meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΚΑ



 Την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχή χρονιά η Γιορτή  της Πίτας και του Ψωμιού στο χωριό Κυρτώνη Φθιώτιδας. Ο συνεταιρισμός και ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μοίρασαν σε πλήθος κόσμου δείγματα γραφής και γεύσης από τα τοπικά προϊόντα και φαγητά που παράγουν, ενώ πολλές χορευτικές ομάδες απ’όλη την Ελλάδα που είχαν προσκληθεί οδήγησαν με την παρουσία τους την Ελληνική Παράδοση στο απόγειο της.

            Ξεχωριστές για τη βραδιά στιγμές οι βραβεύσεις δύο καλλιτεχνών που η επιλογή τους από την τοπική κοινότητα συμβόλιζε τη μεταλαμπάδευση της παράδοσης μας από γενιά σε γενιά.
            Παρουσία μεταξύ άλλων του Δημάρχου του Δήμου Λοκρών κ. Νίκου Λιόλιου και του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου και Γραμματέα της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά, βραβεύτηκαν ο ζωντανός θρύλος του Κλαρίνου κ. Βασίλης Γκορίτσας και ο νεαρός ερμηνευτής δημοτικών τραγουδιών κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος.

            Μέσα σε χειροκροτήματα, ο επί 62 χρόνια οργανοπαίκτης και δάσκαλος κ. Βασίλης Γκορίτσας, ο αγαπημένος «Μπαρμπα-Βασίλης» όπως όλοι τον ξέρουν, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για το βραβείο και συγκινημένος σημείωσε την αξιόλογη και σεμνή παρουσία στο παραδοσιακό τραγούδι του μαθητή του Παναγιώτη Μαρκοστάμου, ενώ τέλος ευχήθηκε η κρίση να μην επηρεάσει όσο γίνεται την Ελληνική Ψυχή και τη μοναδική ικανότητα του λαού μας να στήνει αμίμητα γλέντια και πανηγύρια!

            Για τον 30χρονο τυφλό τραγουδιστή και μουσικό Παναγιώτη Μαρκοστάμο, το βραβείο αυτό ήταν πολύ σημαντικό, αφού αυτή τη φορά η πορεία και οι προσπάθειες του τόσων χρόνων επιβραβεύονταν από τους συγχωριανούς του σε μια εκδήλωση στην Πλατεία του χωριού όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
            Ο κ. Μαρκοστάμος αναφέρθηκε στην αιώνια ευγνωμοσύνη που χρωστά στο δάσκαλο του Βασίλη Γκορίτσα ο οποίος του άνοιξε πολλές πόρτες σ’αυτή τη δύσκολη δουλειά, ενώ η στάση και η συμπεριφορά επί δεκαετίες του Μπαρμπα-Βασίλη ήταν πυξίδα για να σταθεί και ο ίδιος και να εδραιωθεί στα Ελληνικά Πανηγύρια και στο Δημοτικό Τραγούδι.

            Κατασυγκινημένοι όλοι χειροκρότησαν τον αθόρυβο αλλά ουσιαστικό, καθημερινό και πολυετή αγώνα της οικογένειας του Παναγιώτη Μαρκοστάμου, όταν εκείνος γύρισε στη μητέρα του που τον συνόδευε στο πάλκο και της αφιέρωσε το βραβείο! «Γεννήθηκα με ένα εκφυλιστικό σύνδρομο και μέρα με την ημέρα σύντομα διαπιστώσαμε πως αναπόφευκτα θα έχανα εντελώς την όραση μου. Οι γονείς μου χωρίς να το σκεφτούν άφησαν μια καλή ζωή και μια στρωμένη δουλειά στο χωριό, πήραν εμένα και τα αδέλφια μου και πήγαμε μόνιμα στο άγνωστο, στην Αθήνα για να κάνουμε μια νέα αρχή, γιατί μόνο εκεί πριν περίπου 20 χρόνια ένα τυφλό παιδί ίσως έβρισκε τις δυνατότητες που αναζητούσε για να ανεξαρτητοποιηθεί, να μορφωθεί και να επιβιώσει. Και εγώ ευτυχώς νιώθω πως μάλλον κάτι κατάφερα! Αφιερώνω αυτό το βραβείο που μου δίνετε όλοι εσείς, οι συγχωριανοί μου που με ζείτε από μικρό παιδί, στην οικογένεια μου, γιατί πάνω απ’όλα στους δικούς μου οφείλω αυτό που είμαι σήμερα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος που αφιλοκερδώς τραγούδησε και διασκέδασε τους παρευρισκομένους ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου