meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΛΑΣ: Ο ΑΘΛΗΤΗΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΑ!





Ο Μάκης Καλαράς: Ο αθλητής που νίκησε την σοβαροφάνεια!
 
Από την Έρη Βαρδάκη

«Μου έχουν πει ότι δεν σηκώνω τα βάρη με τα χέρια αλλά με τη δύναμη της ψυχής και πέθανα στα γέλια. Κάτσε να μην έπαιρνα τις πρωτεΐνες και θα σου ’λεγα τι θα σήκωνα». Η ατάκα του είναι αφοπλιστική. Ο Μάκης Καλαράς, ο αργυρός παραολυμπιονίκης της Αθήνας στη δισκοβολία, με τη μακριά γενειάδα και τα τατουάζ, είναι απροσποίητα cool όταν δηλώνει ότι σιχαίνεται να τον αποκαλούν «ολυμπιονίκη της ζωής», «μαχητή της θέλησης» και λοιπά τετριμμένα.

Στην περίπτωσή του τα πράγματα φαίνεται να έχουν δύο όψεις: γιατί ένα ατύχημα σε ηλικία 17 ετών, που επιφέρει κάταγμα στη σπονδυλική στήλη και παραπληγία, είτε μπορεί να σε φέρει σε αναπηρικό αμαξίδιο είτε να γεμίσει τις ημέρες σου με προπονήσεις, αγώνες, ρεκόρ και μετάλλια στη δισκοβολία. Το 2014 ήταν ξανά η χρονιά του. Δέκα χρόνια μετά το αργυρό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, έκανε μια αξιοπρόσεκτη εμφάνιση στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς του Σότσι. Δεν έχει σημασία που δεν πήρε κάποιο μετάλλιο – άλλωστε προπονούνταν μόλις τέσσερα χρόνια, με τις εμφανίσεις του σε διεθνείς οργανώσεις να μετρούν δύο χρόνια. Σημασία έχει ότι είναι ο μοναδικός έλληνας αθλητής παντός καιρού και ένας από τους 14 σε όλον τον κόσμο που έχει καταφέρει να πάρει μέρος σε θερινούς και  χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η επιλογή του να πάρει τα βουνά και να ξεκινήσει το αλπικό σκι τον δικαίωσε. Και σήμερα στο βάθος φαίνονται πλέον καθαρά οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες της Ν. Κορέας. Μάλλον κανείς δεν τον πιστεύει όταν λέει ότι σιχαίνεται να προγραμματίζει.

Το ζήτημα στην περίπτωσή του δεν είναι μόνο οι αθλητικές επιτυχίες. Είναι η γενικότερη αντιμετώπισή του στη ζωή. Χωρίς συμπλέγματα, χωρίς αίσθημα κατωτερότητας, χωρίς σοβαροφάνεια, έχει καταφέρει να ζει στα όρια και να περιγελά όλους όσοι θεωρούν πως είναι «αδικημένος από τη ζωή». Το πρόσωπό του θα μπορούσε να είναι η αρχή της μάχης της πραγματικότητας με τον στρουθοκαμηλισμό με τον οποίο η ελληνική κοινωνία (και πολιτεία) αντιμετωπίζει τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου