meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Eyetec: Το λογισμικό που επιτρέπει σε ανθρώπους με αχρωματοψία να δουν κανονικά τηλεόραση
      
Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει σε άτομα με αχρωματοψία, δηλαδή με αδυναμία να διακρίνουν σωστά τα χρώματα, να παρακολουθήσουν τηλεόραση καλύτερα από κάθε άλλη φορά στη ζωή τους. Το νέο σύστημα, με την ονομασία Eyetec, επιτρέπει στον θεατή με αχρωματοψία να διακρίνει καλά μεταξύ του κόκκινου και του πράσινου. Οι ερευνητές της Σχολής Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (East Anglia) στο Νόργουιτς, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκράχαμ Φίνλεϊσον, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», δημιούργησαν την εταιρεία Spectral Edge για να προωθήσουν εμπορικά το προϊόν τους.

Από αχρωματοψία πάσχουν περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν μπορούν να δουν τις εικόνες (και στην τηλεόραση) με την ίδια καθαρότητα που τις βλέπουν όσοι έχουν φυσιολογική όραση.

Το Eyetec χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα και ειδικούς αλγόριθμους έτσι ώστε να βελτιώνει τον τρόπο που απεικονίζονται οι κινούμενες εικόνες στον τηλεοπτικό δέκτη και να τις καθιστά καθαρές ακόμη και σε έναν θεατή με αχρωματοψία.

Η νέα τεχνολογία μπορεί ήδη να ενσωματωθεί σε ψηφιακούς δέκτες και συσκευές τηλεόρασης, κάτι που αναμένεται να συμβεί. Το Eyetec, όταν ενεργοποιείται από τον χρήστη, παρεμβάλλεται και βελτιώνει την εικόνα καρέ-καρέ, προτού αυτή προβληθεί στην οθόνη.

Ο χρήστης θα μπορεί να ενεργοποιήσει το Eyetec από το μενού της τηλεόρασής του. Όσοι έχουν αχρωματοψία, θα δουν μεγαλύτερη διαφορά σε προγράμματα με  πολύ κόκκινο και πράσινο, όπως αθλητικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ στη φύση, προγράμματα μαγειρικής κ.α.


Πηγή: Εφημερίδα «Ημερησία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου