meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕ ΕΝΑΝ...ΣΚΟΥΦΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Με έναν... σκούφο καταγράφει τα συναισθήματά μας στην πόλη
      
Διδακτορική διατριβή Έλληνα φοιτητή που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο: Οι πρακτικές εφαρμογές της έρευνας του κυρίου Μαύρου είναι περισσότερες από όσες μπορεί να φανταστεί κάποιος. Στη θεωρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν τους χώρους τους περισσότερο ευχάριστους και από οποιονδήποτε θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που προκαλεί θετικά συναισθήματα. Προς το παρόν, ο κύριος Μαύρος συνεργάζεται με τον βρετανικό οργανισμό για τους σκύλους - οδηγούς (Guide Dogs For The Blind Association) με σκοπό να βοηθηθούν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
      
Στέλιος Βογιατζάκης.

Τα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα, το άγχος και την ευφορία που προκαλούν στους ανθρώπους διάφορες τοποθεσίες των πόλεων επιχειρεί να καταγράψει ένας Έλληνας μεταπτυχιακός φοιτητής που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Σκοπός της διδακτορικής διατριβής του Πάνου Μαύρου είναι να διαπιστώσει πώς επηρεάζεται η ανθρώπινη διάθεση από το αστικό περιβάλλον και, στη συνέχεια, να προτείνει τα σημεία και τις διαδρομές της πόλης που προκαλούν τα περισσότερο ευχάριστα συναισθήματα. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του, για να βοηθήσει τους ανθρώπους που δυσκολεύονται περισσότερο να κυκλοφορήσουν στους δημόσιους χώρους.

Για να καταγράψει τα συναισθήματα που γεννιούνται στους ανθρώπους όταν περπατούν σε μια πόλη, ο Πάνος χρησιμοποιεί ένα σκουφί το οποίο έχει ηλεκτρόδια για να καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Με δεδομένο ότι ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται σε διαφορετικό σημείο, ανάλογα με το συναίσθημα που προκαλείται, οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν τις αντιδράσεις που σημειώνονται.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Μαύρος, ο οποίος κάνει την έρευνα του στο Bartlett Centre for Advanced Spatial Analysis του University College London, τονίζει ότι «τις περισσότερες φορές αυτού του είδους οι μελέτες γίνονται στο εργαστήριο. Εμείς θέλουμε να μελετήσουμε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε πραγματικούς χώρους. Θέλουμε να δούμε κατά πόσο ο αστικός  χώρος επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση του πεζού. Τι θα του συμβεί και τι θα αισθανθεί, για παράδειγμα, περπατώντας από το Σύνταγμα μέχρι την Ακρόπολη και πώς τα γενικά χαρακτηριστικά του χώρου επηρεάζουν τη διάθεσή του».

Τα πρώτα πειράματα έχουν ήδη γίνει και από τα ευρήματα μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα, τα οποία όμως δεν θα οριστικοποιηθούν πριν περάσει αρκετός καιρός και γίνουν έρευνες με μεγαλύτερο δείγμα συμμετεχόντων.

«Έχουμε κάνει ένα δοκιμαστικό στο Εδιμβούργο και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει διαφορά στα επίπεδα ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης μεταξύ ενός αμιγώς αστικού χώρου και ενός πάρκου. Αυτή η έρευνα μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε και να ψάξουμε ακόμα περισσότερο. Ηταν, πάντως, ένα μικρό πείραμα στο οποίο έλαβαν μέρος μόνο 12 άτομα. Χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι για να μπορούν να βγουν οριστικά συμπεράσματα. Υπολογίζω ότι σε περίπου ενάμιση χρόνο θα έχουμε οριστικά συμπεράσματα» λέει ο κ. Μαύρος.

Συνεργασία: Βοήθεια για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Οι πρακτικές εφαρμογές της έρευνας του κυρίου Μαύρου είναι περισσότερες από όσες μπορεί να φανταστεί κάποιος. Στη θεωρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν τους χώρους τους περισσότερο ευχάριστους και από οποιονδήποτε θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που προκαλεί θετικά συναισθήματα.

Προς το παρόν, ο κ. Μαύρος συνεργάζεται με τον βρετανικό οργανισμό για τους σκύλους - οδηγούς (Guide Dogs For The Blind Association) με σκοπό να βοηθηθούν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Εκπαίδευση.

«Στον οργανισμό αυτόν εκπαιδεύονται άνθρωποι με μειωμένη όραση για να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Επίσης, εκπαιδεύονται σκύλοι οδηγοί. Υπάρχει μια πλειάδα προσεγγίσεων για το πώς μπορούν να βοηθηθούν. Εμείς θα προσπαθήσουμε να απεικονίσουμε πώς είναι η εμπειρία ενός ανθρώπου με προβλήματα όρασης σε αστικό χώρο. Η πραγματικότητα είναι ότι το στρες τούς αποθαρρύνει να κυκλοφορήσουν στην πόλη και αυτό δεν είναι εύκολο να το αντιληφθεί κάποιος που δεν έχει προβλήματα όρασης. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε ποια είναι τα σημεία που τους προκαλούν μεγαλύτερο άγχος και πού αισθάνονται πιο άνετα. Ισως με αυτόν τον τρόπο να βρεθούν λύσεις για καλύτερο σχεδιασμό χώρων και τη δημιουργία νέων υποδομών» σημειώνει.

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που βρίσκεται στο μυαλό του Ελληνα ερευνητή, είναι και η δημιουργία «ευχάριστων διαδρομών» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς. «Οταν κατανοήσουμε κάποια πράγματα και βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε διαδρομές που θα βελτιώνουν τη διάθεση των πολιτών» καταλήγει ο κ. Μαύρος.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου