meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΠΕΝΤΕ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ


Στα πλαίσια της δυσχερούς οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής ύφεσης, όλο και περισσότεροι πολίτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την έλλειψη των αναγκαίων για την επιβίωση αγαθών, αλλά και με την ψυχολογική φθορά που επιφέρει μια τόσο δύσκολη πραγματικότητα. Για την ανακούφιση των ανθρώπων που χρήζουν οικονομικής και ψυχολογικής ενίσχυσης δημιουργούνται σε όλο και περισσότερους Δήμους της Ελλάδας κοινωνικές δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, οι οποίες υποστηρίζονται ενεργά από το σύνολο της κοινωνίας.

Από το εν λόγω εγχείρημα δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο δήμος Ιλίου, ο οποίος αφουγκράζεται εδώ και χρόνια με προσοχή τις ανάγκες των δημοτών του. Έτσι, σε σύμπραξη με την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΈΔΡΑ», ο Δήμος προχώρησε στη σύσταση του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας». Με τη σύμπραξη αυτή, ο Δήμος επιχειρεί να ανακουφίσει τις  κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως άνεργοι, άστεγοι, άποροι, ανασφάλιστοι, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ κ.α..


Το πρόγραμμα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Δικτύου Κοινωνικής Παρέμβασης υποστηρίζεται από τις εξής δομές:
  • Γραφείο Διαμεσολάβησης, το οποίο διενεργεί την πρώτη επαφή με τους ωφελούμενους και καταγράφει τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, προωθώντας τους στη συνέχεια τους προωθεί στις κατάλληλες  δομές.

  • Τράπεζα Χρόνου, μέσω της οποίας πραγματοποιείται ανταλλαγή υπηρεσιών ή/και αγαθών μεταξύ εθελοντών, με μοναδική μονάδα συναλλαγής το χρόνο και «νόμισμα» την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).

  • Κοινωνικό Παντοπωλείο, η συνέχεια του ήδη πετυχημένου Παντοπωλείου του Δήμου Ιλίου με σκοπό τη δωρεάν παροχή τροφίμων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ειδών ατομικής υγιεινής και ψυχαγωγίας, προϊόντα που προέρχονται από δωρεές και χορηγίες ευαισθητοποιημένων πολιτών, συλλογικών φορέων και επιχειρήσεων, αλλά κυρίως από ιδίους πόρους του Δήμου Ιλίου.
  • Κοινωνικό Συσσίτιο, το οποίο προσφέρει σε καθημερινή βάση σίτιση σε δεκάδες άπορους, άνεργους, άστεγους κατοίκους του Δήμου, καθώς και σε οικογένειες που δε διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα.

  • Κοινωνικό Φαρμακείο, μέσα από το οποίο παρέχονται δωρεάν φάρμακα και υγειονομικό υλικό σε άτομα που στερούνται φαρμακευτικής κάλυψης.



Σε μια εποχή που η αλληλεγγύη και η κοινωνική ευαισθητοποίηση αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, καλούμε όλους να συνδράμουν όπως μπορούν, είτε ως δωρητές είτε ως εθελοντές σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που επιχειρείται στο Δήμο Ιλίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου