meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΦΙΛΤΡΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στελίνα Μαργαριτίδου

Πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει αυτό. Να κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές για να προμηθεύονται όσο το δυνατόν φθηνότερα –κι επικίνδυνα για την υγεία-φίλτρα οι νεφροπαθείς που μπαίνουν κάθε 48 ώρες στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης.

Αυτά καταγγέλλουν οι νεφροπαθείς της Βόρειας Ελλάδας. Ο Χρήστος Καραγκιόζης Πρόεδρος του Συλλόγου μίλησε στο Radio1d.gr λίγα λεπτά πριν κάνει την καθιερωμένη του αιμοκάθαρση στο ΑΧΕΠΑ.

Τα λόγια του είναι συγκλονιστικά και αποτυπώνουν την εξευτελιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ στη χώρα μας. Οι  φωτογραφίες που δημοσιεύονται αποτυπώνουν τις απαράδεκτες συνθήκες που υπάρχουν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία.

"Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με τα ακατάλληλα φίλτρα των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης. Δεν είναι κατάλληλα όλα τα φίλτρα για όλους τους νεφροπαθείς. Γι αυτό υπήρχαν μέχρι πρότινος και υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου κατάλληλα για τον καθένα φίλτρα. Όμως με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα μας δυστυχώς το τμήμα Προμηθειών του Νοσοκομείου και όχι οι γιατροί αποφασίζει με διαγωνισμό να αγοράσει βάσει συμφωνίας τα χαμηλότερα στην τιμή φίλτρα. Ακόμη κι αν μια προσφορά είναι ελάχιστα ευρώ φθηνότερη από τις άλλες θα προτιμηθεί. Έτσι η ποιότητα είναι το τελευταίο που κοιτά κανείς. Μετά τα περιστατικά νεφροπαθών που έπαθαν αλλεργικό σοκ από ακατάλληλα για τον οργανισμό τους φίλτρα , ο Υπουργός Υγείας κ Βορίδης υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα. Όμως δεν γίνεται τίποτε. Οι προμήθειες που έχουν γίνει θα λήξουν στο τέλος Δεκεμβρίου. Από τον Ιανουάριο η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη αφού δεν θα ισχύει τίποτε. Εάν δηλαδή βρεθεί κάποιος να φέρει πολύ φθηνά , έστω και πολύ αμφίβολης
ποιότητας φίλτρα και καταφέρει να πάρει το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CE) τότε ..." λέει ο κ Καραγκιόζης

Η ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ

Η Ελένη Σαμιωτάκη, νεφροπαθής εξηγεί: "Οι ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης είναι 5-6 στη Βόρεια Ελλάδα. Ξέρω ότι οι νεφροπαθείς της Χαλκιδικής δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι στο νοσοκομείο του Πολυγύρου κι έρχονται στη Θεσσαλονίκη και σε ιδιωτικές μονάδες. Στη Σκύδρα άνοιξε πρόσφατα ιδιωτική μονάδα διότι το νοσοκομείο της Νάουσας δεν μπορει να εξυπηρετήσει τους νεφροπαθείς. Η υγεία πηγαίνει στα χέρια των ιδιωτών. Για μας τους νεφροπαθείς αυτό είναι τραγικό διότι σταματά και η έρευνα που γίνονταν από τους γιατρούς στα Νοσοκομεία και είχαμε ένα πολύ καλό επίπεδο έρευνας. Είναι περιττό βέβαια να πούμε ότι όποιος δεν έχει ασφάλιση να τον καλύψει...δεν θα μπορεί να κάνει αιμοκάθαρση..."

Πηγή: Εφημερίδα «το χωνί»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου