισμένων κανόνων, τονίζοντας ότι «όλες αυτές οι εκκρεμότητες πρέπει να καταγραφούν με τρόπο συστηματικό, να  εισαχθούν στις αρμόδιες Διαρκείς και Ειδικές Επιτροπής της Βουλής για να λάβουν νομοθετική υπόσταση, αλλά κυρίως για να υπάρξει η αναγκαία πίεση προς την εκτελεστική εξουσία, την Κυβέρνηση και όλες τις αρχές, έτσι ώστε να υπάρξει εφαρμογή η οποία να οδηγεί σε ουσιαστική ισονομία, ισοπολιτεία και εγκαθίδρυση ενός κοινωνικού κράτους με όλες του τις διαστάσεις».

«Σε ό,τι αφορά τη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου με τη βοήθεια των σκύλων να υποβοηθείται ουσιαστικά η κοινωνικοποίηση και η ζωή των τυφλών συμπολιτών μας, αυτή η πρωτοβουλία θα πρέπει να αποκτήσει μια ευρύτερη, πανελλαδική διάσταση, ώστε να στηριχθεί και να εμπεδωθεί στην εφαρμογή της από όλους, δημόσιες συγκοινωνίες, αρχές και δημόσιους χώρους, που θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι και προσπελάσιμοι για το σύνολο των συμπολιτών μας» επισήμανε ο κ. Βούτσης.

«Συνάντηση-ευκαιρία» χαρακτήρισε την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, κ. Ηλίας Μαργιόλας, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτή η συνάντηση θα βοηθήσει στην ανάδειξη και διάδοση της κοινής προσπάθειας που καταβάλλεται επί χρόνια, από τους αρμόδιουςφορείς, προκειμένου να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις η υπηρεσία των σκύλων οδηγών για τους τυφλούς. «Ο σκύλος για τον τυφλό είναι η προέκτασή του, η προέκταση του χεριού, της αγωνίας του και της διαρκούς προσπάθειάς του να λύσει τα προβλήματα της κίνησής του μέσα στην πόλη που ζει. Αυτή η συνάντηση θα βοηθήσει πάρα πολύ στην κατανόηση και τη διάδοση αυτής της ανάγκης. Θα προσπαθήσουμε και με άλλους τρόπους να δώσουμε στον πολίτη να καταλάβει γιατί πρέπει να σεβαστεί αυτή την επιλογή του τυφλού με τον σκύλο του» ανέφερε ο κ. Μαργιόλας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, κ. Εμμανουήλ Μπασιάς, επισήμανε την αντίφαση ότι «ενώ είμαστε όλοι ίσοι πολίτες, στην πραγματικότητα και εκ των πραγμάτων στην εφαρμογή των μέτρων δεν είμαστε» ζητώντας την πλήρη εφαρμογή αλλά και την επανεξέταση του Συντάγματος και της Διεθνούς Συνθήκης για τα Δικαιώματα των Αναπήρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου