meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ VOJTA ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ



Η θεραπεία VOJTA  σε ενήλικες
Πληροφορίες για ασθενείς: Η αρχή Vojta
Διεθνής Εταιρεία Vojta

Η θεραπεία Vojta και τι κρύβεται  από πίσω.                                                      
Με το φυλλάδιό μας θέλουμε όχι μόνο να σας παρουσιάσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της θεραπείας Vojta, αλλά να σας παροτρύνουμε πέραν αυτού και στη θεραπεία, η οποία εδώ και πάνω από 50 χρόνια βοηθάει πολλά νεογνά, παιδιά και ενήλικες να ανταπεξέλθουν στη ζωή τους πιο εύκολα.
Σήμερα υπάρχει σε διαθεσιμότητα ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών φυσιοθεραπευτικών μεθόδων για την αποκατάσταση νευρολογικών, ορθοπεδικών ή τραυματολογικών παθήσεων και διαταραχών του μηχανισμού κίνησης.  Η πλειοψηφία αυτών των θεραπειών στοχεύει στη διόρθωση λάθος στάσεων μέσα από μια διαδικασία συνειδητής άσκησης φυσιολογικών κινητικών μοντέλων.  Έναν διαφορετικό, εντελώς δικό της τρόπο, χαράζει η μέθοδος Vojta.
Στο χρονικό διάστημα από το 1950 έως το 1970, ο Νευρολόγος και Παιδονευρολόγος Καθηγητής Δρ. Václav Vojta (1917-2000), ο οποίος γεννήθηκε στην τσέχικη πόλη Mokrosuky/Boehmen, ανέπτυξε τις αρχές μιας θεραπείας για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Ο Δρ. Vojta παρατήρησε στα παιδιά με αυτές τις κινητικές διαταραχές την ύπαρξη εκ γενετής κινητικών μοντέλων, τα οποία μπορούσε να ενεργοποιήσει σε συγκεκριμένες στάσεις του σώματος και εφαρμόζοντας πίεση σε συγκεκριμένες ζώνες. Κάθε παιδί εκτελούσε αυτές τις ενεργοποιημένες κινήσεις ακούσια, τις επαναλάμβανε  πάντοτε με τον ίδιο τρόπο και εμπεριείχαν όλες τα χαρακτηριστικά στοιχεία της μεταφοράς και μετακίνησης του σώματος.  Οι συνέπειες αυτής της ενεργοποίησης ήταν καταπληκτικές:  Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση μπόρεσαν αρχικά να μιλήσουν πιο καθαρά και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να σηκωθούν όρθια πατώντας πιο σταθερά ή ακόμα και να περπατήσουν. Διενεργώντας επιπλέον εξετάσεις μπόρεσε ο Δρ. Vojta να αποδείξει ότι οι κινήσεις αυτές μπορούσαν να ενεργοποιηθούν επίσης  σε υγιή  νεογνά  και υγιείς ενήλικες μέσω πολλαπλής, επαναλαμβανόμενης έκλυσης, αυτή τη φορά με πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Έτσι είδε ο Δρ.  Vojta τη θεωρία των εκ γενετής κινητικών μοντέλων, τα οποία είναι σταθερά «προγραμματισμένα» μέσα  στον εγκέφαλο, να επιβεβαιώνεται.
Ο Δρ. Vojta ανέπτυξε τη βάση της θεραπείας του χρησιμοποιώντας την κλινική του εμπειρία   και τη θεωρία ότι σε νευρολογικές κινητικές διαταραχές υπάρχουν βλάβες στον "προγραμματισμό" του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επίσης διαπίστωσε ότι η ορθοπεδικά λάθος στάση του σώματος συνδέεται συχνά με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Στη θεραπεία Vojta η τοποθέτηση των ασθενών σε συγκεκριμένες θέσεις εκκίνησης και η άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένες ζώνες στο σώμα ενεργοποιεί στον ασθενή τα εκ γενετής κινητικά μοντέλα. Με επαναλαμβανόμενες ενεργοποιήσεις μπορούν αυτά τα φυσιολογικά μοντέλα να ενσωματωθούν στην αυθόρμητη κινητική συμπεριφορά των ασθενών και να διορθώσουν με αυτόν τον τρόπο κακές στάσεις του σώματος και κινητικές διαταραχές.
Η θεραπεία Vojta έχει αποδειχθεί από τη δεκαετία του εξήντα του 20ου αιώνα ότι είναι μια συστηματική, καθολική θεραπεία για βρέφη, παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση. Επιπλέον, η θεραπεία αποδείχθηκε επίσης ως μια ευρέως εφαρμόσιμη θεραπεία για ασθενείς όλων των ηλικιών στους τομείς της Νευρολογίας, της Ορθοπεδικής, Χειρουργικής, Τραυματολογίας και  Παθολογίας.

Δρ. Friedemann Schulze                                                       Wolfram Müller
         Παιδίατρος,                                                                 Φυσικοθεραπευτής
Νευρολόγος και Ψυχίατρος στο Erfurt                       Εκπαιδευτής-VOJTA στο Siegen
   1. Πρόεδρος της  IVG                                                      2. Πρόεδρος της  IVG


Ο Καθηγητής Δρ. Václav Vojta                                                                             
Ο Καθηγητής Δρ. Václav Vojta μετανάστευσε το 1968 από την πρώην Τσεχοσλοβακία στη Γερμανία, εργάστηκε στην Ορθοπεδική Πανεπιστημιακή Κλινική της Κολωνίας και στην Παιδιατρική Κλινική του Μονάχου και δίδαξε από το 1990 ξανά στο Πανεπιστήμιο Karl στην Πράγα. Ο Δρ. Vojta έλαβε πολυάριθμες επιστημονικές διακρίσεις, μεταξύ άλλων και το βραβείο Heine-Preis της γερμανικής Ορθοπεδικής. Απεβίωσε το 2000 στο Μόναχο σε ηλικία 83 χρόνων.

Η θεραπεία Vojta και ποιους βοηθάει.                                                                  
Η θεραπεία Vojta δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες κλινικές εικόνες νόσων, αλλά εφαρμόζεται ποικιλοτρόπως. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασική θεραπεία σχεδόν σε κάθε διαταραχή της κίνησης και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Θεωρείται συχνά λανθασμένα ότι η θεραπεία κατά Vojta επιτυγχάνει τα επιθυμητά θεραπευτικά αποτελέσματα μόνο κατά τη διάρκεια της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι πολύ πιο εύπλαστο στη βρεφική και παιδική ηλικία σε σύγκριση με τους ενήλικες.
Ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι εφικτό να «ανοίξουν» οι οδοί επικοινωνίας των  υγιών κινητικών μοντέλων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η θεραπεία Vojta προϋποθέτει απλά μια νευρομυϊκή σύνδεση, δηλαδή μια υπάρχουσα σύνδεση μεταξύ νευρικών οδών και μυών. Σε νόσους που δεν μπορεί να θεραπευτεί η αιτία τους όπως π.χ. στη σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της λεγόμενης αντανακλαστικής κινητοποίησης, στα πλαίσια της θεραπείας Vojta, κάθε υπάρχον νευρολογικό δυναμικό.

Τομείς εφαρμογής
Από το ευρύ φάσμα χρήσεων της θεραπείας Vojta επωφελούνται ενήλικες ασθενείς με διαφορετικές παθήσεις, όπως π.χ.
  • Παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης (π.χ. σκολίωση)
  • Περιορισμοί στο εύρος κίνησης των αρθρώσεων ή περιορισμοί του κινητικού μηχανισμού διαφορετικής αιτιολογίας  (τραυματισμοί, πόνοι, λανθασμένη επιβάρυνση κ.α.)
  • Νευρολογικές διαταραχές όπως π.χ.:
-μυϊκές παθήσεις
-περιφερικές  παραλύσεις
-ημιπαρέσεις  / εγκεφαλικό επεισόδιο
-σκλήρυνση κατά πλάκας
-παραπληγία
  • Καταστάσεις πόνου, υπολειμματική πάρεση μετά από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγίες κ.α.

Η θεραπεία Vojta δεν ενδείκνυται σε:
  • Οξείες εμπύρετες ή φλεγμονώδεις νόσους
  • Συγκεκριμένες νόσους όπως π.χ. νόσος των εύθραυστων οστών
  • Συγκεκριμένες  καρδιακές  και μυϊκές παθήσεις
  • Εγκυμοσύνη

Η θεραπεία Vojta και σε τι στηρίζεται                                          

Όλοι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση κατά τη διάρκεια του καθημερινού τους προσανατολισμού σε όλα τα δομικά στοιχεία της ανθρώπινης ανέγερσης και μετακίνησης. Αντίθετα, σε βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος και του μηχανισμού της στάσης και κίνησης, τα εκ γενετής κινητικά μοντέλα για τη σύλληψη των αντικειμένων, το γύρισμα και τη μετάβαση στην όρθια θέση, τη βάδιση και το τρέξιμο είναι μόνο εν μέρει διαθέσιμα.
Με τη λεγόμενη «αντανακλαστική κινητοποίηση» δημιουργεί η θεραπεία Vojta τον νευρολογικό θεμέλιο λίθο, ώστε να μπορούν τα χαμένα ή περιορισμένα εκ γενετής κινητικά μοντέλα να "ανοίξουν ξανά ένα δρόμο"  μέσα στο  κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ο όρος  «αντανακλαστική κινητοποίηση»  συμπεριλαμβάνει ήδη τα βασικά χαρακτηριστικά της θεραπείας Vojta. Με τον όρο «αντανακλαστική» εννοείται επιστημονικά μια συνεχώς ίδια ανταπόκριση σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα, η οποία δεν δημιουργείται συνειδητά. Η «κινητοποίηση» χαρακτηρίζει γενικά την ικανότητα της μετακίνησης.
Δημιουργία νέων συνδέσμων
Στην αντανακλαστική κινητοποίηση ασκεί ο θεραπευτής Vojta μια  πίεση σε συγκεκριμένα σημεία-ζώνες  του σώματος σε πρηνή, ύπτια και  πλάγια θέση. Το ερέθισμα αυτό οδηγεί –ανεξάρτητα από τη θέληση του ασθενή- σε δυο κινητικά συμπλέγματα, δηλ. την «αντανακλαστική έρπυση» και το «αντανακλαστικό ρολάρισμα», στις οποίες περιλαμβάνονται όλοι οι θεμέλιοι λίθοι του ανθρώπινου ευθειασμού και της μετακίνησης.
Έτσι εξασφαλίζεται ο αυτόματος έλεγχος της ισορροπίας στις κινήσεις («έλεγχος στάσης»), ο ευθειασμός του σώματος ενάντια στη βαρύτητα όπως και οι στοχευμένες κινήσεις αδράγματος και βηματισμού των άκρων του σώματος («φασική κινητικότητα»).
Με την επαναλαμβανόμενη έκλυση αυτών των αυτόματων ρυθμίσεων και κινήσεων του σώματος οδηγείται ο ασθενής στην απελευθέρωση ή τη δημιουργία νέων οδών εντός των νευρικών δικτύων μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, οι οποίες έχουν μπλοκαριστεί λειτουργικά. «Ξεκλειδώνεται» η πρόσβαση σε μυϊκές λειτουργίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τις αυθόρμητες ενέργειες της καθημερινότητας, αλλά και σε μυϊκές λειτουργίες που κινητοποιούνται ασυνείδητα. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιούνται τα εκ γενετής κινητικά μοντέλα.
Τα κινητικά μοντέλα, τα οποία έχουν αναλυθεί με επιστημονική ακρίβεια, μπορούν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή. Δείχνουν στον θεραπευτή την επίδραση της θεραπείας που εφάρμοσε. Ο θεραπευτής μπορεί να αναγνωρίσει μέσω των κινητικών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει εάν έχουν ενεργοποιηθεί στον ασθενή τα εκ γενετής κινητικά μοντέλα. Στην περίπτωση που έχουν ενεργοποιηθεί, η «σύνδεση» των αντίστοιχων νευρικών δικτύων θα είναι επιτυχής.

Η θεραπεία Vojta και σε τι στηρίζεται                              
Η έκλυση των επιθυμητών μοντέλων κίνησης στον ασθενή προκαλείται κατά κύριο λόγο από τις τρεις βασικές στάσεις του σώματος την πρηνή, την ύπτια και την πλάγια θέση.  Ο καθηγητής Vojta περιγράφει δέκα περιοχές-ζώνες έκλυσης στο σώμα, μέσω των οποίων μπορεί να ενεργοποιηθεί η “αντανακλαστική κινητοποίηση“.
Σε υγιή νεογνά η πλήρης ενεργοποίηση του μοντέλου κίνησης «αντανακλαστική έρπυση»  είναι δυνατή από μία και μόνο ζώνη πίεσης. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες πρέπει να ερεθιστούν περισσότερες ζώνες για την ενεργοποίηση της “αντανακλαστικής κινητοποίησης”. Συνδυάζοντας και μεταβάλλοντας τις ζώνες έκλυσης στο σώμα καθώς επίσης και τις συγκεκριμένες γωνίες τοποθέτησης των άκρων, η θεραπεία Vojta προσαρμόζεται ανάλογα με τα συμπτώματα κάθε ασθενούς και έτσι μπορεί να τεθεί γι'- αυτόν ένας συγκεκριμένος, εξατομικευμένος στόχος.
Ο ασθενής στα πλαίσια της ενεργοποίησης απαντά με κινήσεις, τις οποίες ο θεραπευτής ενδεχομένως να τις ανακόψει ή να διατηρήσει. Αν για παράδειγμα παρατηρείται στροφή της κεφαλής ή έκταση του ποδιού, ο θεραπευτής εφαρμόζει μια αντίσταση σε αυτές τις κινήσεις. Οι μύες γύρω από τα «φρεναρισμένα» μέρη του σώματος δημιουργούν στη συνέχεια μια ισομετρική τάση.
Έτσι αθροίζεται χρονικά και δυναμώνει η μυϊκή δραστηριότητα ακόμα και των πιο απομακρυσμένων μερών του σώματος όπως π.χ. η κοιλιά, η πλάτη, τα χέρια και τα πόδια. Η αντίσταση ενάντια στην ενεργοποιημένη κίνηση επηρεάζει ταυτόχρονα την ποιότητα της κάθε κίνησης. Ο ασθενής τις εκτελεί πιο αργά, πιο σκόπιμα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Στη συνέχεια περιγράφονται με περισσότερες λεπτομέρειες τα δύο τεχνητά μοντέλα κίνησης: η «αντανακλαστική έρπυση» και το «αντανακλαστικό ρολάρισμα».

Αντανακλαστική έρπυση
Η αντανακλαστική έρπυση περιγράφει μια αλληλουχία κινήσεων, η οποία εμπεριέχει τα βασικά συστατικά της ανθρώπινης μετακίνησης:
  1. Συγκεκριμένος έλεγχος στάσης,
  2. Ευθειασμός  ενάντια στη βαρύτητα
  3. Στοχευμένες  κινήσεις βηματισμού  των χεριών και των ποδιών.
Η ενεργοποίηση γίνεται από την πρηνή θέση, με το κεφάλι να βρίσκεται σε στροφή πάνω στην επιφάνεια στήριξης. Η κίνηση ακολουθεί κυρίως το λεγόμενο χιαστό μοντέλο. Συγχρόνως κινούνται τα διαγωνίως ευρισκόμενα απέναντι άκρα, δηλ. το αριστερό χέρι και το δεξί πόδι και αντίστροφα. Το ένα πόδι μαζί με το απέναντι ευρισκόμενο χέρι στηρίζουν το σώμα, και ο κορμός κινείται έτσι προς τα εμπρός. Καθώς στρέφει ο ασθενής το κεφάλι, ο θεραπευτής εμποδίζει την κίνηση αυτή ασκώντας μια αντίσταση. Ως αποτέλεσμα, δυναμώνει η μυϊκή ενεργοποίηση ολόκληρου του σώματος και επιτυγχάνονται  έτσι οι προϋποθέσεις για τη διαδικασία του ευθειασμού.
Το θεραπευτικό όφελος της  αντανακλαστικής έρπυσης συνίσταται μεταξύ άλλων:
  1. στην ενεργοποίηση των αναγκαίων μυϊκών μηχανισμών στήριξης, για τη στήριξη και τη σύλληψη, την ανύψωση στην όρθια θέση και τη βάδιση.
  2. στην ενεργοποίηση της λειτουργίας ισορροπίας και στήριξης της σπονδυλικής στήλης καθώς και των κινήσεων βηματισμού των χεριών και των ποδιών.
  3. στην ενεργοποίηση των μυών της αναπνοής, των κοιλιακών μυών, των μυών της πυελικής ζώνης καθώς και των μυών του σφιγκτήρα της κύστης και του εντέρου.
  4. στην πρόκληση σημαντικών κινήσεων για τη διαδικασία της μάσησης, της κατάποσης καθώς και της ομιλίας.
  5. στην ενεργοποίηση στοχευμένων κινήσεων των ματιών.

Η θεραπεία Vojta και σε τι βασίζεται
Αντανακλαστικό ρολάρισμα
Το αντανακλαστικό ρολάρισμα πραγματοποιείται από την ύπτια στην πλάγια θέση και καταλήγει στο μπουσούλισμα. Σε ένα υγιές βρέφος, ένα μέρος αυτής της διαδικασίας κίνησης είναι αυθόρμητο και παρατηρείται στον 6ο μήνα της ζωής, και το επόμενο μέρος παρατηρείται στον 8ο/9ο μήνα. Θεραπευτικά, το αντανακλαστικό ρολάρισμα ενεργοποιείται σε διάφορες φάσεις, αρχής γενομένης από την ύπτια θέση (1η φάση) και συνεχίζεται στην πλάγια θέση (2η έως 4η φάση).
Αντανακλαστικό ρολάρισμα στην  ύπτια θέση
Η 1η φάση ξεκινά στην ύπτια θέση με τα χέρια και τα πόδια του ασθενή να βρίσκονται σε έκταση. Πιέζοντας τη θωρακική ζώνη, η οποία βρίσκεται στο έβδομο μεσοπλεύριο διάστημα (μεταξύ 7ης  και 8ης  πλευράς), ο θεραπευτής προκαλεί γύρισμα του σώματος στο πλάι. Η στροφή της κεφαλής εμποδίζεται από την αντίσταση που εφαρμόζει ο θεραπευτής.
Η θεραπευτική αξία της 1ης φάσης του αντανακλαστικού ρολάρισματος συνίσταται μεταξύ άλλων στα εξής:
  • στην έκταση  της σπονδυλικής στήλης
  • στην κάμψη  των ποδιών στις αρθρώσεις του ισχίου, του γόνατος και της ποδοκνημικής
  • στη διατήρηση των ποδιών σε αυτήν τη θέση ενάντια στη βαρύτητα και έξω από τη βάση στήριξης της πλάτης
  • στη συντονισμένη και διαφοροποιημένη διάταση των κοιλιακών μυών
  • στην ενεργοποίηση των μυϊκών μηχανισμών στήριξης και ευθειασμού των χεριών καθώς και των κινήσεων συλλήψεως των χεριών
  • στην ενεργοποίηση της κίνησης των ματιών προς μία πλευρά
  • στην ενεργοποίηση των κινήσεων μάσησης και κατάποσης
  • στην ενεργοποίηση των μυών  της  αναπνοής, των κοιλιακών μυών και των μυών της πυελικής ζώνης καθώς και των μυών του σφιγκτήρα της κύστης και του εντέρου
  • στην εμβάθυνση και ομαλοποίηση  της αναπνοής.

Αντανακλαστικό ρολάρισμα στην πλάγια θέση
Η 2η έως 4η φάση του αντανακλαστικού γυρίσματος ξεκινάει από την πλάγια θέση του ασθενή.
Ο κάτω ευρισκόμενος βραχίονας και το κάτω ευρισκόμενο πόδι στηρίζουν το σώμα. Πάνω από τα δυο αυτά μέλη του σώματος κινείται το σώμα ενάντια στη δύναμη της βαρύτητας προς τα πάνω και προς τα εμπρός, ενώ ο θεραπευτής ενεργοποιεί τις συγκεκριμένες ζώνες πίεσης του σώματος.
Συγχρόνως προχωράει η μυϊκή ενεργοποίηση του κάτω ευρισκόμενου χεριού από τον ώμο έως τον αγκώνα και τελικά στην άκρα χείρα. Καταλήγει στη στήριξη στην άκρα χείρα, μεταβαίνοντας έτσι στο μπουσούλισμα.
Η θεραπευτική αξία της 2ης έως 4ης φάσης του αντανακλαστικού ρολαρίσματος συνίσταται μεταξύ άλλων στα εξής:
  • στην ενεργοποίηση των μυϊκών μηχανισμών στήριξης και ευθειασμού των  χεριών και των ποδιών
  • στην πρόκληση των κινήσεων κάμψης και έκτασης των πάνω και κάτω ευρισκόμενων  χεριών και ποδιών
  • στην έκταση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της συνολικής διαδικασίας γυρίσματος
  • στην ενεργοποίηση του μυϊκού συστήματος της αναπνοής, των κοιλιακών μυών  των μυών της  πυελικής ζώνης καθώς και των μυών του σφιγκτήρα της κύστης και του εντέρου
  • στη διατήρηση του κεφαλιού σε πλάγια θέση ενάντια στη βαρύτητα.

Μετά τη θεραπεία Vojta παραμένει για χρονικό διάστημα ποικίλης διάρκειας ενεργό το «πρόγραμμα» της ιδανικής κίνησης στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ασθενή. Σε μια αυθόρμητη κίνηση του ασθενή, καταφεύγει το νευρικό σύστημα στα ενεργοποιημένα φυσιολογικά μοντέλα  κίνησης.  Έτσι «αλλάζουν» οι διαταραχές  της στάσης και κίνησης και συχνά μεταβάλλονται θετικά, για ολόκληρες μέρες.
Πολλοί ασθενείς περιγράφουν αυτήν την κατάσταση ως μεγαλύτερη «ευκολία» στην κίνηση τους.

Η θεραπεία Vojta και η καθολική δράση της                                           
Η μέθοδος Vojta επιδρά στις υπάρχουσες νευρικές οδούς στα διαφορετικά επίπεδα του σώματος: από τους σκελετικούς μύες μέσα από τα εσωτερικά όργανα μέχρι τις υψηλότερες λειτουργίες του εγκεφάλου και τη ψυχή του ασθενούς. Έχει καθολική επίδραση.
Έτσι, η θεραπεία Vojta  δρα συνοπτικά:

Σκελετικοί μύες
  • Η σπονδυλική στήλη εκτείνεται και περιστρέφεται τμηματικά και είναι λειτουργικά πιο ευέλικτη.
  • Το κεφάλι μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα.
  • Οι αρθρώσεις διατηρούνται σε καλύτερη θέση, ιδίως στα ισχία και στον ώμο. Η κακή στάση του σώματος και οι πόνοι υποχωρούν με αυτόν τον τρόπο.
  • Τα χέρια και τα πόδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν  πιο στοχευμένα και εκτεταμένα για τη λειτουργία της στήριξης και  της σύλληψης.
Περιοχή προσώπου και στόματος
  • Οι κινήσεις των ματιών γίνονται πιο συντονισμένα.
  • Διευκολύνονται οι λειτουργίες θηλασμού, κατάποσης και μάσησης.
Έτσι:
  • η μάσηση της τροφής και η κατάποση υγρών πραγματοποιούνται πιο συντονισμένα.
  • Η φωνή γίνεται πιο δυνατή και ισχυρή.
  •  Η ομιλία γίνεται πιο εύκολη και κατανοητή.
Λειτουργία αναπνοής
  • Στα πλαίσια της έκτασης της σπονδυλικής στήλης εκπτύσσεται ο θωρακικός κλωβός.
  • Η αναπνοή γίνεται πιο βαθιά και πιο αρμονική.
Αυτόνομο νευρικό σύστημα
  • Καλύτερη αιμάτωση του δέρματος.
  • Ο ρυθμός του ύπνου-εγρήγορσης γίνεται όλο και πιο κανονικός.
  • Πραγματοποιείται ενεργοποίηση των ρυθμιστικών λειτουργιών του εντέρου και της κύστης.
Αντίληψη
  • Η αντίδραση ισορροπίας είναι γρηγορότερη και ασφαλέστερη.
  • Ο προσανατολισμός στο χώρο επηρεάζεται θετικά.
  • Οι αισθήσεις - κρύο, ζέστη, μυτερό ή αμβλύ – γίνονται εντονότερες και πιο ακριβείς.
  • Η προσωπική αντίληψη του σώματος γίνεται πιο ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη.
  • Η αναγνώριση μορφών και κατασκευών αποκλειστικά και μόνο μέσω ψηλάφησης (στερεογνωσία) βελτιώνεται.
  • Η ικανότητα συγκέντρωσης γίνεται πιο σταθερή και ευέλικτη.
Ψυχή
·         Ο ασθενής δείχνει  πιο ισορροπημένος, ικανοποιημένος και συναισθηματικά ανθεκτικότερος.
Ατομικό πρόγραμμα θεραπείας
Η θεραπεία Vojta συνταγογραφείται από το θεράποντα ιατρό και εκτελείται από έναν εξειδικευμένο και πιστοποιημένο στη θεραπεία Vojta φυσικοθεραπευτή. Κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα: δίνεται βαρύτητα στο κύριο πρόβλημα του και σύμφωνα με τη βασική πάθηση, τις προκύπτουσες δυνατότητες και όρια που προκύπτουν από τη νόσο πραγματοποιείται η θεραπεία.
Εκτός από τη βασική ασθένεια, η ένταση της άσκησης, η συχνότητα και η ακρίβεια, καθορίζουν την αποτελεσματικότητα και έτσι την επιτυχία της θεραπείας.
Σύμφωνα με την κατάλληλη εντολή από το θεράποντα γιατρό, ο θεραπευτής Vojta δημιουργεί ένα ατομικό πρόγραμμα και καθορίζει από κοινού με τον ασθενή ή τους συγγενείς του τους στόχους της θεραπείας.
Ο θεραπευτής Vojta προσαρμόζει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τους θεραπευτικούς στόχους της, το πρόγραμμα θεραπείας, τη δοσολογία καθώς και ενδεχομένως τις παύσεις θεραπείας βάσει της εξέλιξης του ασθενή.

Η θεραπεία Vojta και τα πλεονεκτήματά της με μια ματιά                                 
Εδώ και πάνω από 50 χρόνια εφαρμόζεται επιτυχώς η αντανακλαστική κινητοποίηση για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών καθώς και διαταραχών του μυοσκελετικού συστήματος σε ασθενείς κάθε ηλικίας.
Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας Vojta συνοψίζονται ως ακολούθως:
Ευρύτατο αποτέλεσμα
Η επιτυχία της θεραπείας δεν περιορίζεται στη βελτίωση των κινητικών λειτουργιών. Επίσης, το αυτόνομο νευρικό σύστημα και η ψυχολογική κατάσταση βελτιώνονται. Συχνά οι ασθενείς μπορούν ξανά να κοιμηθούν καλά και είναι πιο ισορροπημένοι.
Μόνιμο αποτέλεσμα
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα διατηρείται η «σύνδεση» των λειτουργιών στάσης και κίνησης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ακόμα και σε διαστήματα που ο ασθενής δε λαμβάνει θεραπεία. Η βελτιωμένη αυθόρμητη κινητική δραστηριότητα, χωρίς  πόνο, η καθαρή ομιλία ή η πιο σωστή σύλληψη αντικειμένων είναι αποδείξεις ενός μόνιμου αποτελέσματος.
Η λειτουργική εξάσκηση γίνεται ευκολότερη
Η θεραπεία Vojta βασίζεται στα έμφυτα κινητικά μοντέλα και καθιστά το κεντρικό νευρικό σύστημα ξανά προσβάσιμο –ανεξάρτητα από το συνειδητό έλεγχο– στον ασθενή.
Η θεραπευτική-λειτουργική εκπαίδευση ή εξάσκηση του ασθενούς είναι συχνά μετά τη θεραπεία Vojta ευκολότερη και πιο ολοκληρωμένη.
Βάση για άλλες θεραπείες
Η βελτίωση του ελέγχου της στάσης και της κίνησης με τη θεραπεία Vojta αυξάνει επίσης την αντοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης των ασθενών. Η θεραπεία Vojta δημιουργεί έτσι σημαντικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν άλλες θεραπείες όπως π.χ. λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και ψυχοθεραπεία.
Αποδεδειγμένα αξιόπιστη θεραπεία
Η θεραπεία Vojta έχει δοκιμαστεί και έχει αποδειχθεί σε αμέτρητους ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Οι αντανακλαστικές μετακινήσεις που παρατήρησε ο Δρ. Vojta, οι επιδράσεις και τα θεραπευτικά αποτελέσματα τους έχουν μελετηθεί επιστημονικά ευρέως και έχουν επιβεβαιωθεί εμπειρικά. Πέραν τούτου υπάρχουν και μεμονωμένες τεκμηριωμένες μελέτες.
Οικονομική θεραπεία
Η αναμετάδοση της θεραπευτικής τεχνικής κατά Vojta σε συγγενείς/φροντιστές καθιστά μεταξύ άλλων δυνατό την εκτέλεση της θεραπείας Vojta και στο σπίτι, οδηγώντας έτσι σε εντατικοποίηση της θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, η θεραπεία Vojta είναι παράλληλα πολύ οικονομική.

Ποιοτική εξασφάλιση και συμβεβλημένη με ταμεία
Η θεραπεία Vojta είναι αναγνωρισμένη από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Οι θεραπευτές Vojta έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία μια αναγνωρισμένη επαγγελματική μετεκπαίδευση σύμφωνα με τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Εταιρείας Vojta  για τη θεραπεία Vojta. Το παραπεμπτικό για τη θεραπεία Vojta εκδίδεται από το θεράποντα γιατρό.

Εξειδικευμένοι θεραπευτές
Στους θεραπευτές Vojta τίθενται υψηλές απαιτήσεις. Οι φυσικοθεραπευτές και οι γιατροί πρέπει να έχουν τουλάχιστον διετή εργασιακή εμπειρία πριν συνεχίσουν την εκπαίδευση τους σε θεραπευτές Vojta. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε πολλαπλά συνεχόμενα σεμινάρια, με βάση τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Εταιρείας Vojta (IVG).
Η Διεθνής Εταιρεία Vojta (IVG) ιδρύθηκε το 1984 από τον Καθηγητή Václav Vojta με μια τότε μικρή διδακτική ομάδα στο Μόναχο. Σήμερα, στην Εταιρεία IVG έχουν ενωθεί περίπου 70 γιατροί και θεραπευτές από τη Γερμανία και το εξωτερικό που ασχολούνται με την κατάρτιση, τη συνεχή εκπαίδευση, την έρευνα, τη διάγνωση και τη διασφάλιση της ποιότητας.
Σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν ειδικοί θεραπευτές και γιατροί Vojta, καθώς και θεραπευτικά κέντρα, κλινικές και εργαστήρια φυσικοθεραπείας, όπου εφαρμόζεται η θεραπεία Vojta.

Περισσότερες πληροφορίες και επαφές επικοινωνίας:
Διεθνής Εταιρεία Vojta
(Internationale Vojta Gesellschaft  e.V.)
 Wellersbergstrasse 60
D-57072 Siegen
Τηλ.: +49/(0)271/30 38 39-99
Φαξ: +49/(0)27/30 38 39-98






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου