meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

"ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ" - ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Ο Ελληνας που προετοίμασε την πρώτη αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη

«Βόλτα στον Αρη το 2035»
Αποστολή ΓΡΕΒΕΝΑ
Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ
Θανάσης Οικονόμου
Πρώτη φορά ακούσαμε το όνομά του, πριν από δέκα χρόνια, από τον παιδικό του φίλο και συμμαθητή στο σχολείο Βασίλη Ζιγκόπι στο Ζιάκα Γρεβενών. Μιλούσε με πάθος για το φτωχόπαιδο που έφυγε κυνηγμένο με το παιδομάζωμα του εμφυλίου, χωρίς την οικογένειά του, για την Τσεχοσλοβακία και έγινε διαστημικός επιστήμονας στη NASA. Το μόνο που δεν ήξερε να μας πει είναι ότι ο Θανάσης Οικονόμου ως άλλος νονός... βάφτισε τοποθεσίες του πλανήτη Αρη με ελληνικά ονόματα!

Συναντήσαμε τον κορυφαίο επιστήμονα Θανάση Οικονόμου, βασικό στέλεχος της ερευνητικής ομάδας για την πρώτη αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη, στο καφενείο του χωριού του, στο Ζιάκα Γρεβενών. Απολάμβανε τις αγκαλιές και τα πειράγματα των συγχωριανών του στη γενέτειρά του, στην πλαγιά του Ορλιακα, με θέα τον Αλιάκμονα και την Πίνδο.

Ο Θανάσης Οικονόμου, αφού ταλαιπωρήθηκε οικτρά με τον εμφύλιο, χάνοντας ακόμη και την επαφή με τους γονείς του, κατόρθωσε να σπουδάσει Πυρηνική Φυσική στην Πράγα. Το 1964 έπειτα από πρόσκληση των τριών αδελφών του που ζουν στο Σικάγο, έφυγε για τις ΗΠΑ. Την επόμενη χρονιά έγινε βασικό στέλεχος της ερευνητικής ομάδας Αμερικανών για την προετοιμασία της πρώτης αποστολής ανθρώπου στη Σελήνη.

«Τα πράγματα που γνωρίζαμε τότε για τη Σελήνη και την επιφάνειά της ήταν ελάχιστα. Χρειάστηκε να γίνουν δύο μη επανδρωμένες αποστολές για να συλλέξουμε τις πληροφορίες που θα προετοίμαζαν το εγχείρημα, ώστε να πατήσει ο άνθρωπος στη Σελήνη».
Ο Θανάσης Οικονόμου γνώρισε      
την τραγικότητα του εμφυλίου,
καταπιάστηκε με τη μελέτη του
Διαστήματος και «βάφτισε» περιοχές
του πλανήτη Αρη αλλά δεν
ξέχασε το Ζιάκα Γρεβενών

-Πότε θα έρθει η στιγμή που ο άνθρωπος θα πατήσει το πόδι του στον Αρη; ρωτάμε.

«Υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε στήσει τη βάση μας που είναι απαραίτητη στη Σελήνη και 15 χρόνια μετά, εάν πάνε όλα καλά, θα μπορούμε να στείλουμε επανδρωμένο διαστημικό όχημα που θα προσγειωθεί στην επιφάνεια του Αρη».

Μιλά με καμάρι για την επιστημονική ομάδα του, που σχεδίασε τα ρομπότ «Spirit» και «Oportunity», που προσγειώθηκαν με τις αποστολές της NASA το 2001 και το 2003 στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη»: «Κάθε μέρα δίνουμε εντολές στα δύο ρομπότ ποιες περιοχές θα ερευνήσουν και προγραμματίζουμε τις εργασίες τους στις πεδιάδες και τους κρατήρες του Αρη».

Πριν από τη NASA από το 1988 έως το 1994 συνεργάστηκε με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία σε δύο αποστολές στον Αρη, η πρώτη είχε το όνομα «Φόβος» και όπως εξομολογείται τα πράγματα δεν πήγαν καλά.

Οταν θα έχει τελειώσει η χαρτογράφηση του Αρη και η NASA θα γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη», πολλές περιοχές θα έχουν ελληνικά ονόματα εμπνευσμένα από την αντίσταση των Ελλήνων αλλά και ονόματα από περιοχές της ορεινής Ελλάδας αλλά και των νησιών του Αιγαίου.

Χαριτολογώντας εξηγεί ότι ακούγονται οι εξής διάλογοι μεταξύ των επιστημόνων: «Το "Spirit" είναι στα "Καλάβρυτα" και έχει κατεύθυνση προς τον κρατήρα "Οχι". Το "Oportunity" είναι στον κρατήρα "Σαντορίνη" και θα κατεβεί προς την πεδιάδα "Λασίθι"».
Οταν θα έχει τελειώσει η      
χαρτογράφηση του Αρη και η
NASA θα γνωρίζει σπιθαμή προς
σπιθαμή την επιφάνεια του
«Κόκκινου Πλανήτη», πολλές
περιοχές θα έχουν ελληνικά ονόματα
εμπνευσμένα από την αντίσταση των Ελλήνων,
από περιοχές της ορεινής Ελλάδας
αλλά και των νησιών του Αιγαίου

- Πώς σας προέκυψαν τα ελληνικά ονόματα;

«Κάθε περιοχή που χαρτογραφείται της δίνουμε ένα όνομα ώστε εμείς και οι τεχνικοί να μπορούμε να συνεννοούμαστε γρήγορα. Θυμάμαι ήταν επέτειος της ελληνικής αντίστασης -28 Οκτωβρίου- όταν είπα στους συναδέλφους μου ότι σήμερα είναι μέρα σημαντική για τους Ελληνες και οι περιοχές που θα ερευνήσουν τα δύο ρομπότ θα πάρουν ονόματα που συμβολίζουν τον αγώνα των Ελλήνων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δέχτηκαν ευχάριστα και σήμερα πολλές περιοχές έχουν ονόματα της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και των νησιών του Αιγαίου».

Οσο για την αδυναμία που έχει στην Ελλάδα; «Πριν τη γνωρίσουν τα παιδιά μου τους πήγαινα στις κορυφογραμμές της Καλιφόρνιας, σε τοπία που μοιάζουν πολύ με τα δικά μας και το βράδυ
παρατηρούσαμε τον ουρανό. Βλέπαμε τις ίδιες εικόνες που με μάγευαν από παιδί, όταν σκαρφάλωνα στις κορυφές του Ορλιακα».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/06/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου