meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

714.000€ ΚΑΙ 21 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ


    Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2013 θα έχει αναβαθμιστεί πλήρως το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Δήμο Ιλίου, ενώ τέσσερεις νέες κοινωνικές δομές θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στην πόλη υποστηρικτικά για όσους συμπολίτες μας σήμερα καταφέρνουν να επιβιώσουν οριακά και αυτό χάρη στις δράσεις αλληλεγγύης που συντονίζει ήδη η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.

            Μέσω του ΕΣΠΑ και για τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου κατά της Φτώχιας, θα διατεθούν για τα έτη 2013-2014 συνολικά 714.000 ευρώ για πέντε κοινωνικές δομές με ακτίνα δράσης όλο το Ίλιον, σε μια συνεργασία του Δήμου Ιλίου με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Έδρα» και τον Εθελοντικό Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού».

            Σύμφωνα με την από 10/08/2012 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, θα δοθούν για κοινωνικές δομές στο Ίλιον 714.000€ για 24 μήνες και πιο συγκεκριμένα θα χρηματοδοτηθούν επιπλέον από ευρωπαϊκούς πόρους και θα αναπτυχθούν οι εξής ήδη υπάρχουσες δράσεις και δομές του Δήμου Ιλίου:

·        Κοινωνικό Παντοπωλείο: Θα αποτελείται από τρία τμήματα στα οποία θα διατίθενται:
-        Τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα.
-        Είδη ένδυσης και υπόδησης χρησιμοποιημένα και μη, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ.
-        Είδη ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd - dvd, για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού.
Θα παρέχει οριζόντια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων.
·        Προμηθεύει με προϊόντα συγκεκριμένου κόστους κατ’ ελάχιστον τον μήνα, σε άτομα που έχουν κάρτα απόρου προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισονομία και η αξιοπρέπεια των ωφελουμένων.
Παράλληλα ανοίγονται πέντε νέες θέσεις εργασίας: 1 άτομο διοικητικό, 3 άτομα υποστηρικτικό προσωπικό - στελέχη τροφοδοσίας και 1 κοινωνικό λειτουργό.
Για λόγους διαφάνειας και απόλυτου ελέγχου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου ήδη διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και μέτρησης της απόδοσής του (εισερχόμενα προϊόντα, διατιθέμενα προϊόντα, αριθμός ωφελουμένων κλπ.).

Δομή Παροχής Συσσιτίων: Πρόκειται για τη χρηματοδότηση εστιατορίου που θα καλύπτει παρασκευάζοντας κάθε μέρα μαγειρεμένο φαγητό τις ανάγκες απόρων κατοίκων και αστέγων για λογαριασμό του Δήμου Ιλίου.
·        Παρέχει οριζόντια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων. Διαθέτει πολιτική συλλογής πλεοναζόντων  προϊόντων από εργαστήρια - βιοτεχνίες παραγωγής τροφίμων (ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, εστιατόρια κλπ.), καθώς επίσης και από τους πολίτες.
Θα απασχολεί επτά άτομα προσωπικό: 1 άτομο διοικητικό, 2 άτομα καθαριότητας, 3 άτομα  στελέχη κουζίνας και 1 κοινωνικό λειτουργό.

Κοινωνικό Φαρμακείο: Παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε άστεγους, απόρους και άνεργους.
·        Παρέχει οριζόντια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων.
·        Διαθέτει συγκεκριμένη πολιτική για την εξασφάλιση συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες, τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους και παράλληλα να δέχεται συνεισφορές πολιτών και συλλογικών φορέων.
·        Θα απασχολεί τρία (3) άτομα προσωπικό, 2 με ειδικότητα φαρμακοποιού και 1 κοινωνικό λειτουργό.

Τράπεζα Χρόνου: Λειτουργεί σε επίπεδο Δήμου με τη μορφή δικτύου όπου τα  μέλη του είναι πολίτες οι οποίοι ανταλλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μονάδες εναλλακτικού συστήματος.
·        Παρέχει οριζόντια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων. Λειτουργεί στη βάση της ανταλλαγής υπηρεσιών ή χρησιμοποιημένων προϊόντων από τα μέλη τους.  Διατηρεί ειδικό ιστότοπο, ηλεκτρονικό κατάλογο μελών και σύστημα εγγραφής νέων μελών. 
·        Τα προϊόντα και οι προσφερόμενες υπηρεσίες προσδιορίζονται από τα μέλη του δικτύου και αναθεωρούνται σε τακτική βάση.
·        Θα απασχολεί τέσσερα (4) άτομα διοικητικό προσωπικό και 1 κοινωνικό λειτουργό.

Γραφείο Διαμεσολάβησης: Θα παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης σε άπορους, άνεργους και άστεγους σχετικά με τις δομές που μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να ωφεληθούν από τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιούνται.
Θα απασχολεί δύο (2)  άτομα προσωπικό με ειδικότητες στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

       Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τέλος του 2012 θα έχουν ανοίξει συνολικά 21 νέες θέσεις εργασίας στο Ίλιον για τις προαναφερθείσες κοινωνικές δομές που θα αφορούν νέους ανέργους έως 30 ετών για διετείς συμβάσεις εργασίας.
       Την εποπτεία του όλου εγχειρήματος ήδη από τη σύνταξη και κατάθεση της πρότασης για υπαγωγή της στο ΕΣΠΑ, έχει εξ αρχής ο ίδιος ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο οποίος δίνει αυστηρές και βήμα προς βήμα οδηγίες αξιοκρατικής και νομότυπης υλοποίησης του προγράμματος στους ορισμένους γι’αυτό ειδικό συνεργάτη παιδοψυχίατρο κ. Γιάννη Κουτσανδρέα και στον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλη Αυγουλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου