meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Πέρα από την εξαιρετική φυσική ομορφιά της και την καθαρότητα των νερών της η παραλία της Βάρης στη Σύρο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μας και για έναν ακόμη λόγο. Από το 2010 με τις ενέργειες του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας, αποτελεί τη μοναδική πανελλαδικά και μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως πλήρως οργανωμένες παραλίες για άτομα με αναπηρίες (Αμεα).
 
Διαθέτοντας θέσεις απόθεσης αντικειμένων, πίνακα υποδοχής, αμφίβιο αμαξίδιο, κατάλληλο διάδρομο για κίνηση των αμαξιδίων, ναυαγοσώστη επόπτη παραλίας καθημερινά από τις 12:00 έως τις 15:00, που εξυπηρετεί ως "συνοδός", φάρους καθοδήγησης, σημαδούρα προσανατολισμού, αδιάβροχο τηλεχειριστήριο χεριού, καθώς και την κατάλληλη προσβασιμότητα με χώρους στάθμευσης, διάδρομο αποκλειστικής χρήσης από ΑμέΑ και αποδυτήρια, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για την παροχή ίσων ευκαιριών σε ΑμεΑ ακόμα και στον τομέα του παραθερισμού.
 
 
 
Ειδικότερα τα βασικά σημεία του συστήματος για άτομα με προβλήματα όρασης είναι τα εξής:
 
1. Πίνακας υποδοχής στην παραλία με γενικές πληροφορίες
 
2. Φάρος εδάφους με αισθητήρα αφής που επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν την θέση τους στην παραλία. (επισημαίνονται με σύμβολα αφής όπως δελφίνι, αστέρι, ναυτικό τιμόνι κα). http://www.econoesis.gr/wp-content/uploads/2010/06/2.-FAROS-GR.ppt
 
3. Πίνακας καθοδήγησης εδάφους με εκπομπή σημάτων ήχου και αφής, που δίνουν πληροφορίες για την ασφαλή μετακίνηση στην παραλία και στην είσοδο στο νερό. Επίσης, ο πίνακας έχει οδηγίες για την παραλαβή μπαστουνιού και πετσέτας. (Με σύμβολα ίδια με αυτά των σημαδούρων  αφής) http://www.econoesis.gr/wp-content/uploads/2010/06/3.-TOTEM-PARALIAS-GR.ppt
 
4. Σημαδούρα προσανατολισμού θαλάσσης με ηχητικά σήματα. Τα ηχητικά σήματα της σημαδούρας οριοθετούν το σημείο πρόσβασης κι επιτρέπουν τον προσανατολισμό.
 
5. Αδιάβροχο τηλεχειρηστήριο χεριού με τρια κουμπιά για, αίτημα τοποθεσίας, επιστροφή στην παραλία, αίτημα βοήθειας για έκτακτη ανάγκη. Με εξαιρετικά εύκολη χρήση, μόλις το άτομο εισέλθει στο νερό πιέζει το πρώτο κουμπί στο τηλεχειρηστήριο χεριού. Αμέσως, η πλησιέστερη σημαδούρα προσανατολισμού δίνει χρήσιμες ηχητικές πληροφορίες (βάθος θάλασσας, αρίθμηση σημαδούρας για υπολογισμό της απόστασης). Το άτομο προσανατολίζεται και κολυμπάει με ευκολία από τη μια σημαδούρα στην άλλη. Τέλος, πατώντας το δεύτερο κουμπί ακολουθεί τις οδηγίες για να επιστρέψει στην παραλία. Σε περίπτωση ανάγκης ή κινδύνου, πατώντας το τρίτο κουμπί στο τηλεχειρηστήριο χεριού, ειδοποιείται άμεσα ο πλησιέστερος σταθμός πρώτων βοηθειών.
 
Η παραλία της Βάρης, ευρισκόμενη σε τοποθεσία με συνεχή σύνδεση με την Ερμούπολη και δυνάμενη να παρέχει υπηρεσίες εστίασης και σίτισης. κάνει ευκολότερη τη διανομή των ατόμων που θα την επιλέξουν για προορισμό τους.
 
 
Η παραλία είναι στην αρμοδιότητα Δήμου Σύρου -Ερμούπολης
Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη
τηλ. 22813.610000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου