meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΚΑΙ ΟΜΩΣ!!! ΤΥΦΛΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡ ΤΥΦΛΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ!


Το πρωί της Τετάρτης 15 Μάιου, ο τυφλός Παραολυμπιονίκης κ. Δημήτρης Αμπατζής, προσήλθε σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Ίλιον για να εισπράξει ένα ένταλμα από τον ασφαλιστικό του φορέα. Εκεί ο κ. Αμπατζής και ενώ γνώριζε το ποσό που έπρεπε να εισπράξει, πληροφορήθηκε πως «για το καλό του» η υπογραφή του στην απόδειξη είσπραξης δεν αρκεί, επειδή είναι τυφλός, αλλά χρειάζονται να συνυπογράψουν και δύο μάρτυρες!


Δηλαδή;;; Ο κ. Αμπατζής και ως επιχειρηματίας, έχοντας συνηθίσει να συναλλάσσεται και με άλλες τράπεζες χωρίς πρόβλημα, έπρεπε παρ’ όλο που ήξερε πόσα έπρεπε να εισπράξει και μπορούσε να μετρήσει για να επαληθεύσει το ποσό που εισέπραττε, να βρει και δύο μάρτυρες να πιστοποιήσουν ότι ξέρει αριθμητική, έχει σώας τας φρένας και καλή επαφή με την πραγματικότητα, όλα αυτά «για το καλό του» όπως του ανέφερε ο αρμόδιος υπάλληλος!
 
 
Παραλόγου συνέχεια;;; Τον κ. Αμπατζή συνόδευαν ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Αντιδήμαρχος Ιλίου, ο οποίος έχει γεννηθεί τυφλός, καθώς και μια εκ των συνεργατών του κ. Αντιδημάρχου. Και ποιος υπέγραψε ως πρώτος μάρτυρας μαζί με τον κ. Αμπατζή και τη βλέπουσα γραμματέα;;; Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δημιουργώντας έτσι με βάση έγγραφες αποδείξεις μια πανελλαδική πρωτοτυπία στα συναλλακτικά ήθη! Ένας τυφλός μάρτυρας έγινε δεκτός από την Τράπεζα να υπογράψει για όσα δεν αρκούνταν να τους υπογράψει ο τυφλός τους πελάτης!!! Βλέπετε σε κάποια τραπεζικά ιδρύματα, υπάρχει η οδηγία από τις νομικές τους υπηρεσίες, να μη γίνεται δεκτή μόνη της η υπογραφή τυφλού τους πελάτη «για το καλό του» πάντα, αλλά υπήρχε κενό στην περίπτωση του μάρτυρα!
 
Το κενό αυτό εκμεταλλεύτηκε ο κ. Αυγουλάς χωρίς να κάνει γνωστή στην Τράπεζα την ιδιότητα του ως δικηγόρου, αλλά νομικά προς όφελος του κινήματος των τυφλών που πλέον θέτει τον διάλογο για το συγκεκριμένο θέμα σε άλλη βάση:
 
 
Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών έχει εγγράφως ενημερώσει τις τράπεζες για την παράλογη συμπεριφορά τους απέναντι στους πελάτες τους με πρόβλημα όρασης, ενώ την Τρίτη 14 Μάη έθεσε το θέμα και στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη, καλώντας τον να πάρει θέση απέναντι σ’αυτή την κατάφορη προσβολή της προσωπικότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης.
 
 
Συγκεκριμένα, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών σημειώνει:
«Είμαστε καθημερινά λήπτες παραπόνων συναδέλφων τυφλών ή ατόμων με προβλήματα όρασης, οι οποίοι μας καταγγέλλουν το γεγονός της απαίτησης εκ μέρους σχεδόν όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων (τραπεζών) της Χώρας για υποχρεωτική παράσταση άλλοτε ενός, άλλοτε δύο μαρτύρων, κατά τις τραπεζικές συναλλαγές, όπως αναλήψεις από τραπεζικό λογαριασμό, σύναψη  δανειακής σύμβασης, έκδοση πιστωτικής κάρτας κ.λπ. Ο ίδιος ζήλος ωστόσο δεν επιδεικνύεται κατά τη διενέργεια κατάθεσης οποιουδήποτε ποσού εκ μέρους ατόμων της προαναφερθείσας κατηγορίας, γεγονός που μας προκαλεί απορία, καθώς αποδεικνύεται περίτρανα ότι η επίκληση μαρτύρων δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συναλλασσόμενου ατόμου με πρόβλημα όρασης, όπως ισχυρίζονται τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά μόνο το ίδιον όφελος.
Με την απαράδεκτη και απορριπτέα αυτή πρακτική, καταστρατηγούνται οι συνταγματικές και ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την ισότητα κατά τις συναλλαγές, την ίση μεταχείριση, το σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας του ανθρώπου, και καταπατάται κατάφορα το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Επιπλέον, ανατρέπονται πλήρως ακόμη κι αυτές οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τη δικαιοπρακτική ικανότητα, ενώ τίθενται σε αμφισβήτηση και οι σχετικές με τα πρόσωπα που χρήζουν δικαστικής συμπαράστασης διατάξεις.
Επιβάλλεται από τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους στο τραπεζικό σύστημα, ότι εφόσον ο τυφλός ή το άτομο με πρόβλημα όρασης έχει την ικανότητα να επιμεληθεί υπεύθυνα των ιδίων του υποθέσεων, έχοντας επίγνωση των πράξεων που διενεργεί για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με πλήρη ισοτιμία σε σχέση με τους υπόλοιπους πελάτες των τραπεζών.
Για εξασφάλιση των συμφερόντων, τόσο των τυφλών, όσο και των υπαλλήλων των τραπεζών που λαμβάνουν μέρος στις συναλλαγές, προτείνουμε την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/1986, με την οποία ο τυφλός θα δηλώνει ότι είναι σε θέση αυτοπροσώπως να θέσει την υπογραφή του και ότι κατανοεί απολύτως το τυχόν έγγραφο που του αναγνώστηκε.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί με σεβασμό, ως δικαίωμα, κι όχι ως υποχρέωση, η χρήση μαρτύρων κατά τις τραπεζικές συναλλαγές. Έτσι, η χρήση μαρτύρων θα λαμβάνει χώρα μόνο στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο ίδιος ο τυφλός ή το άτομο με προβλήματα όρασης αισθάνεται ανασφαλής και επιθυμεί περαιτέρω προστασία, η δε τράπεζα θα εξασφαλίζεται έναντι του πελάτη με την υπογραφή της προαναφερθείσας υπεύθυνης δήλωσης».
 
 
«Έχουμε κουραστεί ακόμη και σήμερα, το 2013, ο πολίτης με πρόβλημα όρασης να προσβάλλεται ή να αντιμετωπίζεται ως εξωγήινος στις συναλλαγές του με τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ή άλλους φορείς. Η πολιτεία διά των εκπροσώπων της θα πρέπει να πάρει επιτέλους θέση στο θέμα, εάν όντος θέλει να παρουσιάζεται ως ευνομούμενη. Εδώ και καιρό και εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω την προσβλητική άρνηση της Τράπεζας Πειραιώς στο υποκατάστημά της στο Ίλιον να μου εκδώσουν κάρτα ανάληψης μέσω A.T.M. σε λογαριασμό που άνοιξα για να μπορέσω να εγγραφώ στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Μου αντιπροτείνουν προσβλητικές για μένα λύσεις «για το καλό μου» πάντα όπως μου λένε. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών πάνω στο θέμα», δήλωσε ο νεαρός δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Ιλίου και Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, κρατώντας στα χέρια του το χαρτί που αποδεικνύει έμπρακτα το ψευδές ενδιαφέρον των τραπεζών για τους πελάτες τους με προβλήματα όρασης.
 
 
Το «Με Άλλα Μάτια» ανοίγει το θέμα και περιμένει στο meallamatia@gmail.com επώνυμες καταγγελίες ΑμεΑ που έχουν αντιμετωπίσει αδίκως πρόβλημα στις συναλλαγές τους για να δημοσιοποιηθούν.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου