meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ: "ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ"!


Η πρόσκληση του διευθυντή Δημήτρη Καραμήτου και των δασκάλων του 4ου Δημοτικού σχολείου Ιλίου είχε κατατεθεί ήδη από πέρυσι με ανυπομονησία και αγάπη! Έτσι, φέτος και με αφορμή την 15η Οκτωβρίου παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού για τους τυφλούς, ο Βαγγέλης Αυγουλάς Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, επισκέφθηκε το σχολείο και έκανε μια βιωματική,  εκπαιδευτική συζήτηση για ένα διδακτικό δίωρο με τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων γύρω από την αναπηρία, τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της καθημερινότητας των ΑμεΑ και των ατόμων με προβλήματα όρασης γενικότερα.

Ο πάγος έσπασε από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα και έτσι τα παιδιά ρώτησαν χωρίς δισταγμό ότι ήθελαν και φυσικά πήραν ακομπλεξάριστα από τον κ. Αυγουλά απαντήσεις σε όλα! Επίσης, οι μικροί μαθητές εκπαιδεύτηκαν βιωματικά στις σωστές τεχνικές συνοδείας τυφλών από βλέποντες, άγγιξαν βιβλία γραμμένα στη γραφή Braille των τυφλών, έμαθαν πολλά για τους σκύλους οδηγούς τυφλών και ενθουσιάστηκαν με το πώς ένας τυφλός καταφέρνει να ντύνεται μόνος του και να αναγνωρίζει τα χαρτονομίσματα!
Τα παιδιά θεώρησαν «κατόρθωμα» το να μπορεί να κινείται κάποιος που δε βλέπει μόνος του σε αυτή την αφιλόξενη χώρα και έκαναν πολλές ερωτήσεις για τα καθημερινά εμπόδια που συναντά στη ζωή του ο κ. Αυγουλάς. Στο πλαίσιο αυτό ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών τους είπε μεταξύ άλλων: «Το δύσκολο δεν είναι να είσαι τυφλός. Αυτό αν έχεις θέληση το παλεύεις! Πιο δύσκολο είναι να είσαι τυφλός και να ζεις στην Ελλάδα! Αυτό πραγματικά θέλει αντοχή και πολλές δυνάμεις γιατί καθημερινά σε αυτή τη χώρα μπορεί να σου εμφανιστεί κι ένα καινούριο εμπόδιο, κυριολεκτικά και μεταφορικά… Οι μεγάλοι μπορεί να έχουν καλή διάθεση και ευαισθησία, αλλά στην πράξη δείχνουν άγνοια, αδιαφορία ή προχειρότητα. Εσείς είστε η ελπίδα για το καλύτερο Αύριο των ΑμεΑ»!

Κατόπιν απαίτησης των μαθητών και σύμφωνης γνώμης των δασκάλων του σχολείου, το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για το τέλος της σχολικής χρονιάς με περισσότερα βιωματικά παιχνίδια και γνωριμία με παραολυμπιακά αθλήματα στο πλαίσιο των γυμναστικών επιδείξεων του σχολείου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου