meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Η "ΠΟΙΟΤΗΤΑ" ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ...ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΡΙΣΗ

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Εμφανίστηκε επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των Ελλήνων, σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δομών και του συστήματος Υγείας, αλλά και σημαντικές δημογραφικές αλλαγές.

Έχουμε εδώ μια σειρά από συμπεράσματα μιας έρευνας. Το πρώτο και βασικό περί «κρίσης» στην «ποιότητα ζωής μας» ίσως προκαλεί αβίαστο γέλιο αφού μόνο για «Ποιότητα ζωής» δεν μπορεί κανείς να συζητά σοβαρά στην σημερινή Ελλάδα. Αλλά… τέλος πάντων. Η έρευνα γύρω από την «ποιότητα» της ζωής των Ελλήνων σήμερα, έρχεται στην επιφάνεια και τη δημοσιότητα μέσα από μια έρευνα της διαΝΕΟσις, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, με συντονιστή τον καθηγητή Kοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα, διήρκεσε οκτώ μήνες και αποτελείται από δύο συμπληρωματικά μέρη. Και για να καταλάβουμε καλύτερα ποια είναι αυτή η ερευνητική ομάδα :

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι : « Η διαΝΕΟσις είναι ένας ανεξάρτητος, μή κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός με στόχο να συμβάλλει στον κοινωνικό διάλογο και να προτείνει λύσεις, μέσα από μία σειρά μελετών και ερευνών που αφορούν τα σημαντικότερα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Το ερευνητικό έργο του οργανισμού θα ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τους κλάδους της οικονομίας και της ανάπτυξης, της κοινωνικής πολιτικής, της δημόσιας διοίκησης, της καινοτομίας, της υγείας και της επιχειρηματικότητας». Εν ολίγοις, «ακούγεται» ως σοβαρή προσπάθεια. Και τα βασικά της συμπεράσματα:

1. Η κρίση έβλαψε σοβαρά την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.

2. Το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κάποια χρόνια πάθηση αυξήθηκε κατά 24% κατά την περίοδο 2009 - 2012, ενώ η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά 35% από το 2006 στο 2011.

3. Εμφανίστηκε επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των Ελλήνων, σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δομών και του συστήματος Υγείας, αλλά και σημαντικές δημογραφικές αλλαγές.

Μια πρώτη αντίδραση θα ήταν κάτι σαν τη φράση « Και τι περιμένατε δηλαδή;», μια δεύτερη συνοψίζεται στη ματαιότητα τέτοιων ερευνών και μια Τρίτη περιλαμβάνει το θετικό στοιχείο του ότι «αν δεν μελετήσουμε τα εξειδικευμένα αίτια, δεν θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε ούτε αυτά που ΜΠΟΡΟΥΝ να θεραπευτούν.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, οι Έλληνες πιστεύουν ότι η κρίση είχε αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους διότι στην ερώτηση «ποια είναι η επίπτωση που είχε η οικονομική κρίση στην κατάσταση της υγείας σας;» 591 ερωτώμενοι δήλωσαν ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την κατάσταση της υγείας τους πολύ - αρκετά - λίγο λόγω του ότι:

- για το 68% χειροτέρεψε γενικά η ποιότητα ζωής του,

- για το 56 % χειροτέρεψε η ψυχική του υγεία ,


- Το 29% αναγκάστηκε να αποστερηθεί είδη πρώτης ανάγκης (Όπως π.χ. είδη διατροφής),

- Για το 26% περιορίστηκε η πρόσβασή του στις υπηρεσίες υγείας,

- Για το 23% περιορίστηκε η πρόσβασή του στη φαρμακευτική περίθαλψη (λόγω κόστους ή ελλείψεων),

Υπάρχουν κι άλλα , μεμονωμένα στοιχεία που αξίζει τον κόπο, απομονωμένα από το γενικό πλαίσιο, μπορούν – και πρέπει- να μελετηθούν: Μερικά από αυτά είναι: Η επιδείνωση της κατάστασης υγείας, κυρίως της ψυχικής, ιδιαίτερα στα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού, η λήψη μειωμένης ιατρικής περίθαλψης, ειδικά για τους ανέργους και τους συνταξιούχους, η προβληματική πρόσβαση στο φάρμακο, οι πολύ υψηλές δαπάνες υγείας σε ιδιωτικό επίπεδο.

Δεδομένης της εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας, μια τέτοια μελέτη μπορεί ως πρώτη εντύπωση να θεωρείται άχρηστη αλλά δεν είναι. Είναι «πεδίο δόξης λαμπρό» για όσους ζητούν να μας κυβερνήσουν στο μέλλον.

Πηγή: Εφημερίδα «Ανεξαρτησία» 28/03/2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου