meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΤΗΡΓΗΣΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ


 Για άλλη μια χρονιά ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού για τους τυφλούς, πιστοί στο ραντεβού τους στις 15 Οκτώβρη, παλιοί και σημερινοί μαθητές και μαθήτριες του 35ου Δημοτικού Πειραιά, με ή χωρίς προβλήματα όρασης, συναντήθηκαν όλοι μαζί τη Δευτέρα το πρωί στην Πλατεία Κοραή μπροστά στο Δημαρχείο του Πειραιά για τις καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.

            Ενορχηστρωτής και αυτής της προσπάθειας εκπαιδευτικής και κοινωνικής συνειδητοποιημένης ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης προς τη διαφορετικότητα, ο δάσκαλος ειδικής αγωγής κ. Αλέξης Γκλίνος, ο πρώτος στην Ελλάδα που εφάρμοσε συστηματικά την ένταξη ομάδας τυφλών μαθητών σε κοινό δημοτικό σχολείο, μαζί δηλαδή με παιδιά που δεν έχουν προβλήματα όρασης.










       Κοντά στους μικρούς μαθητές και στους γονείς τους βρέθηκαν και απόφοιτοι με προβλήματα όρασης και από τις πέντε γενιές παιδιών που πέρασαν από τα χέρια του δασκάλου κ. Γκλίνου έως τώρα, μεταξύ αυτών και ο δικηγόρος και Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της διεθνούς οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης.
Ο κ. Αυγουλάς μίλησε στους μικρούς μαθητές για την καθημερινή ζωή των τυφλών, τους εξήγησε τη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού και άλλων τεχνικών βοηθημάτων που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης, συζήτησε με τα παιδιά για μια πόλη με ελεύθερα πεζοδρόμια φιλική σε όλους, ενώ οργάνωσε με τον παλιό του δάσκαλο Αλέξη γκλίνο παιχνίδια όπως τυφλόμυγα ή goal ball (=Παραολυμπιακό άθλημα τυφλών)    Στις διαδραστικές εκδηλώσεις την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών εκπροσώπησε ο Οργανωτικός της Γραμματέας κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος επίσης παλιός μαθητής του 35ου Δημοτικού Πειραιά και του κ. Γκλίνου, ο οποίος έκανε αντίστοιχες ενημερωτικές συζητήσεις με μαθήτριες της Ραλλείου Σχολής.
Στις εκδηλώσεις επίσης εκπροσώπησε το Δήμο Πειραιά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης κ. Κουβάτσος.

            Η Γ’ και Στ’ τάξεις του σχολείου, έχοντας ενσωματώσει πλήρως στους κόλπους τους μαθητές με αναπηρία όρασης και σύνδρομο Down αντίστοιχα, έδειξαν παραδειγματικά ότι είναι ένα σώμα στην τάξη, στο σχολείο, στο παιχνίδι, άρα και στη ζωή! Και όσοι βρεθήκαμε εκεί ακόμη έχουμε στα αυτιά μας τα συνθήματα των παιδιών «Τα μάτια μου βλέπουν και για σένα», «Ελεύθερα Πεζοδρόμια» και «Ισότητα Συμμετοχή Σεβασμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου