meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΕΑ


Στο μεταπτυχιακό μάθημα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών «Συμβουλευτική Οικογένειας» της καθηγήτριας κυρίας Αγγελικής Γενά, βρέθηκε ο Βαγγέλης Αυγουλάς στις 18 Νοεμβρίου 2014 κάνοντας μια σύντομη εισήγηση.

Στο πλαίσιο της εργασίας των φοιτητριών Βιργινίας Ρίστα και Χρυσάνθης Γεωργαντά με θέμα «Επαγγελματικός Προσανατολισμός ΑμεΑ», ο Αναπλ. Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Αυγουλάς, δικηγόρος ο ίδιος, επιχείρησε στην εισήγηση του να καταδείξει τη σημασία της οικογένειας στη λήψη μιας σταθερής επαγγελματικής κατεύθυνσης ενός παιδιού με αναπηρία ήδη από το σχολείο.

Οι δύο φοιτήτριες παρουσίασαν προσωπικές συνεντεύξεις που έλαβαν από ΑμεΑ διαφορετικών ηλικιών και με διαφορετικές αναπηρίες, ενώ ο κ. Αυγουλάς σημείωσε μεταξύ άλλων την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου (αλλαγή του ν.2643/1998) με στόχο το άνοιγμα νέων επαγγελμάτων για τους τυφλούς, καθώς και την απαίτηση του αναπηρικού κινήματος για πρόσληψη κατάλληλα εκπαιδευμένου επαγγελματικού συμβούλου για ΑμεΑ σε κάθε περιφέρεια του ΟΑΕΔ με σκοπό την παροχή εφικτών διεξόδων σε επιλογές σπουδών και σε εργασιακά ερωτήματα των ΑμεΑ.

«Στο σχολείο όλοι θυμόμαστε ότι ούτε οι καθηγητές, άρα ούτε και τα παιδιά δεν έδιναν πολύ σημασία στο μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Ποιος λοιπόν να δώσει σημασία στις εξειδικευμένες ερωτήσεις και στις εξατομικευμένες ανάγκες ενός μαθητή ή φοιτητή με αναπηρία αφού το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι ανθρωποκεντρικό»; Αναρωτήθηκε κλείνοντας ο κ. Αυγουλάς.

 «Διαπιστώνουμε πως για άλλη μια φορά, η ανεπάρκεια ή η έλλειψη θεσμών και ειδικοτήτων, ρίχνουν στην οικογένεια των ΑμεΑ ένα ακόμη πρόσθετο βάρος που δεν της αναλογεί και που σε πολλές περιπτώσεις προκύπτει ότι δε μπορεί και να σηκώσει τόσο αποτελεσματικά όσο θα ήθελε. Τέτοιες συζητήσεις πρέπει να εντατικοποιούνται ήδη από τα προπτυχιακά μας μαθήματα και δεσμεύομαι προσωπικά να γίνει», τόνισε η καθηγήτρια κα Αγγελική Γενά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου