meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΣ

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Προσπάθησαν να μας πείσουν  - αν έπεισαν και τον εαυτό τους δεν ξέρω-  ότι «η ενημέρωση είναι ακριβή» και ότι «τα οικονομικά των καναλιών δεν …σηκώνουν πολλά έξοδα» , ακόμη και ότι «ο κόσμος επιθυμεί και προτιμά την ψυχαγωγία».  Το αποτέλεσμα: Το βράδυ της  Παρασκευής και το Σαββατοκύριακο, παρά κάποιες «μεμονωμένες» προσπάθειες από «μεμονωμένες» εκπομπές , η ενημέρωση  από την τηλεόραση ΚΑΙ το ραδιόφωνο , ύστερα από τρία-τέσσερα «Μνημόνια»  με μειώσεις μισθών, απολύσεις, περιορισμούς προσωπικού, απομακρύνσεις και αλλαγές φυσιογνωμίας, ΕΠΤΩΧΕΥΣΕ.

Την ώρα που χιλιάδες τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί ανά τον κόσμο μετέδιδαν όλες τις λεπτομέρειες, τις εξελίξεις, τους σχολιασμούς, τις εξηγήσεις από ειδικούς, την πορεία της υγείας των τραυματιών από την φρικτή τραγωδία στο Παρίσι, εμείς, στην Ελλάδα, «τριγυρίζαμε» στα ξένα δορυφορικά κανάλια και αρκετοί, θυμηθήκαμε τα «παλιά χρόνια» και προσπαθούσαμε να βρούμε  ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς στα παλιά μας ραδιόφωνα για να ΜΑΘΟΥΜΕ. Εν έτει 2015, όταν μπορούμε και μαθαίνουμε πόσα γραμμάρια  σκόνη «σήκωσε» στον Άρη  μια άγνωστη μετακίνηση και αναγκαζόμαστε να μάθουμε πόσα είδη κρασιών σερβιρίστηκαν στη δεξίωση του γάμου της κυρίας «Παπαρίδου», αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε όλες μας τις ελπίδες για ενημέρωση στα διαδικτυακά ΜΜΕ. Και – ευτυχώς- δικαιωθήκαμε. Γιατί πολλά απ΄ αυτά, έκαναν, με τα λίγα μέσα και τους λίγους ανθρώπους αλλά με τη μεγάλη ευσυνειδησία, πολύ καλή δουλειά.

Η ενημέρωση φίλες μου και φίλοι μου αναγνώστες ΔΕΝ είναι ακριβή. Ακριβή είναι η «φιγούρα» που θέλουν να κάνουν κάποιοι για να «πουλήσουν»  το προιόν τους. Αρκούν λίγοι ευσυνείδητοι, έμπειροι δημοσιογράφοι για να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Και δεν θα μπω στην ονοματολογία γιατί το συντριπτικό ποσοστό αυτών των έμπειρων «παλιοσειρών» ή έχει απομακρυνθεί ή έχει «αποστρατευτεί» ή περιορίζεται – για την επιβίωση και μόνο- να χρησιμοποιεί ό,τι του δίνουν και δεν έχει τη δυνατότητα να δράσει.

Όμως ρεπόρτερ δεν υπάρχουν πια , έμπειροι «παραγωγοί ειδήσεων» δεν υπάρχουν πια, νεαροί και νεαρές δημοσιογράφοι παλεύουν με τα 600άρια και τα 700άρια που τους πληρώνουν  και την έλλειψη καθοδήγησης και γνώσης να «καλύψουν» τέτοια γεγονότα.  Και φυσικά δεν μπορούν.

Ο κόσμος ολόκληρος εσείετο από την επίθεση των φανατικών τζιχαντιστών στο Παρίσι και την προετοιμασία τους να επιτεθούν και σε άλλες πόλεις πολύ σύντομα κι εμείς παρακολουθούσαμε τραγουδιστές, μαγείρους, μανεκέν και πλαστικούς  χειρουργούς, «ζωντανούς» ή μαγνητοσκοπημένους να μας λένε τα δικά τους.

Κυρίες και κύριοι στις διοικήσεις των καναλιών: Τα κανάλια σε ΤΕΤΟΙΑ γεγονότα κρίνονται. Και η Ενημέρωση δεν είναι ακριβή. Όλα τα’ άλλα είναι «ακριβή» μέσα στη φτήνεια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου