meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ



Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 το Κέντρο ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα για μία ενημέρωση σχετικά με τους Σκύλους Οδηγούς, στο πλαίσιο και της επερχόμενης Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ στις 3 Δεκέμβρη.

«Είναι σημαντικό οι μελλοντικοί χειριστές ενός Σκύλου Οδηγού από τα μαθητικά τους χρόνια να έρχονται σε επαφή με κουτάβια που προορίζονται για Σκύλοι Οδηγοί, καθώς και με εκπαιδευόμενα σκυλιά, ενώ είναι και πολύ δυνατή μία επικοινωνία με ενεργούς χειριστές Σκύλων Οδηγών», μας δήλωσε η Πρόεδρος του Κέντρου κα Ζωή Γερουλάνου στο πλαίσιο της επίσκεψης.

«Η ανταλλαγή απόψεων και η ελεύθερη έκφραση προβληματισμών είναι η αρχή μίας πολύ ουσιαστικής συνεργασίας με το ΚΕΑΤ σχετικά με το θέμα των Σκύλων Οδηγών», συμπλήρωσε.


Οι μαθητές και οι γονείς, ένα ακροατήριο με πολλές ερωτήσεις, προβληματισμούς και θετική περιέργεια, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του σχολείου, έδωσαν την δυνατότητα μαζί με τους αναδόχους Εθελοντές, τους εκπαιδευόμενους εκπαιδευτές και μία χειρίστρια Σκύλου Οδηγού την κα Μαρία Κουράκου, να πραγματοποιηθεί μία πολύ ενδιαφέρουσα αμφίδρομη επικοινωνία. Βέβαια η ζωντάνια ξεχείλισε όταν οι μικροί μαθητές υπό τις οδηγίες και την εποπτεία των εκπαιδευτών, μπόρεσαν να αγγίξουν, να χαϊδέψουν, να παίξουν ή και να δοκιμάσουν μια μικρή βόλτα με ένα εκπαιδευόμενο κουτάβι ή με έναν εν ενεργεία σκύλο οδηγό αντίστοιχα! Ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον των παιδιών παρέτειναν την προγραμματισμένη εκδήλωση τουλάχιστον κατά μια ώρα!

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές του ΚΕΑΤ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών κος Στρατής Χατζηχαραλάμπους που διατελεί και Πρόεδρος της επιστημονικής και συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου, ο κος Βαγγέλης Αυγουλάς Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και από το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, οι εκπαιδευόμενοι εκπαιδευτές κα Αιμιλία Κλεφτογιάννη με την ΑΛΜΑ, ο Γιάννης Κονδράρος με τον Έκτορα και ο Λευτέρης Κιταντζής με την ΙΡΙΔΑ, οι Ανάδοχοι Εθελοντές κα Ιωάννα Βουρακίδου με την UNI και ο κος Στράτος Λαδόπουλος με την LEVER.



Ο 27χρονος δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, μίλησε δημόσια στο κοινό για την εμπειρία της βόλτας με έναν σκύλο οδηγό και την αρχική του άρνηση για το εγχείρημα στην Ελλάδα:

«Έχω γεννηθεί τυφλός και από νωρίς, χάρη και στην επιμονή της οικογένειας μου, έμαθα να κινούμαι ανεξαρτήτως, έχοντας καλή εκπαίδευση και στη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού. Γι’ αυτό και ήμουν πολύ αρνητικός στο να πάρω σκύλο οδηγό. Πίστευα ότι θα τον φροντίζω καθημερινά δυσανάλογα από τη χρησιμότητα  που θα έχει αυτός για μένα. Μέχρι που «προκλήθηκα» να δοκιμάσω μια σωστή βόλτα, πέρα από τον πρώτο ενθουσιασμό ή την πλάκα, με τη βοήθεια του εκπαιδευτή κ. Γιάννη Κονδράρου και του Angel, του πρώτου σκύλου που το Κέντρο εκπαίδευσε για σκύλο οδηγό.

Σε μια τετράωρη βόλτα μια Κυριακή πρωί στο Ίλιον, στην πόλη που ζω και εργάζομαι, σε διαδρομές που κάνω καθημερινά, ο Angel απέφευγε με ασφάλεια τα ψηλά εμπόδια που δε μπορώ εγώ να βρω με το μπαστούνι μου, μου βρήκε άδεια θέση σε ένα από τα παγκάκια της γεμάτης κεντρικής μας πλατείας για να ξεκουραστούμε λίγο, μπήκαμε μαζί στο λεωφορείο αφού πρώτα εντόπισε τη στάση και το πιο σοκαριστικό για μένα; Κοκάλωσε όταν ένας οδηγός πέρασε με κόκκινο φανάρι και σίγουρα θα είχα ατύχημα αν ήμουν μόνος μου.

Μετά από αυτή την εμπειρία, έχω αρχίσει να ξανασκέφτομαι τη θέση ενός σκύλου οδηγού στη ζωή μου. Δε νιώθω έτοιμος ακόμα να πάρω κάποια απόφαση, σίγουρα όμως θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το εγχείρημα του Κέντρου για το κοινό καλό των ατόμων με προβλήματα όρασης στη χώρα μας».



Δείτε ένα βίντεο με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη βόλτα του Βαγγέλη Αυγουλά με τον Angel!

Σε γραπτή της δήλωση προς το κοινωνικοπολιτικό blog «με Άλλα Μάτια», η νέα διοικήτρια του ΚΕΑΤ κα Μπέττυ Λεωτσάκου, επισήμανε στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα εξής:

«Η χρήση σκύλων – οδηγών από ένα άτομο με προβλήματα όρασης με στόχο την ολοκληρωτική αυτονομία του στην κίνηση είναι μια επιλογή που πρέπει να δίνεται στα άτομα με προβλήματα όρασης όλων των ηλικιών αφού έχει αποδειχθεί ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Στον απόηχο της πρόσφατης εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Κ.Ε.Α.Τ με θέμα τη γνωριμία  των παιδιών με προβλήματα όρασης με τους σκύλους οδηγούς και τους χειριστές τους αποτυπώνουμε τα εξής:

1.      Η εκδήλωση ήταν απολύτως επιτυχημένη καθότι η συμμετοχή των παιδιών ήταν σημαντική.  
2.      Ανάλογες δράσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τους σκύλους –οδηγούς.
3.      Τα παιδιά ενθουσιάσθηκαν με αυτή τη συνάντηση  που στόχο έχει τα παιδιά με προβλήματα όρασης να είναι σε θέση να κατακτήσουν την ανεξαρτησία τους στην κίνηση με τον πιο προσφιλή σε αυτά τρόπο.

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών κα Ζωή Γερουλάνου καθώς και τους εργαζόμενους χειριστές σκύλων, εθελοντές και τέλος όλους τους φίλους του Κέντρου όπως ο κ. Αυγουλάς.

Θα σας περιμένουμε όλους ξανά»!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου