meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ


Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2015 ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και συνεργάτης του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών και Νέων (ΣΚΕΠ) κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, για να μιλήσει σε μαθητές της πόλης για τις ιδιαιτερότητες της καθημερινότητας ενός νέου με πρόβλημα όρασης που θέλει να ζει τη ζωή του «φυσιολογικά»!

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του ΣΚΕΠ που εφαρμόζεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αδειοδοτημένο από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν να έρχονται σε βιωματική επαφή με νέους με αναπηρία και να λύνουν χωρίς φραγμούς κάθε απορία τους γνωρίζοντας την ομορφιά της Διαφορετικότητας!

Το πρωί της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου ο νεαρός δικηγόρος επισκέφθηκε το 3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη, μιλώντας σε πάνω από 200 παιδιά περισσότερες από δύο διδακτικές ώρες!


Τα παιδιά, σε ένα υποδειγματικό κλίμα συζήτησης, ήταν γεμάτα απορίες αλλά και εύστοχες παρατηρήσεις για ένα ομορφότερο μέλλον των νέων με αναπηρία στη χώρα μας!

Πρόκειται για σύλλογο διδασκόντων διαχρονικά ευαισθητοποιημένο στο Γυμνάσιο εκείνο, αφού και πέρυσι ομάδα μαθητών διακρίθηκε για τις βιωματικές συνεργασίες της με νέους με κινητική αναπηρία.


Τις φετινές δράσεις συντόνισε η καθηγήτρια Πληροφορικής του σχολείου κα Κοεμτζοπούλου, η οποία βοήθησε το Βαγγέλη Αυγουλά κατά την ομιλία του να δείξουν και τις σωστές τεχνικές συνοδείας ενός τυφλού από βλέποντα οδηγό.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι συνεργάτες του ΣΚΕΠ Βαγγέλης Αυγουλάς και Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, ήταν προσκεκλημένοι από τα ΙΕΚ Δέλτα Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησαν ομιλία σε περισσότερους από 70 σπουδαστές με κατεύθυνση την εργοθεραπεία, τα παιδαγωγικά και τη φυσικοθεραπεία.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Βαγγέλης Αυγουλάς ζήτησε τυχαία από ένα δείγμα εθελοντών ακροατών να παρακολουθήσουν την εκδήλωση φορώντας μάσκα και μετά εκείνοι μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους και τις «εικόνες» που τους έδωσαν οι άλλες τους αισθήσεις πλην της όρασης!Η ηλικία και η επιστημονική κατάρτιση των ακροατών, βοήθησε στο να συζητηθούν σοβαρά θέματα βγαλμένα από την καθημερινότητα των ΑμεΑ που ακόμα και σήμερα θεωρούνται ταμπού και δεν αγγίζονται στις δημόσιες συζητήσεις, όπως η σεξουαλικότητα στους νέους με αναπηρία.


Το πρωί της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου 2015 ο κ. Αυγουλάς επισκέφθηκε το 1οΓυμνάσιο Τριανδρίας, όπου εκεί συνομίλησε για μια διδακτική ώρα με μαθητές ενός τμήματος της Β’ Τάξης και ενός της Γ’ τα οποία ενσωματώνουν και τμήμα ένταξης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Το διήμερο έκλεισε με την ομιλία του Βαγγέλη Αυγουλά στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αθανασίου και στους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, μια ομιλία γεμάτη ζωντάνια και ζωηρό ενδιαφέρον για το «Διαφορετικό»!Τις δράσεις κάλυψε το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, με συνέντευξη που παραχώρησε ο Βαγγέλης Αυγουλάς στην πρωινή εκπομπή της κας Γκράτσιου την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο κ. Αυγουλάς απέτισε φόρο τιμής στο Μνημείο για τους δεκάδες ήρωες πεσόντες συμπατριώτες μας από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Χορτιάτη.


Επίσης, πραγματοποίησε θεσμική συνάντηση με τη Γραμματέα της Νεοσύστατης Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών -Περιφερειακή Ένωση Θεσσαλονίκης-, κα Νικολέτα Χαλτούτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου