meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ


Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στο Ηράκλειο Κρήτης επισκέφθηκε τον περασμένο Οκτώβρη ο Αντιδήμαρχος Ιλίου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος κατάγεται από τα Χανιά.

Ο κ. Αυγουλάς διά μέσω του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια», διοργάνωσε βιωματική εκδήλωση ευαισθητοποίησης στο Ηράκλειο, το «Δείπνο Στο Σκοτάδι», με τα έσοδα της εκδήλωσης να διατίθενται στη λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών στην πόλη.

Τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδας στα πλαίσια της φροντίδας για το παιδί και την οικογένεια ξεκίνησαν το 1999 στην Αθήνα (περιοχή Κυψέλης) τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας.

Βασικός σκοπός του προγράμματος, που αποτέλεσε και το πρώτο άνοιγμα του Σωματείου στην ευρύτερη κοινότητα, ήταν η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης στην ψυχική Υγεία η οποία περιελάμβανε:

-Την πρώιμη ανίχνευση των καταστάσεων στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν υπό δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης.
-Την έγκαιρη διάγνωση που περιλαμβάνει την ταχεία πραγματοποίηση των απαραίτητων διαγνωστικών ελέγχων και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
-Την εγκατάσταση της κατάλληλης θεραπείας και των ενεργειών αποκατάστασης με στόχο την κατά το δυνατόν αποτροπή της χρονιότητας των διαταραχών και την παγίωση δυσμενών αποτελεσμάτων για την οικογένεια.
-Τη λειτουργία εργαστηρίων με θεραπευτικό χαρακτήρα με στόχο την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της συναισθηματικής έκφρασης των παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, επιφέρει μια διαρκή επιδείνωση των συνθηκών ζωής σε όλα τα επίπεδα και την συνακόλουθη δραματική αύξηση του αριθμού οικογενειών-και κατά συνέπεια, των παιδιών και των νέων- που κινδυνεύουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, καθίσταται αναγκαία κοινωνική προτεραιότητα η διάθεση οικονομικών και κοινωνικών πόρων για τη στήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση λόγω φτώχειας, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάλυσής τους.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, χάρη στη μεγάλη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», δρομολογούν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος και συγχρόνως διευρύνουν και ενισχύουν τη δράση τους σε έξι πόλεις της χώρας μας, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό πανελλαδικό δίκτυο.

Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση στη δυσλειτουργική οικογένεια με στόχο την ενδυνάμωσή της και την –κατά το δυνατόν- αποκατάσταση της ικανότητας της να ανταποκριθεί θετικά στις ανάγκες της καθημερινότητας με τις δικές της δυνάμεις και να αποτελέσει ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στα Κέντρα, αφορούν:
-Εκτίμηση - διάγνωση παιδιών και γονέων
-Συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς και την κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην οικογένεια.
-Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων
-Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση
-Εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
-Δημιουργική απασχόληση παιδιών
-Υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, οικιακό εξοπλισμό, καταβολή μέρος ενοικίου, λογαριασμοί ΔΕΗ κτλ.

Επίσης, αναπτύσσονται δράσεις με στόχο την αξιοποίηση του «Κοινωνικού κεφαλαίου», των τοπικών κοινοτήτων για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των οικογενειών και των παιδιών. 

Συγκεκριμένα:
-Προέρχεται υποστήριξη εκπαιδευτικού-συμβουλευτικού χαρακτήρα σε επαγγελματίες που εργάζονται με το παιδί (δάσκαλοι, βρεφονηπιαγωγοί κ.λπ.)
-Γίνονται παραπομπές και διασύνδεση με φορείς παροχής υπηρεσιών πρόνοιας, υγείας, απασχόλησης κ.α
-Προωθείται η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα που αφορούν την προαγωγή των Δικαιωμάτων του Παιδιού
-Παρέχεται εκπαίδευση σε νέους επαγγελματίες και πρακτική άσκηση σε φοιτητές σχολών Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας και Λογοθεραπείας

Το προσωπικό των Κέντρων αποτελούν: Επιστημονικός Υπεύθυνος, Παιδοψυχίατρος, Κοινωνικός Λειτουργός, Κλινικοί Ψυχολόγοι, Ειδικός Παιδαγωγός, Λογοθεραπευτής, Εργοθεραπευτής, Δραματοθεραπευτής Μουσικοθεραπευτής κ.λπ.

Το φιλανθρωπικό Σωματείο «Παιδικά Χωρία SOS Ελλάδος» είναι Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικά αναγνωρισμένο ως Φιλανθρωπικό, με το νόμο Ν.Δ. 1111/72, την υπ’ αριθ. 2501/75 απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών και την υπ’ αριθ.  1276/77 (ΦΕΚ 512/77) απόφαση της επιθεώρησης Κοιν. Υπηρεσιών Αττικής και Νήσων. Εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στη χώρα μας λειτουργούν σε πανελλαδική βάση τα εξής προγράμματα:
-το παιδικό χωριό SOS Βάρης, για 70 παιδιά
-το παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου Θεσσαλονίκης, για 60 παιδιά
-το παιδικό χωριό SOS Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, για 80 παιδιά
-τη Στέγη Νέων στο Π. Φάληρο, για 36 εφήβους
-τη Στέγη Νέων στη Θεσσαλονίκη, για 18 εφήβους
-τον ξενώνα SOS-ELIZA, στο Μαρούσι, για 10 βρέφη

Βοηθήστε κι εσείς.
Το έργο των παιδικών χωριών SOS Ελλάδος στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στις μικρές ή μεγάλες δωρεές που προσφέρουν ιδιώτες, εταιρίες και Οργανισμοί. Επίσης, στα έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις.
Κάντε μια κλήση αγάπης στο 14567 από σταθερό ή κινητό (χρέωση 2 ευρώ +ΦΠΑ)

Ερμού 6, 105 63 Αθήνα
Τηλ.: 210-3313661- Φαξ: 2103226652

Τα κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας λειτουργούν:
-Αθήνα: Μεγίστης 23, Τ.Κ.: 11361
Τηλ. 210-8650111

-Αλεξανδρούπολη: Αρίστηνο Αλεξ/πολύς, Τ.Κ.: 68100
Τηλ. 25510-51890

-Ηράκλειο Κρήτης: Θεοκρίτου 5, Τ.Κ.: 71303
Τηλ. 2810-222610

-Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 94, Τ.Κ.: 54623
Τηλ.: 2310-226644

-Καλαμάτα: Βας. Αμαλίας 13, Τ.Κ.: 24100
Τηλ. 27210-98660

-Κομοτηνή: Σκεπαστού 7-11, Τ.Κ.: 69100
Τηλ. 25310-82788


Δείτε το video από το βιωματικό «Δείπνο Στο Σκοτάδι» υπέρ των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, πατώντας εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου