meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ!


Το "Με άλλα Μάτια" συνάντησε δύο μέλη της ομάδας, τις κυρίες Σταυρούλα Γεωργαντά και Μαριάννα Ψωμαδάκη, και τους ζήτησε να καταθέσουν τις εμπειρίες τους από ένα άκρως ενδιαφέρον, βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εθελοντές με στόχο τη σωστή αντιμετώπιση και την έγκαιρη δράση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων:



Στις 17-04-2013 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγρμμα εκπαίδευσης εθελοντών στο Δήμο Ιλίου, "Προστατεύω τον εαυτό μου, προστατεύω τους άλλους".

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εθελοντισμού διάρκειας 100 ωρών, όπου ο Δήμος μας υλοποίησε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία και Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δία Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), στα πλαίσια του Εθνικού προγράμματος εθελοντικής δράσης για την διαχείρηση κινδύνων-κρίσεων και την αντιμετώπιση αναγκών.




Η εθελοντική ομάδα αποτελείται από 23 άτομα. Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν, κυρίως από θέμα χρόνου, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν εγκατέλειψε το πρόγραμμα. Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν μαθήματα από τους παρακάτω φορείς:

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (Π.Υ.)
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΥ (ΕΜΑΚ)
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΟΑΣΠ)
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ (Λ.Σ.)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ (Ε.Ε.Σ.)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (PRAKSIS)
ΣΑΜΕΡΕΙΤΕΣ (Ε.Ε.Σ)
ΚΙΝΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ (ΚΟΜΑΚ)


Η γνώση που αποκόμισαν οι εκπαιδευόμενοι ήταν εποικοδομητική και θα βοηθήσει σε αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, διότι τα μαθήματα ήταν τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, με αποτέλεσμα να γίνει περισσότερο αντιληπτή η αξία του εθελοντισμού.




Ο εθελοντισμός είναι κάτι παραπάνω από ένα κίνημα, όπως προβάλλεται στις μέρες μας. Ξεκινά από την καρδιά του καθενός και διαχέεται στο περιβάλλον του χωρίς φραγμούς και όρια. Ένας εθελοντής ικανοποιείται ειδικά όταν είναι σε θέση να μπορεί να "προσφέρει" τη ζωή σε έναν συνανθρωπό του μέσω πρώτων βοηθειών. Το να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες είναι υπόθεση όλων μας, γιατί όλοι μαζί μπορούμε!!!

Ευχάριστο γεγονός είναι ότι η ομάδα έχει καλό δυναμικό, που ενδιαφέρεται για περεταίρω γνώση και εκπαίδευση, για να μπορεί να συνεισφέρει οργανωμένα και με υπεύθυνη θέση στο κοινωνικό σύνολο.



 
Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Ειρήνη Μπακαλόγλου καθώς και το Δήμο Ιλίου για την υλοποίηση του προγράμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου