meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΛΥΤΟΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ!

Ιατρικό επίτευγμα: Παράλυτος περπάτησε ύστερα από μεταμόσχευση ρινικών κυττάρων

Είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο αποκαθίσταται, χάρη στη νέα μέθοδο, σε σημαντικό βαθμό η κινητικότητά του, μετά από πλήρη καταστροφή των νεύρων της σπονδυλικής στήλης του. Το επίτευγμα δίνει ελπίδες σε περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση παράλυσης.

Ένας άνδρας που ήταν παράλυτος από τη μέση και κάτω, κατάφερε να περπατήσει ξανά ύστερα από μεταμόσχευση κυττάρων που προέρχονταν από τη μύτη του. Η πρωτοποριακή τεχνική εφαρμόστηκε από Πολωνούς γιατρούς, ενώ είχε αναπτυχθεί από Βρετανούς επιστήμονες. Είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο αποκαθίσταται, χάρη στη νέα μέθοδο, σε σημαντικό βαθμό η κινητικότητά του, μετά από πλήρη καταστροφή των νεύρων της σπονδυλικής στήλης του. Το επίτευγμα δίνει ελπίδες σε περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση παράλυσης.

 Ο 38χρονος Βούλγαρος Ντάρεκ Φιντίκα είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη του πριν τέσσερα χρόνια. Παρά την εντατική φυσικοθεραπεία, επί δύο χρόνια δεν είχε εμφανίσει καμία βελτίωση. Οι επιστήμονες πήραν οσφρητικά νευρικά κύτταρα από τη μύτη του, τα καλλιέργησαν και τα μεταφύτευσαν στη σπονδυλική στήλη του. Συνολικά έγιναν περίπου 100 μικρο-εγχύσεις 500.000 κυττάρων. Ύστερα από 18 μήνες, ο ασθενής είναι πλέον σε θέση να κινείται με τη βοήθεια ορθοπεδικού στηρίγματος και έχει αποκτήσει ξανά ένα μέρος των αισθήσεών του στα κάτω άκρα.

Τα κύτταρα της μύτης βοήθησαν σημαντικά στην επανασύνδεση και αναγέννηση των αποκομμένων νεύρων της σπονδυλικής στήλης, δημιουργώντας ανάμεσά τους μια νευρική "γέφυρα", κάτι που έως τώρα θεωρείτο αδύνατο. Τα πολύπλοκα νευρικά κυκλώματα της μύτης, που επιτρέπουν την αίσθηση της όσφρησης, είναι τα μόνα που αναγεννιούνται στη διάρκεια της ενήλικης ζωής και γι΄ αυτό ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν από τους επιστήμονες.


Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου