meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα εστιατόριο έκλεισε τα φώτα, βαριές μαύρες κουρτίνες και ρολά σφράγισαν κάθε δίοδο φωτός, η χρήση αναπτήρων και κινητών τηλεφώνων απαγορεύτηκε και έλαβε χώρα ένα…Γεύμα Στο Σκοτάδι!
Έτσι έκλεισε στις 31 Μαρτίου στο Ρέθυμνο το διήμερο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας γύρω από την αναπηρία και τα άτομα με προβλήματα όρασης, που διοργάνωσε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνης και του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου.
Οι περίπου 50 συνδαιτυμόνες που συμμετείχαν στο πρωτότυπο αυτό γεύμα στο σκοτάδι, έπρεπε να περάσουν μια βραδιά με την παρέα τους στο γραφικό ταβερνάκι της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου που είχε επιλεγεί, απλά χωρίς να βλέπουν.
Η εγρήγορση όλων των άλλων αισθήσεων πλην της όρασης, οι οδηγίες του Βαγγέλη Αυγουλά τυφλού Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου και Τακτικού Εκπροσώπου στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, αλλά και η εντατική βιωματική εκπαίδευση όλο το Σάββατο, χάρισαν μια μοναδική εμπειρία στους καλεσμένους, τους εθελοντές και τους διοργανωτές και όλοι μαζί έδωσαν την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν στην Κρήτη και να επαναλάβουν σύντομα την πρωτοβουλία αυτή.
Ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου κ. Αντώνης Λιοδάκης, ο Παιδοψυχίατρος κ. Γιάννης Κουτσανδρέας, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Τσαχάκης και ο κ. Αυγουλάς που είναι εκ γενετής τυφλός με ομάδα συνεργατών του, συντόνισαν εξ αρχής τις εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το γεύμα στα τυφλά, όπου κανείς από τους θαμώνες ή τους σερβιτόρους δε μπορούσαν να δουν, παρ’όλα αυτά όλα κύλησαν ομαλά και στο τέλος όλοι, μια παρέα, διασκέδασαν τραγουδώντας, χορεύοντας και πίνοντας ρακές ως το πρωί!
«Έχω παρευρεθεί στο εξωτερικό σε bar και εστιατόρια τα οποία ανήκουν σε τυφλούς και στα οποία εργάζονται τυφλοί ή μερικώς βλέποντες και λειτουργούν αποκλείοντας την όραση και προκαλώντας τις άλλες αισθήσεις να διεγερθούν και να οδηγήσουν σε συμπεράσματα που ίσως και να μην τα σκεφτόταν ποτέ κανείς. Γιατί όχι; Θα μπορούσε μια τέτοια κίνηση να λάβει χώρα σε πιο μόνιμη βάση μελλοντικά και στην Ελλάδα», δήλωσε ο Βαγγέλης Αυγουλάς εμφανώς συγκινημένος μετά την επιτυχία της βραδιάς.
«Χάνεις τον προσανατολισμό σου, φοβάσαι, ιδρώνεις, μαγκώνεσαι, αλλά όταν αυτό το χάος της πρώτης εντύπωσης φεύγει, τότε πραγματικά μπαίνεις στη διαδικασία να ανακαλύψεις έναν άλλο κόσμο, ή για την ακρίβεια να δεις τον κόσμο όπου ζεις με άλλα μάτια», δήλωσε ο Διευθυντής του Κε.Ψυ.Ρε. Αντώνης Λιοδάκης, ευχαριστώντας παράλληλα τους συνεργάτες του και τους φοιτητές που βοήθησαν εθελοντικά καθ’ όλο το διήμερο των εκδηλώσεων.
Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε προηγηθεί μεγάλη βόλτα ευαισθητοποίησης στο κέντρο του Ρεθύμνου, όπου οι διοργανωτές καλούσαν τους διερχόμενους πολίτες να κάνουν φορώντας μάσκες ύπνου, συνοδευόμενοι λίγα βήματα και να εντοπίσουν τις διαφορές στα προσβάσιμα και στα αφιλόξενα πεζοδρόμια της πόλης.
Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 σε σχετική ημερίδα ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης συναντήθηκε με τον νεότερο Αντιδήμαρχο στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Ίλιον και συζήτησαν μαζί για τη φιλοδοξία του Ρεθύμνου να αναδειχθεί σε πόλο έλξης πανευρωπαϊκά για τους τουρίστες με αναπηρία.
"Αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν θέματα σε εκκρεμότητα και ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε, νομίζω, όλοι πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες την παρούσα χρονική περίοδο, σε βαθμό μάλιστα τέτοιο, που η ευόδωση των στόχων μας να προϋποθέτει πλήρη ωρίμανση μελετών, ακρίβεια, μεθοδικότητα, στοιχειοθετημένη επιβεβαίωση της αναγκαιότητας του κάθε έργου κι έντονη διεκδικητικότητα, η οποία, στην κυριολεξία, σηματοδοτεί κάθε φορά, έναν διαρκή αγώνα δρόμου. Οφείλω να επισημάνω ότι, πραγματικά μας έχει εντυπωσιάσει ο συγκροτημένος κι ορθός λόγος που χαρακτηρίζει συνολικά τα Μέλη του Κινήματος ΑμεΑ. Με μέτρο και γνώση, διεκδικούν το αυτονόητο, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα της εποχής αλλά και της κάθε περιοχής, χωρίς να αναλώνονται σε απεραντολογίες και γενικεύσεις, που δεν ωφέλησαν ποτέ κανένα Σύλλογο ή κοινωνικό Κίνημα.», δήλωσε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου