meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Αθήνα, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και με τις οικείες υπηρεσίες διαχείρισης του ΕΣΠΑ, διοργάνωσε το τελευταίο δίμηνο 14 συναντήσεις τεχνικής υποστήριξης των στελεχών που διαχειρίζονται τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητά τους για ένταξη στα οικεία Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα της περιόδου 2014-2020 στοχευμένων δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, με προοπτική την άρση της διάκρισης εις βάρος τους, τη βελτίωση της προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών-φυσικών ή ηλεκτρονικών, την προώθηση της κοινωνικής ένταξής τους και τη διευκόλυνση της μετάβασής τους από την ιδρυματική φροντίδα στην ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης της Αθήνας ήταν και η ενίσχυση της ικανότητας των στελεχών των ΕΥΔ των επιτελικών φορέων αλλά και των δυνητικών δικαιούχων αναφορικά με την οριζόντια ενσωμάτωση της αρχής της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα ΑμεΑ, στη βάση των απαιτήσεων των Κανονισμών των ΕΔΕΤ της νέας προγραμματικής περιόδου καθώς και των απαιτήσεων της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που συνδέονται άμεσα με την Αιρεσιμότητα 3 «Αναπηρία».


Τη συνάντηση παρακολούθησε και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), εκ μέρους του κ. Δημήτρη Ιακωβίδη, Προϊσταμένου Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης (ΕΥΣΣΑ) η κ. Νατάσσα Ζαρκοπούλου και εκ μέρους του κ. Δημήτρη Φακίτσα, Προϊσταμένου Ειδικής Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ), η κ. Εύη Κυριακίδου.

Η κ. Μαρίλυ Χριστοφή, εμπειρογνώμονας Προσβασιμότητας & συνεργάτιδα Ε.Σ.Α.μεΑ., παρουσίασε τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τη μη διάκριση λόγω αναπηρίας και την προσβασιμότητα ως βασικό εργαλείο για την αναστροφή της εικόνας.

Η παρουσίαση των προβλέψεων για την αναπηρία στα Τομεακά Ε.Π. και στην εξειδίκευση εφαρμογής τους πραγματοποιήθηκε ως εξής: ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία»: Ευγενία Ρίγγα, Στέλεχος Μονάδας Α1 Ε.Υ.Δ. Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη»: Αθανάσιος Μαντζώρος, Προϊστάμενος Μονάδας Α Ε.Υ.Δ., Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» - Τομέας Μεταφορών, ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα: Αμαλία Καψάλα, Στέλεχος Μονάδας Α2 Ε.Υ.Δ. Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα».

Τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δικαιούχων, των στελεχών της Ε.Σ.Α.μεΑ. και της ΕΥΔ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου