meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΓΕΑΣ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ


Μια πολύ σημαντική μέρα για την Αρκαδία, την Πελοπόννησο και γενικότερα για την Ελλάδα ήταν η Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014, καθώς εγκαινιάστηκε το αρχαιολογικό μουσείο της Τεγέας που μετά από 7 χρόνια άνοιξε τις πύλες του ξανά στο κοινό, με τον αγιασμό του να τελείται χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αλέξανδρου.

Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο μουσείο, τα εκθέματα του οποίου εξιστορούν όλη την ιστορία της περιοχής από την αρχαϊκή εποχή έως και τους μεταγενέστερους Ρωμαϊκούς χρόνους, μέσα από πρωτοποριακά ψηφιακά συστήματα, μοναδικά στην Ελλάδα.

"Μουσείο πρότυπο, η πιο σύγχρονη μουσειακή έκθεση της χώρας" ήταν οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Πολιτισμού Τασούλας Κωνσταντίνος, ο οποίος βρέθηκε στην Αλέα για να το εγκαινιάσει.Επιπλέον μίλησε για μια σειρά από έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων στο νομό Αρκαδίας, ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων και ο Ορχομενός, ένα έργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί.


Η εκδήλωση των εγκαινίων έγινε στο πίσω μέρος του μουσείου, δίπλα από το ιστορικό σχολείο του χωριού, ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο πρώην Υπουργός Κ. Λαλιώτης, οι βουλευτές Α. Λικουρέτζος και Α. Ζαχαριάς, πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από όλη την Πελοπόννησο και πλήθος κόσμου.


Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Τ.Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, προσκεκλημένος του Δημάρχου Τρίπολης κ. Δημήτρη Παυλή και συνοδευόμενος από τον αδελφικό του φίλο και Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Τρίπολης κ. Παναγιώτη Παπαχρόνη.


Οι κ. Παυλής και Παπαχρόνης έδωσαν λεπτομερείς περιγραφές στον κ. Αυγουλά κατά την ξενάγηση, ενώ ο ίδιος ήρθε σε επαφή με τις ανάγλυφες επιγραφές στη γραφή Braille των τυφλών και με το σύστημα ηχητικής ξενάγησης (audio guide) του Μουσείου, καταθέτοντας τις εντυπώσεις του στην προισταμένη της ΛΘ Εφορίας Αρχαιοτήτων κα Άννα Καραπαναγιώτη και στην αρχιτέκτονα κα Νατάσα Δάλκου η οποία σχεδίασε την επανέκθεση των εκθεμάτων.


Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής δήλωσε: 

«Ένα από τα παλαιότερα, μικρότερα αλλά και ομορφότερα επαρχιακά αρχαιολογικά Μουσεία είναι αυτό το στολίδι της Τεγέας και του Δήμου μας, που σήμερα εγκαινιάζει τηνεπανέκθεση του περιεχομένου του. Θεμελιωμένο στα 1907 από τον καταγόμενο από τα Βούρβουρα, μεγάλο Έλληνα Αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Ρωμαίο, είναι χτισμένο πάνω σε δωρεά από τον φωτισμένο Μητροπολίτη Νείλου, προς την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών.Το Μουσείο πέρασε τις περιπέτειές του. Χρειάστηκε να επισκευασθεί, να επεκταθεί, να επανεκθέσει τουλάχιστον δυο φορές το Περιεχόμενό του, από τον Μάρκελο Μήτσο Προπολεμικά και τον Άγγελο Δεληβοριά την δεκαετία του 1960. Κατάφερε να κρύψει τους θησαυρούς του από τους Γερμανούς στην Κατοχή, αλλά ατύχησε να διαρρηχτεί και να τους αναζητήσει σε κρύπτες κλεπτών. Το Ίδρυμα Στασινόπουλου-ΒΙΟΧΑΛΚΟ το συνέδραμε σε δύσκολες ώρες. Για νέα επανέκθεση, το Μουσείο χρειάστηκε να παραμείνει κλειστό για επτά χρόνια. Με την βοήθεια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και την ακούραστη, άγρυπνη εποπτεία της Αρχαιολόγου μας Άννας Καραπαναγιώτου, προϊσταμένης της ΛΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, έχουμε το εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα.
Αυτή η  επανέκθεση, πέτυχε πολλούς στόχους μαζί: την αναβάθμιση των μόνιμων εκθέσεων, την επικαιροποίηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης του αρχαιολογικού υλικού, τη συντήρηση των αρχαιοτήτων, την εμφατική  χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, με διαδραστικές τράπεζες, εικονικές περιηγήσεις και άλλα νέα συστήματα, που για πρώτη φορά εισήχθησαν στην Ελλάδα
Σήμερα λοιπόν, μπορούμε να αισθανόμαστε χαρούμενοι και περήφανοι, γιατί διαβαίνουμε σε μια άλλη εποχή για τα δεδομένα που αφορούν το πολιτιστικό μας απόθεμα. Γιατί έχουμε μπροστά μας ένα λαμπρό λύχνο να φωτίζει τα βήματά μας στο δρόμο για το μέλλον του Ελληνισμού. Και είναι υπόθεση όλων μας, αυτό το Μουσείο να είναι σημείο αναφοράς για την παιδεία μας, για το βίο και τις σκέψεις μας, αλλά και  πύλη της «ελληνικότητάς μας»  προς τον κόσμο. Αυτό το μικρό Μουσείο που καταφέρνει να ενώσει την εποχή μας με την εποχή του κλέους της Αρχαίας Τεγέας, αποτελεί ένα από τα Ατού που θα στηρίξουν και την υποψηφιότητα ΤΡΙΠΟΛΗ-ΑΡΚΑΔΙΑ 2021, την υποψηφιότητά μας για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Αυγουλάς συναντήθηκε και με το μοναδικό επιζώντα απόγονο του 1ου Πρωθυπουργού της Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου και συζήτησαν την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης του αφιερωμένου στον Έλληνα πολιτικό μουσείου στο Λεβίδι Αρκαδίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου