meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541
www.eoty.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 761
ΤΟΜΕΑΣ:Γραμματείας                                           Αθήνα, 07/09/2012                              
ΠΛΗΡ.:Βιβή Τσαβαλιά
                                                               
                                               Προς: Υπουργό Οικονομικών
                                                           κο Ιωάννη Στουρνάρα
                                                      
                        Κοιν.: 1) Πρωθυπουργό της Χώρας
                                       κο Αντώνη Σαμαρά
                                   2) Πολιτικά Κόμματα της Βουλής των Ελλήνων                               
                                   3) Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
                                   4) Γ.Σ.Ε.Ε.
                                   5) Ε.Σ.Α.μεΑ.
                                   6) Σωματεία – μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Αγωνιστική κινητοποίηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στο Υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 για τη μη περικοπή των προνοιακών επιδομάτων, των μισθών και των συντάξεων των τυφλών της χώρας.

Κύριε Υπουργέ,
                                   
Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα των Ελλήνων τυφλών και επιδιώκοντας να προλάβει τις ραγδαίες δυσμενείς εξελίξεις, για τις οποίες με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορούμαστε καθημερινά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και δεδομένης της άρνησής σας να μας ορίσετε συνάντηση, όπως σας είχαμε ζητήσει τόσο με τα έγγραφά μας υπ’ αριθμ. 680/16-07-2012 και 737/30-08-2012, όσο και δια ζώσης κατά τη συνάντησή μας με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κο Μέργο και το Διευθυντή του γραφείου σας κο Σκέντζο, προκήρυξε με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής πανελλαδική αγωνιστική κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών για την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 12 το μεσημέρι. 
Επιβάλλεται κατά τη λήψη των οποιωνδήποτε μέτρων, εκτός του κανόνα της επιβίωσης, να λαμβάνονται υπόψη και οι πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί στον άνθρωπο η αναπηρία, είτε αυτός είναι άνεργος, είτε εργαζόμενος, είτε συνταξιούχος, και σας διαβεβαιώνουμε ότι η απώλεια της όρασης είναι μια βαρύτατη αναπηρία, η οποία απαιτεί, εκτός του αξιοπρεπούς εισοδήματος, και ένα πολλαπλό πλέγμα δωρεάν παροχών υπηρεσιών σε είδος, οι οποίες από την Ελλάδα του 2012 απουσιάζουν παντελώς, λόγω της ολικής κατάρρευσης των προνοιακών δομών κλειστής και ανοιχτής φροντίδας, των δομών «Βοήθεια στο σπίτι», του συστήματος Υγείας και παροχής φαρμάκων, του οποίου οι τυφλοί και οι ανάπηροι γενικά είναι συχνότεροι χρήστες, της απογύμνωσης των Ασφαλιστικών Ταμείων από τα αποθεματικά τους, λόγω του «κουρέματος», της σχεδόν παντελούς έλλειψης πρόσβασης στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, καθώς και στην ηλεκτρονική πληροφόρηση (αναφέρουμε τις δημόσιες και δημοτικές ιστοσελίδες και τις ψηφιακές βιβλιοθήκες ως ελάχιστα παραδείγματα).
Οι τυφλοί και οι ανάπηροι, ως οι πιο αδύναμοι από τους εξαθλιωμένους αυτής της χώρας, δεν  μπορούν να διαθέσουν τα πενιχρά τους επιδόματα ή όποιο μισθό και σύνταξη τους έχει απομείνει προκειμένου να δοθούν για την εξυπηρέτηση των τοκογλυφικών δανείων. Είναι σαφές, τόσο σε εμάς όσο και σε εσάς, ότι αυτός ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και των συνεχών περικοπών αναπαράγει την εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση, επιδεινώνει καθημερινά το βιοτικό μας επίπεδο και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια έως και στη φυσική εξόντωση. Για το λόγο αυτό διαδηλώνουμε και διεκδικούμε:
1) Ενώ για τους Έλληνες τυφλούς συνταξιούχους έχουν ληφθεί στους αντίστοιχους ασφαλιστικούς νόμους μέτρα πρόνοιας για τη διασφάλιση ως ένα βαθμό του εισοδήματός τους από τη λαίλαπα που σαρώνει τους συνταξιούχους της Χώρας, δεν έχει ληφθεί, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας σε όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, κανένα μέτρο προστασίας για τους ελάχιστους εργαζόμενους τυφλούς, γεγονός που μας προκαλεί αγανάκτηση αλλά και έκπληξη, δεδομένου ότι η κατηγορία αυτή των τυφλών δεν υπερβαίνει δυστυχώς τα 130 άτομα στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ και τα 20 άτομα στον ιδιωτικό τομέα, και παρ’ όλα αυτά για εντελώς αδιανόητους λόγους, παρότι η οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό ή στις επιχειρήσεις είναι παντελώς αμελητέα, για τους τελευταίους δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα κανένα απολύτως προστατευτικό μέτρο. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η τυφλότητα είναι μία και ενιαία, επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους, και ως εκ τούτου απαιτεί ενιαία αντιμετώπιση. Κατόπιν των ανωτέρω, ζητάμε την επαναφορά των μισθών όλων των τυφλών εργαζομένων στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
2) Καμία απόλυση τυφλού εργαζομένου από το Δημόσιο και τις υπό πώληση ΔΕΚΟ και διασφάλιση των θέσεων εργασίας των τυφλών εργαζομένων μετά τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και κατοχύρωση των παραπάνω απαραιτήτως με νομοθετική ρύθμιση.
3) Ζητάμε από εσάς να δεσμευτείτε ότι δεν θα διακοπεί η χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων σε κανέναν πραγματικό δικαιούχο, όπως προκύπτει μετά την πρόσφατη απογραφή, ότι δε θα υπάρξει καμία απολύτως μείωση στα ανωτέρω επιδόματα και ότι δεν θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προς τούτο, καθώς το προνοιακό επίδομα χορηγείται για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που δημιουργεί η αναπηρία – οι οποίες είναι και  πολλές και σοβαρές- και όχι για την επιβίωση του τυφλού ατόμου. Επίσης, ζητάμε την αύξηση του προνοιακού επιδόματος των άνεργων, ανασφάλιστων και έμμεσα ασφαλισμένων τυφλών από 22 σε 25 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ίσχυε κατά την 31η Δεκεμβρίου 2011, και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για τετραετή αναπροσαρμογή των προνοιακών μας επιδομάτων, διαδικασία που έχει καταστεί απόλυτα επιτυχής με το θεσμικό σχεδιασμό που ακολουθήθηκε τις τετραετίες 2003-2007 και 2008-2011.
4) Ενόψει της επικείμενης ψήφισης νέου φορολογικού νόμου, οφείλετε να λάβετε υπόψη το ισχύον καθεστώς για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις πάγιες αντιμισθίες των τυφλών, δεδομένου ότι οι διατάξεις αυτές τέθηκαν από τους προηγούμενους νομοθέτες ως αντιστάθμισμα για την αδυναμία της Πολιτείας να παράσχει υπηρεσίες Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας κ.λπ. σε ανεκτό βαθμό. Άλλωστε, στις ρυθμίσεις αυτές υπάγονται μόνο μισθοί και συντάξεις κατά κανόνα τηλεφωνητών, οι οποίοι όπως είναι γνωστό έχουν απομειωθεί δραματικά και δεν αντέχουν οποιαδήποτε περαιτέρω συρρίκνωση. Επίσης, οφείλετε να προχωρήσετε στην επαναφορά του αφορολόγητου εισοδήματος των ελάχιστων τυφλών ελεύθερων επαγγελματιών στο ποσό των 12.000 ευρώ και στην απαλλαγή τους από το Ειδικό Τέλος Επιτηδεύματος καθώς και από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, από την οποία οι τυφλοί συνταξιούχοι και μισθωτοί απαλλάσσονται. Τέλος, ζητάμε την επαναφορά του αφορολόγητου ποσού των 2.400 ευρώ για εισοδήματα που προέρχονται από άλλες πηγές, το οποίο μειώθηκε με τον Ν.3986/2010 στο ποσό των 2.000 ευρώ.
5) Επαναφορά των συντάξεων των τυφλών συνταξιούχων, τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών, στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινών διακοπών. Επίσης, εξαίρεση των τυφλών από τις μελετώμενες περικοπές τυχόν δεύτερης σύνταξης πχ χηρείας, θυμάτων ειρηνικής περιόδου κ.λπ.
6) Λόγω των αλλεπάλληλων δραματικών μειώσεων τα τελευταία 2,5 χρόνια στους μισθούς των ελάχιστων τυφλών εργαζομένων, οι οποίοι τυγχάνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία δανειολήπτες στεγαστικού δανείου, έχουν περιέλθει λόγω των ως άνω μειώσεων σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν είναι σε θέση να αναπληρώσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο το απολεσθέν τους εισόδημα, επιβάλλεται η Πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα έτσι ώστε να διαγραφεί μέρος του κεφαλαίου του δανείου που τους χορηγήθηκε, ανάλογο με τις περικοπές που υπέστησαν. Η ίδια ρύθμιση στις δανειακές συμβάσεις επιβάλλεται να ισχύσει και για τους τυφλούς συνταξιούχους, ανάλογα πάντα με τις μειώσεις που έχουν υποστεί.
7) Απαλλαγή των τυφλών από την καταβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών μόνο για την πρώτη κατοικία, της οποίας έχουν την ψιλή κυριότητα, την επικαρπία ή και τα δύο, χωρίς τη θέσπιση οικονομικών και άλλων κριτηρίων.
Κύριε Υπουργέ, στις 13 Σεπτεμβρίου είμαστε αποφασισμένοι να διαδηλώσουμε μαζικά ενάντια στα σκληρά και ανάλγητα μέτρα που συνεχώς λαμβάνει η Πολιτεία, αδιάκριτα και χωρίς να λαμβάνει υπόψη το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που επιφέρει στον άνθρωπο η αναπηρία, καθώς και ενάντια στα εξοντωτικά επερχόμενα.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                            Η Γενική Γραμματέας


Νικόλαος Γιαλλούρης                                                           Παρασκευή Τσαβαλιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου