meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

"ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ": ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ!



Το Θεατρικό και Κινηματογραφικό εργαστήριο, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κορνηλίου, www.nikoskornilios.wordpress.com

Παρουσιάζει το «Ονειρόδραμα» του August Strindberg, στο Θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8, μετρό Κεραμεικός), για λίγες μόνο παραστάσεις.

Στην πρεμιέρα της 26ης Φεβρουαρίου βρέθηκαν το «Με Άλλα Μάτια» και ο Βαγγέλης Αυγουλάς και αφού χειροκρότησαν την πολύ καλή δουλειά του σκηνοθέτη κ. Νίκου Κορνηλίου και την εκπληκτική αγάπη των ηθοποιών για την τέχνη όπως αυτή εκφράζεται πάνω στη σκηνή, σας παρουσιάζουν αποκλειστικές φωτογραφίες από την παράσταση!



Ο κ. Κορνήλιος μίλησε στο «Με Άλλα Μάτια» για την παράσταση:

«Μέσα από δεκαπέντε εικόνες στο αριστουργηματικό Ονειρόδραμά του, ο Στρίνμπεργκ ανοίγει όλους τους δρόμους του σύγχρονου θεάτρου:

Από τον Μπρεχτ στον Ουίλλιαμς κι από τον Μπέκετ στον Πίντερ.

Εικόνα με εικόνα, ακολουθώντας την περιπλάνηση της κόρης του θεού στη γη, διεισδύει μέσα σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής:

Από την τριβή της καθημερινότητας στη μαγεία της ποίησης, από τη ζοφερή περιγραφή του Καθαρτήριου στη διακωμώδηση της πνευματικής εξουσίας των ορθοφρονούντων, από την κοινωνική κριτική της εκμετάλλευσης στη μεταφυσική αγωνία της σιωπής του θεού.



Το τραγικό διαδέχεται το κωμικό – ακόμα και μέσα σε μια ίδια σκηνή -, η βιαιότητα και η φθορά των σχέσεων διαδέχεται την ομορφιά και τον υπαρξιακό στοχασμό.

Σπάνια θεατρικό έργο αλλάζει «τονικότητα» με τέτοια μαεστρία, σπάνια θεατρικό έργο διερευνά τόσα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης χωρίς να γίνεται διδακτικό ή βαρετό.

Ο Στρίνμπεργκ γκρέμισε την κλασσική «ιταλική σκηνή» - και μαζί το στόμφο και το ψέμα του παλιού θεάτρου – για να φέρει τους ηθοποιούς κοντά στο κοινό και ταυτόχρονα κοντά στη δική τους αλήθεια.

Προσπάθησε, μέσα από τα γραμμένα με το αίμα του έργα, να μιλήσει άμεσα και γυμνά για τη ζωή των ανθρώπων και τους δαίμονες της συνύπαρξης.

Η παράσταση αυτή του Θεατρικού Εργαστηρίου είναι μια σπουδή πάνω σε ένα θέατρο γυμνό από κάθε άλλο στοιχείο πέρα από την καταλυτική επί σκηνής παρουσία του ηθοποιού».

 


Παίζουν:

Χαρά Απειρανθίτη / Γαβριέλα Βασδέκη / Ορέστης Εσπερινός / Χριστίνα Κουκουρούζη / Θοδωρής Ματινόπουλος / Ειρήνη Μαργαρώνη / Αλεξάνδρα Μπαλωμένου / Γιώργος Νικολόπουλος / Ευτυχία Ξανθουδάκη

Μετάφραση: Αλέξης Σολομός

 

Δραματουργική επεξεργασία, Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος

Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπαλωμένου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρίσσου, Πηνελόπη Φλουρή

 
«Παρακολουθήσαμε ένα θεατρικό έργο γραμμένο το 1902 που μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ», σημείωσε ο κ. Αυγουλάς μετά το τέλος της παράστασης, συγχαίροντας όλους τους συντελεστές για το αποτέλεσμα!

«Μεγάλες αλήθειες, διαχρονικά βαθυστόχαστα μηνύματα, με κωμικές πινελιές όπου χρειάζεται για να μη βαρύνει η ατμόσφαιρα, σε κάνουν αυτές τις σχεδόν δύο ώρες που διαρκεί το έργο να δεις τη ζωή «Με Άλλα Μάτια»»! συμπλήρωσε ο κ. Αυγουλάς.

 
Λίγες μόνο παραστάσεις Τετάρτες και Πέμπτες στο Θέατρο Αλκμήνη!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου