meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΠΕΛΑΤΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑΔιαβάστε τη συγκλονιστική μαρτυρία που έδωσε στην AvgiOnline, η δικηγόρος, Ηλέκτρα Κούτρα, για την βίαιη κράτησή της στο Α.Τ. Πλατεία Δημοκρατίας, στην Θεσσαλονίκη την ώρα που εκτελούσε τα καθήκοντά της, προς υπεράσπιση διεμφυλικής πελάτισσάς της. Στην διήγηση της ποέδρου της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δαφαίνεται η τρομοκράτηση, η βία και η κατάχρηση εξουσίας με την οποία ήρθε αντιμέτωπη. Η υπόθεσή της, ωστόσο, παρουσιάζει ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς φανερώνει σηματικότατες παραβάσεις που τελούνται από άνδρες της ασφάλειας, σε βάρος πολιτών, εγείροντας για μια ακόμη φορά το ζήτημα της ατιμωρησίας στον αστυνομικό κλάδο.  

Η μαρτυρία: Το χρονικό της τρομοκράτησης και της αυθαιρεσίας

Βρισκόμουν στη Θεσαλλονίκη, καθώς είχα μια δίκη, όταν ενημερώθηκα, από τη Μαρίνα Γαληνού, πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες γίνονται αθρόες προσαγωγές. Διεφυλικά άτομα φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους, επειδή ελέγχονται από την αστυνομία και αν διαπιστωθεί ότι έχουν γυναικεία όψη και ανδρική ταυτότητα, προσάγονται και παραμένουν 3-5 ώρες στα τμήματα, ενώ υποψιάζονται ότι σχηματίζονται και δικογραφίες σε βάρος τους, ότι δήθεν παρενοχλούν περαστικούς. Τις σταματούν ακόμη και ενώ οδηγούν τα αυτοκίνητά τους, σε βενζινάδικο, κρατούνται και δεν λαμβάνουν ποτέ ενημέρωση για τα αίτια στέρησης της ελευθερίας τους.

Ζήτησαν, λοιπόν, να συγκεντρωθούν και να τις ενημερώσω για τα δικαιώματά τους. Η συνάντσηση έληξε κατά τις 22:30 και μου ανέθεσαν τηνυπόθεση, καθώς δεν ήξεραν καν για ποιο λόγο προσάγονται. Όλες είχαν προσαχθεί 2-4 φορές, τις τελευταίες πέντε μέρες! Τους ζήτησα πως αν τυχόν και συμβεί κάτι σε κάποια από αυτές, να με πάρουν τηλέφωνο, να έρθω και να καταλάβω για ποιο λόγο στερούνται επαναλαμβανόμενα της ελευθερία τους, έστω και προσωρινά.

Ούτε 1,5 ώρα μετά, ξαναπροσήγαγαν τη μία, την ώρα που πήγε να πάρει τσιγάρα.Ενημερώθηκα για το γεγονός και τηλεφώνησα στο τμήμα. Μίλησα με τον αξιωματικό υπηρεσίας και τον ρώτησα για ποιον λόγο κρατείται η προσαχθείσα. Μου απάντησαν ότι δεν γίνεται να με ενημερώσουν από το τηλέφωνο.

Πήγα στο τμήμα, μαζλι με δύο ακ΄μη γυναίκες. Εκεί αρνήθηκαν να μας αφήσουν να ανέβουμε, με τη δικαιολογία ότι απαγορεύεται η προσέλευση στο Αστυνομικό Τμήμα μετά τη δύση του ηλίου. Επέμεινα, ζήτησα να κατέβει ο αξιωματικός υπηρεσίας, ο οποίος μου αρνήθηκε την είσοδο με την ίδια διακιολογία, παρ' όλο που υπέδειξα την δικηγορική μου ταυτότητακαι ενημέρωσα ότι υπερασπίζομαι μια από τις κρατούμενες. Αναγκάστηκα να καλέσω το 100. Ανέφερα στους αστυνομικούς την ιδιότητά μου, το όνομα του πελάτη μου και ότι απαγορεύεται η επικοινωνία με αυτόν.

Τότε οα ξιωματικός υπηρεσίας με έπιασε από το μπράστο και είπε: "δεν σας απαγορεύω την επικοινωνία" και αρχίσαμε να ανεβαίνουμε τις σκάλες. Οι άλλες δύο αφέθηκαν στην είσοδο.

Με το που ανεβαίνουμε, ο αξιωματικός υπηρεσίας λέει: "Κάνεις μαγκιές ε; Τώρα θα πας αυτόφωρο". Θεώρησα ότι αστειεύται και του είπα ότι ο συνήγορος δεν μπορεί να συλλαμβάνεται κατα την άσκηση των καθηκόντων του. Με το που ανεβήκαμε, ακριβώς απένατι ήταν το κρατητήριο και ο πελάτης μου.

Ο αξιωματικός ζήτησε ταυτότητα και του έδωσα την δικηγορική. Μετά ζήτησε και την πολιτική. Τις παίρνει και όπως ξεκίνησα να μιλάω με τον πελάτη που ήταν πίσω από τα κάγκελα, επιστρέφει ξεκλειδώνει την πόρτα και με σπρώχνει βίαια μέσα, με κλειδώνει και μου λέει: " μέσα κι εσύ".

Μέσα στο κρατητήριο ήταν πολλές γυναίκες, και το τρανσέξουαλ άτομο που εκπροσωπούσα. Θορυβήθηκε και ο πελάτης μου, αφού έβλεπε ότι έβαλαν κι εμένα, τη δικηγόρο του, στο κρατητήριο. Εγώ, σοκαρισμένη. Στο χώρο ήταν αρκετοί αστυνομικοί. Ήμουν ένα ράκος, επειδή ήμουν εκεί για να υπερασπιστώ δικαιώματα, δεν μπορούσα να δείξω ότι είχα καταβληθεί. Διαμαρτυρόμουν λέγοντας ότι αυτό που συμβάινει αποτελεί τον ευτελισμό μου, ως λειτουργού δικαιοσύνης και δεν μπορεί να συμβαίνει σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Απευθυνόμουν και στους υπόλοιπους θυμίζοντας ότι έχουν ορκιστεί να προασπίζονται τδικαιώματα του πολίτη και όχι να συγκαλύπτουν ότι πράξεις όπως αυτή είναι που έχουν προκαλέσει χάσμα ανάμεσα στον πολίτη και την αστυνομία. Ζητούσα, να αφεθώ ελέυθερη, ή τουλάχιστον να μου γίνει γνωστός ο λόγος κράτησής μου. Κάποιοι με χλεύαζαν και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μετά από περίπου 15-20 λεπτά ήρθε ο αστυνομικός και με ξεκλείδωσε.

Του είπα ότι δεν φεύγω αν δεν μάθω το λόγο κράτησης: Τότε μου απαντάει ότι "εσύ ήθελες να μπείς μέσα, μόνη σου". Γυρίζει στους αστυνομικούς και λέει: "έτσι παιδιά;". Ένευσαν καταφατικά και οι δύο από αυτούς είπαν "ναι,ναι". Τότε έσπευσα και άρχισα να φωνάζω ότι αυτό είναι εγκληματικό και ότι φέρνει τον πολίτη μακριά από την αστυνομία. Ότι ένιωθα σαν να βρίσκομαι εν τω μέσω εγκληματικής οργάνωσης. Ζήτησα να κάνω μήνυση και ρωτούσα ποιος θα την καταγράψει. Μου είπαν ότι δεν γίνεται, μου αρνήθηκαν το δικάιωμα για μήνυση. Απευθύνθηκα στους αστυνομικούς και ζήτησα τα στοιχεία τους. Δεν μου απάντησε κανείς, έχω μόνο του αξιωματικού υπηρεσίας.

Όταν επέμεινα, ο αξιωματικός μου είπε: "αν κάνεις μήνυση θα σου κάνω κι εγώ κι έχω πολλούς μάρτυρες". Εγώ είπα ότι θα την κάνω. Τελικά, ζήτησα να φύγω, αισθάνθηκα ότι θα με ξαναέκλειναν.

Ενώ συνήθως δεν παραιτούμαι, ένιωσα τέτοια τρομοκράτηση που αποφάσισα να φύγω.

Κατέβηκα κάτω, διατηρώντας την δύναμή μου αλλά με το που βγήκα από το τμήμα και μπήκα στο αυτοκίνητο, ένιωσα ξεκίνησα να κλαίω και δεν σταμάτησα μέχρι το πρωί. Με συνέτριψε. Ίσως επειδή είμαι ιδεαλίστρια και πιστεύω πολύ και στο ρόλο της αστυνομίας. Είναι πολύ κρίμα αυτό που συμβαίνει.

Πήγα στο τμήμα του Λευκού Πύργου και κατήγγειλα το περιστατικό, κατέθεσα μήνυση και μου πήραν κατάθεση. Με τάραξε ότι προκειμένου να καταθέσω, έπρεπε να ενημερωθεί το Αρχηγείο και μέσω αυτού, φαντάζομαι και ο μηνυόμενος. Αυτό με έκανε να νιώσω ανασφάλεια. Ποιος μηνυόμενος γνωρίζει πριν την μηνυσή του ότι θα μηνυθεί; Όμως, οι αστυνομικοί στο δεύτερο τμήμα ήταν πάρα πολύ εντάξει και πραγματικά, με ανέχτηκαν, επειδή από το σοκ έπαθα αναπνευστικό θέμα. Συνέχεια είχα αναφηλητά και άργησα την κατάθεσή μου".

Η Μήνυση

Η Ηλέκτα Κούτρα έχει καταθέσει μήνυση, σε βάρος του αξιωματικού υπηρεσίας, καθώς και κατά των τεσσάρων από τους παραυρεσκόμεους αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν αρκετά περισσότεροι.

Τα αδικήματα για τα οποία μηνύεται ο αξιωματικός υπηρεσίας είναι: Περίπτωση βασανιστηρίου και άλλης προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (κακούργημα), κατάχρηση εξουσίας, κατακράτηση παρά το Σύνταγμα, παράνομη βία, απειλή, αρπαγή και απρόκλητη και έμπρακτη εξύβριση.

Οι υπόλοιποι που ήταν παρόντες στο περιστατικό μηνύονται για άμεση συνέργεια στα παραπάνω αδικήματα, με πράξεις και κυρίως με παράλειψη.

Πηγή: ps://www.avgi.gr/article/414741/marturia-dikigoros-episkefthike-ton-pelati-tis-sto-tmima-kai-brethike-kleidomeni-sta-kratitiria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου