meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ "ΑΝΝΟΥΣΑΚΙΟ ΙΔΡΥΜΑ" ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ


Το ιστορικό «Αννουσάκιο Θεραπευτήριο» και το Κέντρο Αποκατάστασης & Κλειστής Νοσηλείας «Άγιος Σπυρίδωνας» στην Κρήτη, επισκέφθηκε στις 10 Αυγούστου 2015 ο επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας Βαγγέλης Αυγουλάς.

Ο Χανιώτης δικηγόρος βρέθηκε στο Καστέλι Κισάμου και ξεναγήθηκε στο Αννουσάκιο Ίδρυμα της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, από τον υπεύθυνο Ιερέα Πατήρ Αντώνιο Aρετάκη, τη συντονίστρια των δομών κα Μαρία Βαϊδάκη και επιστημονικό προσωπικό, ενώ επί ώρα συζητήθηκαν τα προβλήματα λειτουργίας των δομών και  η ανάγκη εκσυγχρονισμού του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. 


Το ίδρυμα, ως στέγη φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων  ξεκίνησε να λειτουργεί το  1970, με πρωτοβουλία του τέως Μητροπολίτη  κ. Ειρηναίου  από την θέση του Προέδρου και έπειτα από αξιοποίηση της δωρεάς του  Αννουσάκη Γεωργίου που διέθεσε το πρώτο ποσό της ανέγερσης των αρχικών κτιριακών εγκαταστάσεων.  Αφού ξεπέρασε αυτή την  περίοδο  της λειτουργίας  του τις δυσκολίες περίθαλψης 17 κατά μέσο  ηλικιωμένων γυναικών, διαθέτοντας  λιγοστά μέσα και  περιορισμένους οικονομικούς πόρους, κατέγραψε από το 1987 και μετά,  μία νέα πορεία κοινωνικής προσφοράς. Τα ηνία της  διοίκησης ανέλαβε την κρίσιμη εκείνη εποχή, ο σημερινός διευθυντής του Ιδρύματος, Ιερέας Αρετάκης Αντώνης. Ήταν η περίοδος όπου μία νοσοκόμα, μία μαγείρισσα και μία καθαρίστρια, αφιερωμένες σε ένα σκληρό αγώνα προσφοράς χωρίς όρια ρόλου και χρόνου πάλευαν άνισα με τις καθημερινές τρέχουσες ανάγκες.

 Το 1990 αποτελεί τον πρώτο σταθμό εξέλιξης του Ιδρύματος, με την προσθήκη δύο νέων πτερύγων για την φροντίδα ηλικιωμένων ανδρών, προσθέτοντας και το έτος 1995, όπου οργανώνεται η  ανοικτή περίθαλψη των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας με την Κατ’ οίκον Βοήθεια στην Επαρχία Κισάμου.  Από την εποχή εκείνη και μετά, το Αννουσάκειο Ίδρυμα διαμορφώνει σταδιακά μία  σύγχρονη μορφή, διευρύνοντας συνεχώς τον ρόλο και την δράση του, καλύπτοντας όλο και περισσότερες κοινωνικές ανάγκες.


Το 1999 προστίθεται το δεύτερο Πρόγραμμα της Κατ’ οίκον Βοήθειας στην Επαρχία Σελίνου και τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα Παραρτήματα  Φυσιοθεραπείας σταδιακά αναλαμβάνουν την φροντίδα των αγροτικών πληθυσμών σε περιοχές, απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα του Νομού, στην Κίσαμο, τις Βουκολιές, την Κάνδανο και την Παλαιόχωρα.

Την σύγχρονη εξέλιξη και παρουσία του στα δρώμενα της ευρύτερης περιοχής οραματίστηκε, προώθησε και υλοποίησε ο σημερινός Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος που από το 2005,  ως Πρόεδρος του Ιδρύματος ανέλαβε την διεύρυνση  ενός ήδη πολυποίκιλου κοινωνικού έργου στα πλαίσια της κλειστής και ανοιχτής περίθαλψης.


Το 2008 εγκαινιάζει την δημιουργία  του νέου ορόφου, όπου 10  διαμερίσματα, απαρτιζόμενα από κουζίνα, καθιστικό, δίκλινο υπνοδωμάτιο και WC ΑΜΕΑ, με σύγχρονες προδιαγραφές φροντίδας  ολοκληρώνουν το σύστημα της κλειστής περίθαλψης.  Με την νέα του μορφή ως σύγχρονο  Κέντρο Φροντίδας, συμπεριλαμβάνει στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας   το κομμάτι της Αποθεραπείας, με την χρήση σύγχρονων μέσων  Ιατρικής Αποκατάστασης. Ενδεικτικά η θεραπευτική πισίνα, το ατμόλουτρο και η σάουνα, η  Ηλεκτροθεραπεία, η Μαγνητοθεραπεία  και η Κινησιοθεραπεία προστίθενται στην  εξειδικευμένη φυσιοθεραπευτική παρέμβαση σε συνδυασμό με την ιατρική παρακολούθηση  και την νοσηλευτική φροντίδα. Ταυτόχρονα δραστηριότητες εργασιοθεραπείας σε καθημερινή βάση, με ένα πλούσιο πρόγραμμα ενασχόλησης σε διάφορες δράσεις, συμβάλουν στην ομαλή ψυχοκοινωνική πορεία των ασθενών με παράλληλη ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία.


Σήμερα το Αννουσάκειο Ίδρυμα, ως φορέας πρόνοιας και περίθαλψης δύναται να  φιλοξενήσει έως  95 ασθενείς από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής. Για να είναι περισσότερο αποτελεσματικές οι παρεχόμενες υπηρεσίες του  και για να καλύπτει όσο το δυνατόν διαφορετικές ανάγκες των ασθενών που χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης από τους επαγγελματίες υγείας, επιβλήθηκε η διεύρυνση του σκοπού του προς τρεις κατευθύνσεις που αφορούν τρία διαφορετικά Τμήματα Περίθαλψης: 

  • Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, στο Ισόγειο του ιδρύματος,  για την κάλυψη των ιατρικών, ψυχικών και κοινωνικών αναγκών 75 χρονίως πασχόντων ασθενών όπως άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα με ειδικές ανάγκες, ασθενείς που πάσχουν από  άνοια.
  • Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας , στον πρώτο όροφο, για την κάλυψη των αναγκών 20 εσωτερικών ασθενών που χρήζουν συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας νοσηλείας με απώτερο σκοπό την φυσική αποκατάσταση. Η ανάγκη διαμόρφωσης τέτοιου Κέντρου περίθαλψης επιβάλλεται λόγω των έκτακτων περιστατικών που απευθύνονται με ιδιωτική πρωτοβουλία στο ίδρυμα, ή έπειτα από παραπομπή του Νοσοκομείου Χανίων. Τέτοια περιστατικά είναι τραυματίες τροχαίων, ασθενείς που πέρασαν Α.Ε.Ε. , χειρουργημένοι που χρήζουν περαιτέρω θεραπεία μετά  την έξοδο τους από το Νοσοκομείο και άλλα.
  • Φυσιοθεραπευτικό Κέντρο  για εξωτερικούς ασθενείς που χρήζουν εξειδικευμένης φυσιοθεραπευτικής παρέμβασης για την φυσική αποκατάσταση τους.  Πρόκειται για την κάλυψη των αναγκών των εξωτερικών ασθενών της ευρύτερης περιοχής που χρήζουν  Φυσικής Αποκατάστασης χωρίς να επιβάλλεται η ανάγκη για κλειστή νοσηλεία, στα πλαίσια της δομής της Ελάχιστης Μονάδας Ιατρικής Αποκατάστασης.
  • Παράλληλα, το Αννουσάκιο Ίδρυμα διοργανώνει προγράμματα προληπτικής ιατρικής για οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, παρέχει καθημερινά συσσίτια και λειτουργεί Κοινωνικό Παντοπωλείο, ετήσια ιατρική εξέταση των κατοίκων της Γαύδου μέσω αιματολογικών και λοιπών  εξετάσεων σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας, ενώ διοργανώνει και διαφόρων ειδών εκδηλώσεις και θεματικές ημερίδες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
  • Στα πλαίσια των διακρατικών συνεργασιών που το Αννουσάκειο Ίδρυμα έχει  αναπτύξει από το 2000 και μετά, αποτελεί Κέντρο Εκπαίδευσης σπουδαστών και αποφοίτων της νοσηλευτικής φροντίδας από την Νορβηγία μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Leonardo Da Vinci και στην συνέχεια Erasmus. Σήμερα έχει διοργανώσει διεθνή συνέδρια με ξένους εταίρους για την προώθηση καινοτόμων σχεδίων φροντίδας ηλικιωμένων στην Κίσαμο και έχει παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις σε διεθνή συνέδρια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.
  •  Επίσης φέτος  ξεκίνησε να λειτουργεί Κινητή Ιατρική Μονάδα, πλήρως εξοπλισμένη από βασικά ιατρικά είδη για την εξέταση των γεωγραφικά κυρίως αποκλεισμένων περιοχών των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο θεραπείας και ιατρικής παρακολούθησης.



Ο κ. Αυγουλάς συνεχάρη ολόψυχα τους υπευθύνους και το προσωπικό για το έργο τους και τους ενημέρωσε για την εισήγηση που είχε κάνει στον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ως προς ένα νομοθετικό πλαίσιο σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό, το οποίο θα ρύθμιζε διάφορα θέματα της αδειοδότησης και εύρυθμης λειτουργίας των μονάδων ελάχιστης ιατρικής αποκατάστασης και των μονάδων χρονιών παθήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το σχέδιο νόμου όμως εν τέλει λόγω της προκήρυξης των εκλογών δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί, να τεθεί σε διαβούλευση και να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ακόμη, ο κ. Αυγουλάς αφού έλαβε την ευλογία του Πατρός Αντωνίου, διαβεβαίωσε πως από όποια θέση και αν βρίσκεται ο ίδιος, όλες του οι προσωπικές δυνάμεις και δυνατότητες τίθενται διαρκώς στη διάθεση κάθε κοινωφελούς πρωτοβουλίας για το καλό των κατοίκων της ιδιαίτερης πατρίδας του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου