meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΑΣΧΕΙ;


Παιδικός διαβήτης: Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου πάσχει;


Η καθημερινότητα για ένα παιδί που πάσχει από διαβήτη (τύπου 1 ή νεανικός διαβήτης όπως πολλοί συνηθίζουν να τον αποκαλούν) είναι αρκετά δύσκολη αν δεν πάρει η οικογένεια ή το ίδιο το παιδί απόφαση πως θα πρέπει να διαφέρει από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα σχεδόν 120 παιδιά νοσούν από διαβήτη, συνήθως μετά από ιώσεις που καταστρέφουν μέρος του παγκρέατος (πιο συγκεκριμένα των β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, ορμόνη που ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος). Πώς όμως μία μαμά θα καταλάβει ότι το παιδί της ίσως πάσχει από διαβήτη;
 
Ο παιδικός διαβήτης είναι για πολλούς ένας εφιάλτης και κυρίως για το παιδί που νοσεί καθώς εφ΄ όρου ζωής θα πρέπει να προσέχει το ζάχαρο στο αίμα του και να περιορίζεται σε κάθε τι που θα φάει.
 
Πράγματι, η καθημερινότητα για ένα παιδί που πάσχει από διαβήτη (τύπου 1 ή νεανικός διαβήτης όπως πολλοί συνηθίζουν να τον αποκαλούν) είναι αρκετά δύσκολη αν δεν πάρει η οικογένεια ή το ίδιο το παιδί απόφαση πως θα πρέπει να διαφέρει από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα σχεδόν 120 παιδιά νοσούν από διαβήτη, συνήθως μετά από ιώσεις που καταστρέφουν μέρος του παγκρέατος (πιο συγκεκριμένα των β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, ορμόνη που ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος). Πώς όμως μία μαμά θα καταλάβει ότι το παιδί της ίσως πάσχει από διαβήτη;
 
Τα συμπτώματα λίγο πολύ είναι σε όλα τα παιδιά τα ίδια. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί παραπονιέται ότι διψάει πολύ ή ότι πεινάει πολύ, τότε αυτό ίσως είναι σημάδι.
 
Επίσης, αν δείτε ότι το παιδί πηγαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχώς στην τουαλέτα, ή σας λέει ότι νιώθει το στόμα του ξηρό, τότε ίσως να έχετε ενδείξεις. Αν πάλι το δείτε να είναι συνεχώς και χωρίς κανέναν λόγο κουρασμένο ή ανεξήγητα χάνει συνεχώς βάρος, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν παιδίατρο ο οποίος και θα σας καθοδηγήσει στις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει το παιδί. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε αν δείτε ότι το παιδί νευριάζει πολύ εύκολα καθώς η απουσία ινσουλίνης στο αίμα επηρεάζει το νευρικό σύστημα του παιδιού.
 
Πηγή: http://www.newsnow.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου