meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

"ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ"-ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Σάκης ΡουβάςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη


Από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική και από τα Αρσάκεια, ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τίτλο «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της προέδρου του «Robert F. Kennedy Human Rights», Kerry Kennedy, η ελληνική έκδοση του οποίου αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Επίσης, έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την επιμέλεια του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το πρωί της Δευτέρας (24/04/2017), η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Πρόεδρος του «Robert F. Kennedy Human Rights», κυρία Kerry Kennedy, σε εκπροσώπους του ακαδημαϊκού, του πολιτικού και του διπλωματικού κόσμου, καθώς και σε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η Κερυ ΚέννεντιΟ καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός και ο πρώην πρωθυπουργός, κύριος Λουκάς Παπαδήμος


Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία της η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, το μικρό πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο με την τεράστια αναλλοίωτη και αδιάκοπη παράδοση όπως την χαρακτήρισε ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, υπήρξε η πατρίδα της δημοκρατίας και υπέρμαχος των πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης και της ελευθερίας. Νιώθουμε μεγάλη την κληρονομιά και ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη να συνεχίσουμε ως λαός να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Ίδρυμά μας μέσα από τη σύμπραξη με το “Robert F. Kennedy Human Rights” οραματίζεται να βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στο οικοδόμημα αυτό. Και μάλιστα σε μια εποχή που παρά το γεγονός ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναφαίρετα και αδιαπραγμάτευτα, ο κόσμος μας συνεχίζει να μαστίζεται από τη βία και την αδικία και εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας να υποφέρουν... Νιώθω βαθιά συγκίνηση που η Ελλάδα και η νέα γενιά της πατρίδας μας γίνονται από φέτος αποδέκτες της σπουδαίας δουλειάς που έχει επιτευχθεί από το Kέντρο "Robert F. Kennedy Human Rights" και μας τιμά το γεγονός ότι αυτό εμπιστεύτηκε το Ίδρυμά μας για να το προωθήσει στα ελληνικά σχολεία...».

Από την πλευρά της, η κυρία Κerry Kennedy μίλησε για το πώς αντλούν έμπνευση από τις ζωές των αγωνιστών όσοι το διδάσκονται, καθώς και για το πόσο «άλλαξαν» οι άνθρωποι που το διδάχτηκαν στις διάφορες χώρες που εφαρμόστηκε. «Κανείς δεν πιστεύει ότι ο ίδιος μπορεί να κάνει τη διαφορά ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως τελικά οι "αλλαγές" γίνονται από ανθρώπους όπως εσείς κι εγώ. Με φόβους, ελπίδες και όνειρα σαν τα δικά μας. Αν μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το μάθημα στους νέους θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Δίνοντας στα παιδιά μας τα εργαλεία να γίνουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους δείχνουμε το σωστό μονοπάτι για ένα καλύτερο μέλλον. (...) Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευγνώμονες που αυτό το Πρόγραμμα έφτασε στο λίκνο της Δημοκρατίας, την Ελλάδα. Χάρη στη σκληρή δουλειά της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η Ελλάδα σήμερα επενδύει στα παιδιά της».

ο κος Άδωνις Γεωργιάδης, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κος Τέρενς Κουίκ, η κυρία Kerry Kennedy, ο πρώην πρωθυπουργός, κύριος Λουκάς Παπαδήμος και ο Υπουργός Ναυτιλίας κος Παναγιώτης ΚουρουμπλήςΤο κοινό της εκδήλωσης

Αμέσως μετά ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης και μέλος της Τιμητικής Επιτροπής του Ελληνικού Προγράμματος έκανε την παρουσίαση του εκπαιδευτικού βιβλίου «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία». «Το βιβλίο αυτό αποτελεί πολύτιμο εκπαιδευτικό απόκτημα, διότι κομίζει στα σχολεία "το μέγιστον μάθημα", την αξία τής ανθρώπινης ύπαρξης και το μήνυμα του αγώνα προς υπεράσπιση όλων των μορφών της: υπεράσπιση της ελευθερίας του ανθρώπου ─όλων των ανθρώπων όπου γης─, υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, της ζωής, της μόρφωσης, της ισότητας, της δικαιοσύνης» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαμπινιώτης. Κλείνοντας την ομιλία του, με την ιδιότητα του προέδρου των Αρσακείων Σχολείων δήλωσε: «Εμείς θα εφαρμόσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του "Ιδρύματος Κέννεντυ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" στα Αρσάκεια Σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων και των Τιράνων (στην Αλβανία) σε στενή συνεργασία με το "Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη", ώστε να συμβάλουμε κι εμείς στην αξιοποίηση του δικού σας οράματος, το οποίο αγκάλιασε ενεργά η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη».

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Καρχιλάκη, διευθύντρια του CNN GREECE.

Μήνυμα εκ μέρους του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου μετέφερε στην εκδήλωση ο κύριος Χρήστος Μηλιώνης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Ευελπιστούμε ότι οι μαθητές δεν θα περιοριστούν να μάθουν ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και πώς να τα διεκδικούν και να τα υπερασπίζονται. Ο ρόλος τους σχολείου και των νέων είναι σημαντικός». Απευθυνόμενος στην κυρία Βαρδινογιάννη πρόσθεσε: « Σας ευχαριστούμε που προσφέρετε στην εκπαίδευση».

Μετά την εκδήλωση η κυρία Kennedy και η κυρία Βαρδινογιάννη μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ένα αντίτυπο του ελληνικού εκπαιδευτικού βιβλίου «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» και συζήτησαν μαζί του για την εφαρμογή του Προγράμματος στα σχολεία της Αττικής.

Ο κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος συναντήθηκε με την κυρία Kerry Kennedy και την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξήρε την συνεργασία του Ιδρύματος «Ρόμπερτ Φ. Κένεντι» με το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ως προς την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου, συνεχάρη την κυρία Kennedy για το έργο που έχει επιτελέσει το ίδρυμα, όχι μόνον στις ΗΠΑ αλλά διεθνώς και την παρότρυνε να βοηθήσει ώστε ο κοινός μας πολιτισμός, ο πολιτισμός της Δύσης να αποκτήσει πάλι τη λάμψη που είχε και πρέπει να έχει, για να μπορέσει να συμβάλει μέσα από τον διάλογο των πολιτισμών στην ειρήνη και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» διοργανώθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο για καθηγητές μέσης εκπαίδευσης στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Το βιβλίο διαρθρώνεται σε 9 ενότητες, περιλαμβάνοντας κείμενα 9 διεθνών προσωπικοτήτων, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, ο Μοχάμεντ Γιουνούς. Από την Ελλάδα, έχει επιλεγεί κείμενο του Γιώργου Σεφέρη για τη γλώσσα και την ανθρωπιά.

Για το πρόγραμμα και την εκπαιδευτική πρακτική μίλησαν στους Έλληνες καθηγητές η κυρία Kerry Kennedy και η κυρία Karen Robinson, η επικεφαλής εκπαίδευσης του «Robert F. Kennedy Human Rights». Συντονίστρια του σεμιναρίου ήταν η κυρία Ρόδη Κράτσα, μέλος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και Πρόεδρος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Η κυρία Kerry Kennedy, η σύζυγός του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου και η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

H σύζυγός του Αμερικανού Πρέσβη, κυρία Μary Pyatt και η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στο μπάνερ της εκδήλωσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου