meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΕΤΕΙΟΣ! 50 ΧΡΟΝΙΑ DAREDEVIL!


Επέτειος: 50 χρόνια Daredevil

Η Δικαιοσύνη, ως γνωστόν, είναι τυφλή. Το ίδιο συμβαίνει με έναν από τους διασημότερους εκπροσώπους της στις σελίδες των αμερικανικών κόμικς. Υπερήρωας μεν, τυφλός δικηγόρος δε. Ο Daredevil, που εφέτος γιορτάζει 50  χρόνια εκδοτικής ζωής, είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει το όνομά του: Ριψοκίνδυνος, παρά το γεγονός ότι δεν βλέπει.

Άρης Μαλανδράκης

Η Δικαιοσύνη, ως γνωστόν, είναι τυφλή. Το ίδιο συμβαίνει με έναν από τους διασημότερους εκπροσώπους της στις σελίδες των αμερικανικών κόμικς. Υπερήρωας μεν, τυφλός δικηγόρος δε. Ο Daredevil, που εφέτος γιορτάζει 50 χρόνια εκδοτικής ζωής, είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει το όνομά του: Ριψοκίνδυνος, παρά το γεγονός ότι δεν βλέπει.

 Δημιούργημα του σεναριογράφου Σταν Λι και του σχεδιαστή Μπιλ Έβερετ για την Marvel, ο (κατά κόσμο) Ματ Μέρντοκ έχασε σε νεαρή ηλικία τον πατέρα του, έναν μποξέρ που αρνήθηκε να «στήσει» κάποιον αγώνα και τον σκότωσαν οι γκάγκστερ. Κάτι που τον ώθησε να γίνει απηνής τιμωρός των κακοποιών, όμοια με τον Μπάτμαν. Σαν να μην έφθανε αυτό, έχασε και την όρασή του από μια ραδιενεργό ουσία. Δυστύχημα που τον έκανε να αναπτύξει (σε υπερφυσικό βαθμό) τις υπόλοιπες αισθήσεις του.

Χάρη στην οξυμένη αφή του, ο Daredevil μπορεί να διαβάζει, περνώντας τα δάχτυλά του πάνω από τις τυπωμένες λέξεις. Χρησιμοποιεί την υπερακοή του ως ανιχνευτή ψεύδους στη διάρκεια των ανακρίσεων, εντοπίζοντας τις αλλαγές στους καρδιακούς παλμούς των υπόπτων. Διαθέτει, επίσης, μια μοναδική αίσθηση ραντάρ, όμοια με εκείνη των δελφινιών και των νυχτερίδων, που καταργεί ουσιαστικά το μειονέκτημα της τύφλωσης. Στα παραπάνω προσθέστε ότι είναι μάστερ στις πολεμικές τέχνες, χρησιμοποιώντας ένα δικό του «κοκτέιλ» από τζούντο, ζίου ζίτσου, κουνγκ φου, καποέιρα, αϊκίντο, πάλη και μποξ. Αγαπημένο του εξάρτημα είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο λευκό μπαστούνι τυφλού, που μετατρέπεται σε πολυσύνθετο φονικό εργαλείο.

Στη διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής του, ο Daredevil είχε πολλούς σεναριογράφους και σχεδιαστές στο πλευρό του. Αναβαθμίστηκε, ωστόσο, στα χέρια του Φρανκ Μίλερ που έδωσε μεγαλύτερο βάθος στον χαρακτήρα. Στο πέρασμα των χρόνων, ο ήρωας είδε τον κόσμο γύρω του να γίνεται όλο και πιο σκοτεινός. Η αγαπημένη του Κάρεν Πέιτζ κύλησε στα ναρκωτικά και ο μοναδικός φίλος και συνεργάτης του, Φόγκι Νέλσον, κατάντησε κάποια στιγμή άβουλο εργαλείο του οργανωμένου εγκλήματος. Παρά τις αντιξοότητες, ο Daredevil συνέχισε απτόητος την καριέρα του. Εγινε σειρά κινουμένων σχεδίων στην τηλεόραση, μετά βίντεο γκέιμ, ενώ το 2003 μεταφέρθηκε στο σινεμά, με τον Μπεν Άφλεκ να υποδύεται -άνευρα- τον πρωταγωνιστικό ρόλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου