meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΥΓΕΙΑ ΜΕΤΑ...ΜΟΥΣΙΚΗΣ!



Υγεία μετά... μουσικής

Η μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή δημιουργικής ψυχοθεραπείας. κατά την οποία η θεραπευτική σχέση δημιουργείται και εξελίσσεται με τη βοήθεια της μουσικής και των ήχων και ειδικότερα μέσω του μουσικού αυτοσχεδιασμού ή της μουσικής ακρόασης. Έχει αποδειχθεί ότι η μουσικοθεραπεία η οποία απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες βοηθά όσους αντιμετωπίζουν: Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός και το σύνδρομο Down, νευρολογικές παθήσεις, καθυστέρηση λόγου, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχολογικά προβλήματα, ψυχιατρικές παθήσεις, κινητικές δυσκολίες, υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής, εξαρτήσεις (ναρκωτικά, αλκοόλ κ.λπ.), ανίατες ασθένειες (π.χ. Aids), τη νόσο του Πάρκινσον, καρκίνο σε οποιοδήποτε στάδιο.

Της Δρ Δέσποινας Κατσώχη, ακτινοθεραπεύτριας - ογκολόγου

Πώς μπορεί να βοηθήσει η μουσική στη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς;
Έχει αποδειχθεί όχι δρα ευεργετικά σε μεγάλες ομάδες νοσημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου όταν ακούνε μουσική χαλαρώνουν και αισθάνονται λιγότερο το αίσθημα του πόνου. Η ακρόαση μουσικής απελευθερώνει ενδορφίνες, ουσίες οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα της ευεξίας, ενώ ελαττώνουν την αντίληψη του πόνου. Είναι μια διαδικασία ωφέλιμη και στη λειτουργία της καρδιάς. Ασθενείς με στεφανιαία νόσο που υποβλήθηκαν σε by-pass είχαν καλύτερη και ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση όταν άκουγαν μετά την επέμβαση επιλεγμένη μουσική, σε σχέση με ασθενείς που δεν άκουγαν καθόλου μουσική. Η ακρόαση μουσικής δρα ευεργετικά ακόμη και σε ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα θεραπείας, διότι η χαλαρωτική της δράση μειώνει τους παλμούς και άρα την αρτηριακή πίεση. Σε κάθε περίπτωση, μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν από τη μείωση της ορμόνης του στρες, δηλαδή της αδρεναλίνης στο αίμα μας. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει «ιδανική» μουσική η οποία να απευθύνεται σε όλους. Κάθε ασθενής επιλέγει τη μουσική που του φτιάχνει τη διάθεση - αυτή που μας κάνει καλοδιάθετους και δημιουργεί αισθήματα ευεξίας -, αν και έρευνες έχουν δείξει ότι η κλασική μουσική είναι ιδιαίτερα ευεργετική.

Η μουσική επιδρά στον εγκέφαλό μας από την εμβρυϊκή ακόμα ηλικία, βοηθώντας στην ανάπτυξή του. Γι΄ αυτό και οι έγκυες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές αναφορικά με τα μουσικά και ηχητικά ερεθίσματα στα οποία εκθέτουν τα έμβρυα τα οποία κυοφορούν.

Περί μουσικοθεραπείας

Η μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή δημιουργικής ψυχοθεραπείας. κατά την οποία η θεραπευτική σχέση δημιουργείται και εξελίσσεται με τη βοήθεια της μουσικής και των ήχων και ειδικότερα μέσω του μουσικού αυτοσχεδιασμού ή της μουσικής ακρόασης. Έχει αποδειχθεί ότι η μουσικοθεραπεία η οποία απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες βοηθά όσους αντιμετωπίζουν:

  • Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός και το σύνδρομο Down
  • Νευρολογικές παθήσεις
  • Καθυστέρηση λόγου
  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Ψυχολογικά προβλήματα
  • Ψυχιατρικές παθήσεις
  • Κινητικές δυσκολίες
  • Υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής
  • Εξαρτήσεις (ναρκωτικά, αλκοόλ κ.λπ.)
  • Ανίατες ασθένειες (π.χ. Aids)
  • Τη νόσο του Πάρκινσον. Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες. Το τέμπο της μελωδίας βοηθά τους ασθενείς να δώσουν ρυθμό στο βάδισμά τους.
  • Καρκίνο σε οποιοδήποτε στάδιο

      Αλλά και όσους έχουν:

·         Ανάγκη στήριξης διότι βρίσκονται σε περίοδο αλλαγών, συναισθηματικών
διαταραχών ή ψυχικής έντασης.
·         Ανάγκη για δημιουργική έκφραση, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο να
επιδιώξουν να αποκτήσουν μουσικές γνώσεις.

Η ΑΚΟΣ αναγνωρίζει τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής και στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας της με τίτλο «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα» για την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, στέλνει το μήνυμα: «Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου» μέσα από τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Badminton, τη Δευτέρα 17 Φεβρουάριου (21.00) για τα 15 χρόνια της ορχήστρας Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας. με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Πηγή: «TiVi Σίριαλ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου