meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ

Ο Υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος Του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μιλούν για μια Ισότιμη Υγειονομική Περίθλαψη για Όλους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
 
 
 
Μια Ισότιμη Υγειονομική Περίθαλψη για όλους τους Πολίτες με διαδικασίες ελέγχου και εξορθολογισμού παρουσίασε ως όραμα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης σε αποψινή εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με τη Γεν. Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την ΗΔΙΚΑ με θέμα: "H Υγεία στην Ψηφιακή Εποχή. Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Προκλήσεις και Προοπτικές."
 
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Υγείας κος Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για την πορεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αναφοράς από την Επίτροπο της Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο των Υπουργών , αφού όπως δήλωσε " η Ελλάδα απέδειξε προς τους υπολοίπους ότι με λίγα χρήματα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε να φτάσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε  τόσο μεγάλη διείσδυση που εγγίζει το 98%. Γνωρίζουμε πόσες συνταγές γράφονται, από ποιους γιατρούς, και πιο είναι το περιεχόμενο τους. Το επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση αυτών των πληροφοριών. Μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης", συνέχισε ο κος Γωργιάδης, "μπορούμε να  εξοικονομήσουμε περαιτέρω πόρους  για τους Έλληνες πολίτες, που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουν ανάγκη και το τελευταίο ευρώ. Είναι χρήματα από το υστέρημα του κάθε Έλληνα πολίτη και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με τρόπο ιερό ώστε όχι μόνο να στηρίξουμε τους Ασφαλισμένους, αλλά για να βοηθήσουμε και τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας  το μέγιστο βαθμό που μπορούμε. "
 
Ιδιαίτερη αναφορά τις προκλήσεις και στις προοπτικές της Υγείας στην ψηφιακή Ελλάδα έκανε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης, ο οποίος μίλησε για προώθηση των συστημάτων e-health για την επίτευξη υπηρεσιών Υγείας σε μία βάση κοινή ισότιμη για όλους. "Προωθούμε συστηματικά μια Ευρωπαϊκή Χάρτα Υγείας που θα εξασφαλίζει υγειονομικά ισότιμα τον ανασφάλιστο με το ασφαλισμένο και τον πλούσιο με το φτωχό μέσα από μία κεντρική στόχευση: την διατήρηση όλων των πολιτών στη ζωή. Ο εξορθολογισμός στο χώρο της Υγείας δε γίνεται μέσα από οριζόντιες περικοπές, αλλά μέσα από κατάλληλες Πολιτικές, γι αυτό θεωρούμε πρώτιστης προτεραιότητας έναν Ηλεκτρονικό Εθνικό Σχεδιασμό για την Υγεία μέσα από τη συνένωση της Πολιτείας με τους Κοινωνικούς Εταίρους και τους ειδήμονες του χώρου της Υγείας, ώστε να στηρίξουμε την ηλεκτρονική προγνωστική ιατρική, τις διαδικτυακές εφαρμογές της Τηλεϊατρικής και τα ψηφιακά μέσα που θα καθορίζουν ένα Σύστημα Υγείας εφάμιλλο της Ευρώπης. Αυτοί οι πυλώνες είναι θεμελιώδεις. Και μέσα από αυτούς μπορούμε να επιτύχουμε  ένα Σύστημα Υγείας που στοχεύει στη διαφάνεια και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών του….χωρίς όμως να λησμονεί το σεβασμό στη ζωή του Αρρώστου."
 
Αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Ανασφάλιστων Πολιτών, ο Υπουργός Υγείας εκθείασε το έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής , λέγοντας ότι: "σε μια εποχή που το κράτος καλύπτει τα τελείως αναγκαία, κάθε τέτοια προσπάθεια αλληλεγγύης είναι εξαιρετικά επαινετή, και το Υπουργείο Υγείας θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη διάσωση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας."
 
Ο κος Γεωργιαδης επίσης τόνισε ότι μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα διορίζεται με τη βοήθεια του κου Πατούλη ειδικός γιατρός στο Καστελλόριζο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ο Υπουργός Υγείας δεν είναι μόνο για την Αθήνα. Είναι για όλη την Ελλάδα, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. "
Από την πλευρά του ο κος Πατούλης ανέφερε ότι σε παραμεθόριες περιοχές, μέσα από τη δημιουργία ηλεκτρονικών συστημάτων διαχείρισης και διάδοσης της τηλεϊατρικής, μπορούμε να πετύχουμε καίριες παρεμβάσεις με το μικρότερο κόστος όπως πχ μια αεροδιακομιδή που μπορεί να στοιχίσει από τη ζωή του έως πολλές χιλιάδες ευρώ στο Ελληνικό Κράτος.
 
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης , ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κος Χάλαρης μίλησε  για τη λειτουργία του συστήματος e-prescription,  ενώ το λόγο έλαβαν επίσης ο Διοικητής  της 1ης ΥΠΕ κος Κοντοζαμάνης , ο Διευθυντής του Τομέα έργων ΤΠΕ και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κος Σκιαδάς, ο Ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κος Ζήκας  και ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. κος Σταύρος Αμπατζόγλου.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο τ. Υπουργός κος Ζαϊμης,  η διοικήτρια του Σισμανογλείου κα Οικονόμου, ο Διοικητής του Παίδων Αγ.Σοφία κος Παπασάββας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού 1ης ΥΠΕ κος Πάντζαλης, ο Διευθυντής Ορθοπαιδικής του ΓΝΑ Ευαγγελισμός κος Ακριβός , ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού Βιοπαθολόγων MEDISIN κος Κουταλάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αμαρουσίου κα Χαλιώτη, κος Παρτσινέβελος, κος Τσιπουράκης, κος Βελής, κος Κατσιγιάννης, καθώς και πλήθος άλλων γιατρών και πολιτών του Αμαρουσίου.



Πηγή: http://www.gpatoulis.gr/drastiriotites/epistimoniki/2013/7/eksorthologismos-tou-sistimatos-igeias-me-proteraiotita-to-sevasmo-ston-arrosto.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου