meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Ψηφιακή εικόνα οδήγησης

Η πλατφόρμα, υπεύθυνοι της οποίας είναι η Δρ συγκοινωνιολόγος Ε. Μπλάνα  και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας, Γ. Λαζαρίδης, ξεκινά από  με τις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για μαθητές  Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και θα είναι προσβάσιμη από κάθε «έξυπνη»  συσκευή. Το υλικό απευθύνεται σε όλους τους χρήστες της οδού, πεζούς,  ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές, άτομα με αναπηρία, άτομα τρίτης ηλικίας,  αρχάριους, έμπειρους και επαγγελματίες οδηγούς παρέχοντας και εργαλεία  αξιολόγησης των εκπαιδευομένων.

Προσομοιώσεις οδήγησης κάθε μέσου μεταφοράς, από το ποδήλατο έως και  φορτηγό, διαδραστικά μαθήματα και ηλεκτρονικά βιβλία για κάθε ηλικία  περιλαμβάνει η ηλεκτρονική «ακαδημία οδήγησης», την οποία δημιούργησε το  υπουργείο Μεταφορών με στόχο να συμβάλει στη διά βίου εκπαίδευση της  οδικής ασφάλειας. Το e-drive academy αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που  υλοποίησε η Γενική Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του υπουργείου για την  προώθηση της ασφαλούς μετακίνησης και οδήγησης με στόχο να αποτελέσει  κόμβο διαρκούς ενημέρωσης για όλες τις κατηγορίες πολιτών από τους  μαθητές, τους οδηγούς, τους εκπαιδευτές, αλλά και τους επαγγελματίες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα,  αποτελεί ένα ακόμα βήμα της προσπάθειας για την ένταξη του μαθήματος της  Κυκλοφοριακής Αγωγής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περισσότερων σχολικών  τάξεων. Το έργο περιλαμβάνει 5.000 ηλεκτρονικές σελίδες, 100 διαφορετικά
σενάρια και 44 παιχνίδια προσομοίωσης.

Η πλατφόρμα, υπεύθυνοι της οποίας είναι η Δρ συγκοινωνιολόγος Ε. Μπλάνα  και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας, Γ. Λαζαρίδης, ξεκινά από  τις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για μαθητές  Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και θα είναι προσβάσιμη από κάθε «έξυπνη»  συσκευή.

Τι περιλαμβάνει.

Παρέχει στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των μαθητών συμβουλευτικούς  οδηγούς για την οδική ασφάλεια. Το υλικό απευθύνεται σε όλους τους χρήστες  της οδού, πεζούς, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές, άτομα με αναπηρία, άτομα  τρίτης ηλικίας, αρχάριους, έμπειρους και επαγγελματίες οδηγούς παρέχοντας  και εργαλεία αξιολόγησης των εκπαιδευομένων. Το περιεχόμενο της πλατφόρμας  περιλαμβάνει:

• 17 ηλεκτρονικά βιβλία και φυλλάδια για μαθητές δημοτικού, μαθητές  γυμνασίου, μαθητές λυκείου, για νέους και άπειρους οδηγούς. Επίσης για την  οικολογική-οικονομική οδήγηση, την αμυντική οδήγηση, τους οδηγούς τρίτης  ηλικίας, για εκπαιδευτές, για επαγγελματίες οδηγούς, συμβουλευτικούς
οδηγούς για γονείς, δασκάλους και καθηγητές.

• 111 ηλεκτρονικά διαδραστικά μαθήματα που περιλαμβάνουν «σενάρια» για  κάθε ηλικία και κατηγορία χρήστη της οδού έχοντας ενσωματώσει ποικιλία  πολυμέσων, προσομοιωτή οδήγησης και βιντεοσκοπήσεις σε πραγματικές  συνθήκες οδήγησης.

• 44 ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιχνίδια για την εξοικείωση της κάθε   κατηγορίας χρήστη της οδού με τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζουν   στον δρόμο, τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας σύμφωνα με το όχημα που  οδηγούν, αλλά και την ενημέρωσή για τους κινδύνους των δρόμων.

Τα σενάρια των παιχνιδιών αφορούν την κυκλοφορία τόσο σε αστικό (πόλη,  κωμόπολη, χωριό) όσο και σε υπεραστικό περιβάλλον (εθνικές οδοί και  αυτοκινητόδρομοι) και απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.Υπάρχουν  μάλιστα εξειδικευμένα σενάρια που δημιουργούν αίσθηση ρεαλισμού ώστε ο  παίκτης να μπορεί να οδηγήσει με την ορατότητα και την αντίληψη κάποιου  που έχει καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών ή οδηγεί με μεγάλη  ταχύτητα.
 
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ.


Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου